INTERVIU Alexandra Ghiță, antreprenor: Uleiul de măsline are un potențial gastronomic infinit, ar trebui să fie o chestiune de sănătate publică / Uleiul de măsline pentru copii poate fi introdus de la 6 luni / Ghid pentru părinți: cum aleg un ulei de măsline bun (P)

1.544 de vizualizări
Foto: ulei-de-masline.ro
Alimentația sănătoasă trebuie educată, iar asta se poate face cel mai bine încă din copilărie. Alexandra Ghiță, antreprenoare și profesionist în alimentație, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro că „uleiul de măsline ar trebui să fie o chestiune de sănătate publică” și în România. Face o pledoarie pentru beneficiile pe care acest aliment le aduce sănătății umane și dezvoltării copiilor, iar unul dintre argumentele forte este imbatabil: uleiul de măsline e ingredient de bază al dietei mediteraneene, recunoscută de UNESCO, în 2013, ca Patrimoniu cultural nematerial.

Alexandra Ghiță are o experiență bogată în importul de uleiuri de măsline de top din Spania și ceea ce face zi de zi e să deschidă o fereastră către lumea acestui „aur lichid” al bucătăriei mediteraneene. Spune că școala i-a fost fundația pe care a putut să construiască ceea ce este în prezent, prețuiește educația și mereu investește în cunoaștere, mai ales că asta îi poate oferi apoi experiențe din ce în ce mai valoroase.

Pe site-ul său, ulei-de-măsline.ro, propune unele dintre cele mai apreciate uleiuri de măsline din Spania. Spune că acestea sunt „uleiurile în care poți avea încredere” și pentru fiecare dintre cele câteva zeci de produse alese de ea, bucată cu bucată, descrie în amănunt detaliile de fabricație, compoziție sau conținut – esențiale pentru calitatea pe care o livrează. Ce poți greși atunci când alegi un ulei de măsline? Dacă iei în calcul toate lucrurile pe care Alexandra Ghiță le spune mai jos, în articol, despre cum faci alegerea bună, atunci nu ai cum să greșești.

Pentru copii există sortimente dedicate, părinții pot introduce uleiul de măsline în mesele acestora încă de la diversificarea alimentației, spune Alexandra Ghiță, „sunt făcute cu măsline care dau un ulei cu caracteristici de dulce, moale pentru palatul unui copil, cu note de fructe (de exemplu măsline din soiul Arbequina)”.

Ce v-a făcut să începeți o afacere în domeniul uleiului de măsline? 

Alexandra Ghiță: Am plecat de la ideea unor produse gourmet care nu sunt larg răspandite în Romania. Printre acestea este Uleiul de Măsline.

Uleiul de măsline Extra Virgin este fără îndoială un aliment funcțional, plin de caracteristici, arome și cu potențial gastronomic infinit. Cu toate acestea, este marele necunoscut pentru cea mai mare parte a populației, în ciuda folosirii sale.. ar trebui să fie o chestiune de sănătate publică.

Astfel este în sarcina mea de a răspândi cultura uleiului de măsline extravirgin iar consumatorul final trebuie să aibă unele noțiuni de bază despre degustarea uleiului de măsline extravirgin.

Dieta mediteraneană, din ce în ce mai implementată la nivel mondial, a ajutat pe calea dovedită spre consumul de produse sănătoase. 

Conștientizarea globală a importanței grăsimilor sănătoase în dietă devine o realitate. Acest impuls a fost sporit grație dietei mediteraneene, declarată Patrimoniu Cultural Nematerial al Umanității de UNESCO. Uleiul de măsline se găsește ca un pilon fundamental în cadrul acestei diete.

Cum ați ales să importați produsele din Spania?  

Spania a fost o descoperire gastronomică o data cu Camino de Santiago, care este unul dintre cele mai cunoscute trasee turistice ale lumii, cu peisaje uimitoare și mancare simplă, însă delicioasă, care este definită de uleiul de măsline de cea mai buna calitate. Am știut că voi reveni acolo, însă nu știam exact cum, când și în ce context. 

