INTERVIU Două eleve de liceu au înființat un club online de lectură, inspirate de serialul Gilmore Girls. Bianca Mirică și Crina Dinu: Ne-am dori ca lecturile obligatorii să fie prezentate într-o manieră mai modernă și adaptată nevoilor noastre / Profesoara de Română ne-a încurajat într-un mod unic să citim

Foto: Arhiva personală

Două eleve care acum termină clasa a XI-a, Bianca și Crina, care învață la licee diferite din țară, au înființat în urmă cu un an un club de lectură: The Rory BookShelf. Clubul are peste 100 de membri, toți sunt tineri, la fel ca ele. Numele a fost ales după personajul principal al serialului Fetele Gilmore: Rory Gilmore, care era foarte pasionată de literatură. „Ne-am dorit practic să îmbinăm partea asta de tineret, care ținea oarecum de serial cu ideea de promovare a lecturii și a literaturii“, spune Bianca. Și Crina crede că are succes clubul pentru că l-au legat de serialul Gilmore Girls și așa a prins mai mult în rândul adolescenților, pentru că „dacă veneam cu o idee a unui club de lectură clasic nu aveam atât de mult succes”. Ambele eleve vor să studieze la universitate în străinătate.

Într-o perioadă în care elevii petrec multe ore pe rețele de socializare online și pe telefon, două eleve în clasa a XI-a, Bianca și Crina, au reușit să strângă laolaltă peste 100 de tineri din mai multe județe, chiar și din Republica Moldova, în grupul de lectură format pe Whatsapp și peste 3.500 pe Instagram, tocmai cu ajutorul rețelelor sociale. Iar secretul succesului clubului de lectură este serialul Fetele Gilmore, popular în anii 2000. Personajul principal, Rory Gilmore este o cititoare pasionată iar în serial face mereu referire la autori clasici.

Bianca Mirică este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești și vicepreședinte al Consiliul Județean al Elevilor Prahova, și împreună cu Crina Dinu, și ea elevă în clasa a XI-a, dar în București, la Colegiul Național „Cantemir Vodă”, au înființat în urmă cu aproape un an un club de lectură pentru adolescenți și tineri. Cele două eleve s-au cunoscut într-o conferință online, în cadrul unor sesiuni de consultanță pentru a urma o facultate în străinătate. Bianca este la profilul uman, iar Crina la Real.

Cu toate acestea, ele au simțit că au în comun o pasiune pentru lectură și s-au gândit să creeze un spațiu unde mai mulți tineri să poată discuta despre cărți pe placul lor și să se inspire unii de la alții. Astăzi, grupul are pagină de Facebook, pagină de Instagram, de TikTok, echipa are mai mulți elevi care contribuie la activitățile din clubul de lectură. Recent, Bianca și Crina au primit și un premiu pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor.

Bianca spune că și-ar dori ca lecturile obligatorii să fie mai accesibile și pe înțelesul elevilor. “Din punctul meu de vedere, în clasele primare se formează cu adevărat pasiunea pentru lectură. Cel puțin așa a fost în cazul meu și chiar ar fi important să se dezvolte ideea că cititul este o activitate foarte plăcută și nu e nevoie neapărat să fii obligat să o faci, ci s-o descoperi”.

La rândul său, Crina spune că pasiunea pentru cărți o are de la părinți, dar și de la profesoara sa de Limba română din gimnaziu, Aretinica Rudeanu, de la Școala Gimnazială Nr 1, Buftea. “La oră pur și simplu purtăm discuții și aveam tot felul de debate-uri bazate pe cărți și fiecare putea să-și spună opinia și cel mai mult mi-a plăcut că puteai să spui liber că nu ți-a plăcut așa carte“, a spus Crina.  

Interviul integral cu Bianca Mirică și Crina Dinu:

Bianca Mirică, elevă: Eu și Crina ne-am cunoscut, practic, printr-un serviciu de consultanță pentru o facultate în străinătate și am fost puse împreună într-o cameră de zoom, nu ne cunoșteam. Am realizat, discutând pe parcursul acestor ședințe, că suntem foarte pasionate de lecturi, lectură și literatură și ne place să și scriem și ne-am gândit că din această pasiune putem să formăm un proiect care să promoveze această idee în rândul tinerilor.