Astfel, 10 ani mai târziu când a venit vremea să aleg un ulei de măsline deosebit, am început să caut în Spania și doar pe cele premiate și cu sigiliul SIQEV.

Sigiliul SIQEV

Sigiliul SIQEV garantează consumatorului final cel mai înalt nivel de calitate în sticlele de ulei de măsline extravirgin care îl poartă. Este o promisiune curajoasă față de consumator pentru ca atunci când deschide sticla, aroma să-l transporte pe câmpuri, bucurându-se de excelența unui EVOO extraordinar. SIQEV garantează, de asemenea, că aceste EVOO pline de arome și arome autentice sunt, de asemenea, o sursă nesfârșită de sănătate.

Asociația garantează utilizarea corectă a SIQEV, prin controale aleatorii la origine și la punctul de vânzare. Aceste controale, pentru a oferi cea mai înaltă garanție de calitate, sunt efectuate prin externalizarea unui terț, specializat în prelevarea și gestionarea acestora.

Se prelevează cel puțin o probă pe an pe marcă, iar analizele, ai căror parametrii sunt bine definiti sunt efectuate în laboratoare care respectă standardul ISO 17025.

De ce premiate? 
EVOO WORLD RANKING

Clasamentul mondial EVOO este un clasament non-profit, care a fost creat pentru a promova consumatorilor cele mai premiate EVOO și produse aromate pe bază de Olive Oil din întreaga lume. Îi recompensează pe cei cu EVOO și produse pe bază de Olive Oil aromatizate, care au participat în lume la oricare dintre concursurile organizate în cursul anului considerat EVOOWR. 

Competițiile sunt clasificate pe continent și țară. De asemenea, rotit pe continent (sau subzonă a lumii) și numărul de mostre și țările participante.

EVOO-urile sunt premiate cu „EVOO of the Year” și doar EVOO-urile care depășesc cele 160 de puncte ajung la acest premiu.

Acest lucru ne permite să știm care EVOO sunt cele mai premiate din lume, precum și societățile, cele mai bune după varietate sau tip și din ce zonă a lumii sunt. Acum cinci ani a fost publicat acest Clasament Mondial pentru a comunica consumatorului calitatea „Cele mai premiate uleiuri de măsline extravirgine din lume”, dar a fost realizat cu mai bine de zece ani în urmă pe baza sistemului de clasare WRW & S (World Ranking Wine & Spirit)(creată în anul 1997 de WAWWJ (World Association of Journalists of Wine and the Spirit).

Palacio de Los Olivos – Ulei de măsline Numarul 1 în clasamentul mondial EVOO pentru al 7-lea an consecutiv
Câte feluri de ulei de măsline există și de ce tocmai acesta pe care îl promovați este „alesul”? 

Există, în principal, două tipuri generale de uleiuri de măsline și un al treilea neindicat pentru consum:

  1. Ulei de măsline extravirgin (EVOO)
    • Este cea mai înaltă clasificare și cea mai înaltă categorie. Uleiul de măsline extravirgin este unul care nu a suferit niciun proces de rafinare, adică este un suc de fructe, în acest caz măslinele. De obicei sunt masline nu foarte coapte, în stare sanatoasa și cu un proces bun de productie. In această calitate căutam arome de natură, iarbă, roșie verde, fructe proaspete, etc. dar fara arome anormale.
  2. Ulei de măsline virgin (AOV)
    • Este a doua categorie de ulei de măsline virgin. La nivel senzorial, este un ulei de măsline virgin, care nu a suferit niciun proces de rafinare, adică este un suc de măsline, dar va avea o anomalie sau defect. De exemplu, că este râncedă sau că măslinele cu care a fost prelucrată sunt foarte coapte.
  3. Ulei de măsline lampant
    • Este ultima categorie în uleiurile de măsline virgine. Este un ulei de măsline virgin cu o anomalie mare, cu scoruri mari de defecte. Acestea sunt uleiuri necorespunzătoare consumului uman în forma în care sunt obținute și sunt destinate industriilor de rafinare sau utilizărilor tehnice.
A fi antreprenor în România este o aventură în sine. Care sunt provocările cu care vă confruntați în administrarea unei afaceri care vrea să cultive gustul pentru ulei de măsline de calitate?