Anul trecut ne-am cunoscut și am fondat proiectul în mai 2023. Suntem aproape de un an de la înființare. Ideea de The Rory Bookshelf a pornit din serialul „The Gilmore Girls” în care persoanajul principal, Rory Gilmore, era foarte pasionată de literatură și era înconjurată de o cultură care promova foarte mult ideea de literatură, de lectură și ea avea o listă de lecturi foarte vastă. Și de aceea ne-am dorit, practic, să îmbinăm partea asta de tineret, care ținea oarecum de serial, cu ideea de promovare a lecturii și a literaturii. 

Crina Dinu: Eu am crezut în proiect pentru că noi l-am legat de serialul Gilmore Girls și așa a prins mai mult în rândul adolescenților, pentru că dacă veneam cu o idee a unui club de lectură clasică nu aveam atât de mult succes. Am încercat în online să venim cu informații cât mai noi și cât mai actualizate generației, pentru a atrage din ce în ce mai mulți copiii și adolescenți. 

Am reușit să strângem o comunitate destul de mare de copii din mai multe județe, chiar și din Republica Moldova.

În serial, protagonista citește în jur de 314 cărți și este și un copil dezvoltat foarte puternic în partea academică și mai facem referire și la cărțile pe care le-a citit ea, chiar și la clasici.

Edupedu.ro: Cum ați început să promovați clubul de lectură?  

Bianca Mirică: Am fondat o pagină de Instagram pentru că, la fel, fiind tineri și înțelegând oarecum modul în care oamenii de vârsta noastră gândesc, am vrut să utilizăm rețelele de socializare ca să promovăm această inițiativă, pentru că era practic singura cale prin care noi am fi putut relaționa direct cu oameni de vârsta noastră și nu numai, dar în principal cu tineri. Contul de Instagram are același nume: The Rory Bookshelf. Am început să postăm câteva chestii micuțe. La început ne-am postat pe noi, pe mine și pe Crina, am postat de ce am vrut să înființăm acest club și ce reprezintă și apoi am început ușor-ușor să intrăm în sfera aceasta de descriere creativă, de literatură. Promovăm și literatură românească și literatură modernă și clasică, adică încercăm să variem conținutul pe care îl creăm pentru social media, ca să fie cât mai interesant și atractiv pentru persoanele care ne urmăresc. 

Edupedu: De unde au venit primii membri?

Bianca Mirică, elevă: Eu fac parte și din consiliul elevilor de la mine din liceu, Consiliul Școlar al Elevilor CNMV și Consiliul Județean al Elevilor Prahova și am promovat și pe grupurile noastre interne inițiativa aceasta pe care am creat-o alături de Crina. Ea, la fel, la ea în școală și în clasă, dar un sprijin enorm am avut și din partea comunității online de carte. Am început să dăm mesaje oamenilor care aveau deja urmăritori, fondatori de pagini de booktalk, ideea de promovare a cărților în mediul online și am contactat diverse persoane destul de influente în această sferă și le-am rugat dacă ne pot face o promovare. Și ne-au făcut. Ne-a ajutat foarte mult ajutorul pe care l-am primit din partea lor cu promovarea, ne-a ajutat să creștem și să ajungem, practic, în fața mai multor oameni care au vrut să se implice în proiect. 

Edupedu.ro: Și cum funcționează clubul? Ce faceți exact? 

Bianca Mirică, elevă: Întâlnirile le avem în mediul online pentru că e mult mai ușor pentru toți participanții să ne vedem așa. În general, alegem o carte și organizăm una-două întâlniri pe lună, dacă participanții doresc să ne auzim de mai multe ori, organizăm mai multe întâlniri,  nu trebuie ca să ne concentrăm doar pe cartea respectivă. Încercăm să prezentăm mai multe abordări și perspective asupra unei cărți. De fiecare dată când noi citim, facem și asocieri cu alte opere, asocieri cu alți autori și alte personaje. Este un loc în care oamenii se pot exprima liber și creăm un mediu unde fiecare dintre noi poate să-și exprime părerea într-un mod neconstrâns de alte perspective și încercăm să fie o dezbatere cât mai liberă. Dar organizăm și întâlniri, și evenimente de literatură.

Edupedu.ro: Ce părere ai despre lecturile obligatorii? 

Bianca Mirică, elevă: Acestea de la școală? Eu nu contest valoarea lor ca și opere și cât de important este pentru dezvoltarea noastră, însă mi-aș dori într-un fel să fie prezentate într-o manieră mai modernă și adaptată pe nevoile noastre, ca tinerii care trebuie să se formeze să conformeze unei societăți mult mai moderne decât cea în care au fost ele scrise, în așa fel încât să fie înțelese de toți și să nu mai rămânem cu întrebări după, să ne întrebăm oare acum ce legătură are ceea ce a trăit personajul respectiv cu ceea e în viața mea în prezent și să se facă corelații cu ceea ce trăim și noi, în societatea actuală, cu societate contemporană și să înțelegem mai mai mult. 

Edupedu.ro: Și recomandările acestea cine le face? Le faci doar tu cu Crina sau le pot face și membrii clubului?  

Bianca Mirică, elevă: Noi mergem pe conceptul de dezbatere liberă și acceptăm foarte multe recomandări și din partea membrilor clubului nostru. De obicei, facem niște sondaje pe grup și întrebăm ce ar vrea să citească, dacă nu le plac titlurile propuse din noi, vin ei cu propuneri. Și asta facem și în cadrul întâlnirilor, de fiecare dată avem titluri noi pe care le putem aborda și variem între ficțiune, non-ficțiune, poezie. Sunt niște cărți despre care eu chiar aflu în momentul acela. Sunt titluri noi, despre care nu am mai auzit. La fel se întâmplă și cu participanții. Asta cred că este și bucuria pe care o simțim în cadrul acestui proiect, pentru că putem împărtăși titluri noi, să aflăm lucruri noi și să facem acest schimb de experiențe literare. 

Edupedu: Locuiești în Ploiești. Aveți o bibliotecă județeană sau a școlii?

Bianca Mirică: Da, avem biblioteca județeană. Unele volume sunt interesante. N-am mai fost recent la bibliotecă, recunosc, dar când eram un pic mai mică, chiar îmi plăcea să simt mirosul acela de carte și să le țin în mână, să le văd și să simt, practic, legătura pe care o pot forma cu volumul respectiv. Îmi place mult să văd și să explorez cât mai multe titluri. Majoritatea erau cred că literatură românească, din câte îmi aduc aminte, și atunci cred că-mi era destul de greu să înțeleg. Eram, cred, prea mică să le înțeleg. Am încercat să răsfoiesc mai multe cărți din perioada aceea, dar mi-a plăcut, adică pot spune că este o experiență diferită și țin minte că mereu ne întreabau ce părere avem despre cititul online Da, este benefic, dar pentru mine întotdeauna va însemna mult mai mult să țin o carte mână, decât să citesc de pe telefon sau orice alt dispozitiv. 

Edupedu: Când ai mers prima oară la bibliotecă? 

Bianca Mirică: Țin minte că am fost cu tatăl meu. Cred că aveam 12 ani, în clasa a VI-a, dacă nu mă înșel și mi-am făcut permis. A fost o experiență care mi-a format pasiunea. Oricum mie mi-a plăcut să citesc dintotdeauna, le ceream cărți drept cadou alor mei, de ziua mea, de Crăciun, de Paște, eram foarte deschisă să citesc cât mai mult și îmi plăcea foarte mult să descopăr noi stilul literare, să citesc cât mai multe cărți și eram pasionată foarte mult de ideea aceasta de a întâlni personaje noi. Îmi plăcea să și scriu, în același timp. Țin minte că poveștile care mă impresionau cu adevărat rămâneau în mintea mea și îmi imaginam eu un final diferit pentru ele și încercam să și scriu, să-l transpun prin cuvinte și să formulez eu propria mea abordare asupra textului pe care l-am citit și asta cred că a fost un lucru care m-a ajutat să îmi formez și pasiunea aceasta și să rămână în timp, să rămână până acum, când am fondat clubul de lectură. 

Edupedu: Sunt membri în clubul vostru care poate petreceau mai mult timp pe rețelele sociale sau pe telefon și acum preferă să citească? 

Bianca Mirică: Au fost persoane care și-au exprimat chiar această idee și ne-au spus că le-am ajutat foarte mult să-și descopere pasiunea pentru un anumit gen literar sau o carte pe care noi am prezentat-o în cadrul clubului și care chiar a reușit să impresioneze în așa fel încât să continue să citească cât mai mult. Și ideea aceasta pe care am prezentat-o anterior cu cititul online mi-au spus foarte multe persoane că odată ce ne-am prezentat ideea de a încerca să citească mai mult fizic, să țină o carte în mână și să exploreze efectiv cartea în mână, ceea ce se petrece în cadrul acțiunii, au spus că a fost o experiență mult mai plăcută decât citind pe telefon, de exemplu, în variantă PDF, cărțile.