Din punct de vedere Administrativ provocările sunt multiple însă cele mai importante pentru mine sunt: managementul timpului, capitalul, gestionarea fluxului de numerar, strategiile de vanzare, marketing și concurența. 

Deasemenea sunt provocările care au legătura cu persoana. Ca Antreprenor trebuie sa ai încredere în tine, să ai disciplină, pasiune, perseverență, gândire pozitivă și să îți asumi riscuri.

Ce sfaturi le-ați oferi tinerilor interesați să devină antreprenori, în special în domeniul alimentar? 

Să studieze industria sau sectorul din industrie în care doresc să se implice, legislația aplicabilă pentru fiecare etapă a afacerii, de la înființare până la activitatea zilnică, bugetarea activității, perseverență în atingerea obiectivelor și cel mai important implicare și dedicare.

Care este parcursul dumneavoastră educațional până la a deveni ceea ce sunteți acum? Cât v-a folosit școala și cât experiența practică?

Este o combinație de scoală și experiență. În cazul meu consider că școala, în afară de a fi educațională pentru oricare domeniu de activitate, este în primul rând locul unde înveți perseverența și un loc în care esti îndrumat să înveți singur. Școala este fundația, iar experiența practică este „casa”, peste ea.

Studiile mele sunt: Facultatea de Management în Turism, unde am studiat printre altele Merciologie alimentară, Master în Turism Internațional, Curs de Project Management, Curs de Somelier în Ulei de Măsline la ESAO mai exact Școala Superioara a Degustătorilor în ulei de măsline din Spania.

Cum credeți că educația despre alimentația sănătoasă poate fi integrată mai eficient în școli? 

Prin cursuri specializate de alimentație susținute de nutriționisti sau personal calificat. De asemenea, prezentări de produse, toate legate de alimentație sănătoasă.

Ce rol joacă uleiul de măsline într-un regim alimentar sănătos, mai ales pentru copii și adolescenți? 

Sănătatea copiilor este întotdeauna principala preocupare a părinților. 

Uleiul de măsline este un aliment esențial în procesul de creștere și dezvoltare al copiilor, introducând antioxidanți, minerale, vitamine în dieta zilnică încă de la 6 luni, de când începe diversificarea. 

Iată câteva motive pentru care uleiul de măsline ar trebui adăugat în dieta copilului, pe care le-am aflat de la profesioniștii în nutriție care m-au format:

Poate ajuta la dezvoltarea creierului: 

Uleiul de măsline conține o mulțime de acizi Omega, ajutând la întărirea dezvoltării creierului copiilor; Bogat în vitamine: copiii mici au nevoie de suficiente vitamine pentru a ține pasul cu creșterea. Uleiul de măsline conține multe vitamine precum A, B, D, E,… Vitamina A înseamnă pentru copii ochi sănătoși, vitaminele B ajută la dezvoltarea creierului, vitamina D ajută la întărirea oaselor. 

Poate preveni bolile cardiovasculare și cancerul: 

Uleiul de măsline are un conținut ridicat de polifenoli – antioxidanți naturali care reduc trigliceridele din organism, contribuind la menținerea sănătății inimii.

Piele și păr sănătoase: squalena antioxidantă găsită în uleiul de măsline ajută la menținerea sănătății pielii și părului bebelușului; 

Bogat în calorii: Uleiul de măsline este bogat în calorii, care pot satisface bine nevoile zilnice de energie ale copiilor; 

Reduceți riscul de obezitate: Unele studii au arătat că copiii ale căror dietă conțin ulei de măsline sunt mai puțin probabil să devină obezi (datorită acizilor grași benefici din uleiul de măsline). 

Cu efectele de mai sus, răspunsul la întrebarea: „Ar trebui să-i oferi copilului tău ulei de măsline în mod regulat?” este da.