Edupedu.ro: Cât te costă cărțile pe lună? 

Bianca Mirică: Încerc să cumpăr volume cumpătat, pentru că am dezvoltat acest obicei să-mi cumpăr cât mai multe cărți și să nu am timp să le citesc pe toate. Așa că în ultima vreme am încercat să nu îmi mai cumpăr atât de multe volume noi și să le citesc pe cele pe care le am in bibliotcă deja. Vreau să păstrez acest obicei responsabil de a citi deja ceea ce am bibliotecă și nu să cumpăr impulsiv, fără și să ajung să mă bucur de toate cărțile pe care le am deja. 

Edupedu:ro: Faceți schimb de cărți? 

Bianca Mirică: Da, chiar eu și cu Crina obișnuim să facem acest lucru pentru că ne vedem mai des decât ne întâlnim cu ceilalți participanți. Da, de fiecare dată când avem întâlniri fizice în București facem și schimb de cărți, aducem cărți de acasă, ori am mai avut parteneriate cu o editură care ne-a ajutat cu câteva volume la primul nostru eveniment și la fel, a fost o experiență foarte plăcută să vedem participanții care se bucurau să primească cărți fizice.  Plănuim să facem și în Ploiești o astfel de întâlnire fizică cu membrii clubului. 

Edupedu: Care a fost reacția profesoarei tale de Limba română când a aflat de inițiativă?

Bianca Mirică: Doamna profesoară de Română a fost foarte impresionată de conferința pe care am organizat-o la București. Au fost și doi colegi de-ai mei, din clasă, prezenți acolo la eveniment și i-au explicat doamnei cât de emoționant a fost să să fie acolo și să înțeleagă cât de frumos este să citești și cât de important este pentru dezvoltarea noastră. Chiar mi-a spus că a rămas într-un fel șocată de ideea că mai există tineri care citesc și care apreciază lectura pentru adevărata ei însemnătate. Nu am fost la școală să spun că am un grup de lectură. Conferința a fost publicată într-un articol de scris de Actualitatea Prahoveană și ulterior au dat share pe Facebook-ul liceului meu și probabil de acolo cred că a aflat doamna. Știu că au fost foarte mulți profesori care au aflat din acel articol de existența clubului și de acolo oamenii au început să mă felicite.

Edupedu.ro: Te-ai gândit să promovezi cumva și la nivel de liceu o altfel de acțiune? 

Bianca Mirică: Nu m-am gândit încă să organizez ceva la mine în școală, dar probabil va fi un demers bun pentru viitor. Ne gândeam să organizăm întâlniri în școli unde să venim să vorbim despre lectură și despre cât de important este să citim, mai ales la copiii mai mici, poate din ciclul primar, pentru că, din punctul meu de vedere, atunci se formează cu adevărat pasiunea ta pentru lectură. Cel puțin așa a fost în cazul meu și chiar ar fi important să se dezvolte cu ideea că cititul este o activitate foarte plăcută și nu e nevoie neapărat să fii obligat să faci chestia asta ca să-ți placă și s-o descoperi. 

Edupedu.ro: Poți să petreci timp și pe ecrane și să ai timp și să citești? Se exclud una pe alta?

Bianca Mirică: Cred că poți găsi un echilibru. Eu citeam și postam în același timp și pe rețelele de socializare. Nu am fi putut să creăm un public atât de larg legat de clubul nostru de lectură fără prezența rețelelor de socializare. Cred, sinceră să fiu, că poți să utilizezi aceste rețele de socializare într-un mod benefic, cum am făcut-o noi cu grupul de lectură, dar în același timp te ajută să faci foarte mult networking și să te conectezi cu persoane din sfera ta, în care acționezi, cum a fost în cazul nostru, persoane din sfera literară, și să te expui din ce în ce mai mult oamenilor. Așa că sigur cred că poate fi un echilibru și te poate ajuta.  

Edupedu.ro: În martie anul acesta ați organizat o conferință la Biblioteca Națională a României. Cum ați reușit să o organizați singure?

Bianca Mirică: Am organizat evenimentul BookTalks în sala Mircea Eliade de la Biblioteca Națională a României. Noi am contactat Biblioteca Națională direct, folosind informațiile de contact de pe site-ul lor, le-am prezentat ideea și au fost foarte încântați de ceea ce am vrut să organizăm, de ideea că tinerii își doresc să promoveze lectura și ne-au oferit sala gratuit, ceea ce a însemnat un ajutor imens pentru noi. A fost un eveniment de 150 de persoane. Țin minte că chiar reprezentantul bibliotecii, doamna dr. Noapteș, a fost încântată de ideea că oamenii au venit într-un număr atât de mare la o conferință organizată de tineri. Am avut 5 speakeri din domeniul acesta al literaturii și al scrierii creative, ateliere pe diverse teme. Am încercat să îmbinăm diferitele perspective ale literaturii și să le prezentăm participanților un spectru nou de oportunități când vine vorba de sfera literară și să înțeleagă cât mai multe lucruri noi, despre cât de importantă este lectura în viața noastră. Fiecare speaker a ținut câte un atelier, am încercat să-l facem cât mai interesant, cât mai interactiv. Au existat și sesiuni de întrebări la final. 

Edupedu.ro: Ați primit premii cu inițiativa voastră? 

Bianca Mirică: Da, acum, pe 24 aprilie, am primit în cadrul galei Nu există, nu se poate desfășurată la Parlamentul României, ne-a premiat doamna Andreea Marin cu trofeul pentru ideea că încercăm să milităm pentru promovarea literaturii în rândul tinerilor în era digitală, unde cărțile poate nu mai sunt atât e valorificate cum erau în trecut. 

Sursă: Facebook Bianca Mirică

Proiectul a fost nominalizat și la Gala Tineretului Prahovean anul acesta, pentru cel mai bun proiect în preuniversitar, dar nu a câștigat, doar a fost nominalizat.

Edupedu.ro: Ce planuri mai aveți acum, că vine vara? 

Bianca Mirică:  Ne-am dori să mai organizăm un eveniment. Poate o astfel de conferință cum a fost cea în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, pentru că ne-au scris multe persoane că nu au putut ajunge la evenimentul din București și ar dori foarte mult să ne cunoască, atât pe mine, cât și pe Crina, dar și să ia parte la un astfel de proiect și ne-am dori foarte mult să organizăm și întâlniri mai micuțe, probabil cu autori sau scriitori români, chiar și jurnaliști. Noi am colaborat cu Cristian Lupșa, cel care a înființat revista DOR, am organizat o astfel de întâlnire și, la fel, a fost o experiență foarte plăcută. Acesta este demersul pe care dorim să-l continuăm în această vară, să organizăm întâlniri cu autori și scriitori și jurnaliști, să formăm practic o perspectivă diferită asupra acestui domeniu. O să abordăm autori diverși direct pe social media. Deja ne-au mai răspuns câteva persoane și pe email, și pe instagram, adică suntem destul de perseverente când vine vorba de contactat oamenii. 

Edupedu.ro: Urmează să intri în clasa XII-a. Cum o să faci față și pregătirii pentru examen și să mențineți comunitatea The Rory Bookshelf vie? 

Bianca Mirică: Este o problemă pe care am discutat-o deja cu Crina. Noi ne gândeam la un moment dat, când vom termina liceul, să facem o selecție pentru viitorii oameni care să se ocupe de proiectul nostru, pentru că nu ne-am dori să-l lăsăm pur și simplu așa și noi să devenim studenți si să rămână pur și simplu un proiect pe care l-am fondat de-a lungul liceului. Ne-am dori să continue misiunea aceasta de a promova lectura, iar când vine vorba de următoarea perioadă din viața mea, sunt sigură că o să fie un an mult mai solicitant decât au fost cei de până acum, dar tot așa, cu ajutorul comunității noastre vom continua să postăm pe contul nostru de instagram, dar probabil vom limita oarecum evenimentele pe care le vom organiza, dat fiind faptul că atât eu cât și Crina trebuie să să ținem BAC-ul anul viitor. 

Edupedu.ro: Tu unde și ce ai vrea să studiezi mai departe, la facultate? 

Bianca Mirică: Eu vreau să studiez în Statele Unite ale Americii, pe ceva legat de jurnalism, pentru că mi-am dat seama de foarte mult timp că este ce mă pasionează, iar Crina undeva în Europa, pe computer science. 

Edupedu.roCrina, când ai simțit această pasiune pentru citit? 

Crina Dinu: Cam de pe la 12 ani am început să citesc din ce în ce mai mult și mi-am dat seama că e o activitate care chiar îmi place și n-o fac doar pentru că mă ajută la școală sau că așa mă încurajează părinții. De atunci a început să fie o pasiune.

Edupedu.ro: Cum te-au încurajat părinții să citești? Au insistat? 

Crina Dinu, elevă: La început da, dar nu într-un mod în care să mă îndepărteze de lectură. Spuneau: uite, eu asta citeam când eram de vârsta ta și îmi plăcea și făceau să apară o activitate foarte interesantă și o îmbrăcau foarte frumos ca să mă atragă pe mine, nu să devină o activitate pe care eu nu-mi doresc să o fac, sau să o fac doar de gura lor.

Edupedu.ro: La școală ai simțit această presiune că trebuie să citiți anumte cărți, mai ales lecturile obligatorii? 

Crina Dinu, elevă: Eu am avut o doamnă profesoară de Limba română care, la fel, ne-a încurajat într-un mod unic să citim pe care până atunci nu l-am mai întâlnit. Și n-au fost acele teste de lectură suplimentară, care te stresează. Pur și simplu purtam discuții și aveam tot felul de debate-uri bazate pe cărți și fiecare putea să-și spună opinia și cel mai mult mi-a plăcut că puteai să spui liber că nu ți-a plăcut acea carte și așa citeam din pasiune.

Edupedu.ro: Cum o cheamă pe doamna profesoară și de la ce școală?

Crina Dinu: Doamna profesoară Aretinica Rudeanu, de la Școala Gimnazială Nr. 1, Buftea.

Edupedu.ro: Și la liceu? Ți-a fost mai ușor?

Crina Dinu: În liceu am avut mai multe profesoare de Limba română și cumva eu deja eram obișnuită cu lectura și deja era pasiune pentru mine și n-am mai simțit acea presiune, însă am observat la colegii mei, care nu prea citesc, cum căutau mereu alternative. 

Edupedu.ro: Simți că te-a ajutat, de exemplu, în pregătirea pentru Evaluarea Națională, să citești mult, pe lângă lectura obligatorie?

Crina Dinu: Da, categoric, foarte mult, pentru că acum examenul nou are o mare parte bazată pe lectură și există și un exercițiu în care trebuie să asociezi două texte, unul pe care îl primești în subiect și unul din cunoștințele tale proprii. Și dacă nu ai citit, nu ai cum să faci asemenea asocieri.

Deci nu se mai bazează doar pe textul la prima vedere sau pe textele studiate în clasă, nu. Acum e nevoie de mai multă cunoaștere și în zona asta de literatură și sunt și mai multe compuneri. Și citind se dezvoltă vocabularul și altfel știi să abordezi subiectul.

Edupedu.ro: Cum crezi că poate un copil să descopere ce cărți îi plac? Se întâmplă de multe ori să nu îi placă o carte, poate, și o abandonează. Tu cum ți-ai format gusturile în materie de cărți și ce sfaturi le-ai da copiilor, cum să își aleagă o carte?

Crina Dinu: Cel mai mult m-a ajutat faptul că în momentul în care nu mi-a plăcut o carte, nici n-am continuat să o citesc. Adică i-am dat o șansă, două-trei și dacă ajung la jumătate și nu mi-a plăcut, nu continui pentru că atunci îmi pierd cumva din această dragoste, pentru că devine un chin să citesc. Am încercat mai multe stiluri și mai multe genuri și cărți științifico-fantastice și pentru dezvoltare personală. Și așa mi-am dat seama încercând, citind din ce în ce mai mult.

În momentul acesta îmi plac foarte mult cărțile de poezie și de dezvoltare personală, dar până acum am citit și foarte mult fantezie. Mai citesc și romane polițiste. Am observat că depinde în ce perioadă din viață mă aflu.

Edupedu.ro: Vrei să studiezi în străinătate? Unde și ce specializare? 

Crina Dinu: M-aș orienta pe partea inginerie, sau computer science, pentru că îmi place foarte mult. Și eu am avut așa o pasiune și pentru Real și pentru Uman.

Sunt două universități în Spania, Olanda, unde merg foarte mulți români și o universitate în Germania, care e foarte bună pe partea asta de inginerie și industrie”.

Exit mobile version