În ce mod vă implicați, prin ceea ce faceți ca antreprenor, în educația comunității despre beneficiile uleiului de măsline? 

Inițiativa de introducere a degustării de ulei și miere în cadrul activităților susținute de compania de consultanță educațională High Edu a avut ca scop principal conștientizarea atât a elevilor, cât și a părinților despre beneficiile unei alimentații echilibrate și a importanței alegerii ingredientelor de calitate. 

Printre participanții la aceste evenimente sunt și elevi de gimnaziu, liceu și studenți care se pregătesc, fie pentru o vacanță într-o tabără internațională, fie pentru studii în străinătate, unde vor trebui să achiziționeze produse din țările de destinație. Scopul principal al acestei inițiative este educarea consumatorului, învățându-l cum să citească etichetele produselor, să descopere proprietățile nutritive și terapeutice ale alimentelor naturale și impactul pozitiv al acestora asupra sănătății, în general.

Reacția la această inițiativă a fost foarte bună, participanții fiind încântați de oportunitatea de a descoperi și de a învăța despre produsele naturale într-un mod interactiv și captivant. Părinții au apreciat în mod deosebit oportunitatea de a-și implica copiii în acest proces educativ, facilitând astfel dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase încă din copilărie.

Poate puțini părinți știu că există sortimente de ulei de măsline speciale pentru copii. Care sunt caracteristicile acestora, sunt diferite de alte tipuri de uleiuri de măsline?

Etichetate în mod normal ca uleiuri de măsline extravirgine speciale pentru copii, cele care sunt făcute cu măsline care dau un ulei cu caracteristici de dulce, moale pentru palatul unui copil, cu note de fructe (de exemplu măsline din soiul Arbequina).

Trebuie avut în vedere că uleiul de măsline extravirgin poate fi ușor amar sau picant, ceea ce înseamnă ca este bun din punct de vedere al sănătății și din punct de vedere al calității uleiului, dar poate să nu fie foarte acceptabil la început pentru gustul copilului. De aceea uleiurile pentru copii sunt îmbuteliate fără condimente sau amărăciune.

Ce criterii ar trebui să aibă în vedere consumatorii atunci când aleg un ulei de măsline de calitate? 

În primul rând, este foarte important ca termenul Ulei de măsline extravirgin să apară mereu pe etichetă.

De acolo este întotdeauna o idee bună să alegeți sticle din sticlă închisă la culoare, deoarece acestea împiedică oxidarea și „stricarea” uleiului din interiorul recipientului. 

În mod normal, toate uleiurile de bună calitate sunt ambalate în sticle de sticlă închisă la culoare. Sau dacă nu, în cutii, care păstrează și uleiul bine.

Eticheta include de obicei termenul „Extracție la rece”, ceea ce înseamnă că uleiul a fost obținut la o temperatură scăzută, dând prioritate calității mai degrabă decât cantității de ulei obținută.

Este important să vedeți termenul de valabilitate deoarece toate uleiurile își pierd calitatea pe măsură ce trece timpul de la producția lor. O dată minimă ar trebui să fie de 6-12 luni

Este important ca originea să apară pe etichetă, de exemplu un oraș, o regiune cu denumire de origine. Acest lucru trebuie să ne dea ideea că este de la un mic producător, că avem un produs cu semnătură sau că este certificată calitatea de o Denumire de Origine. Trebuie avut în vedere că multe uleiuri îmbuteliate de calitate scăzută de la marile companii de ambalare indică originea „Comunității Europene”, ceea ce nu ne spune nimic important despre asta.

Este important ca eticheta să indice soiul de măsline din care a fost făcut uleiul.

Un ulei de măsline extravirgin bun nu poate fi excesiv de ieftin, deoarece este un produs de mare valoare gastronomică și foarte bun pentru sănătate.

Se recomandă, în sfârșit, ca această calitate să fie susținută de International Quality Awards pentru uleiul de măsline, care este de obicei indicat pe etichetă sau pe sticlă într-un fel.

 Poți face greșeli în alegerea uleiului de măsline? Care ar fi acestea, ca să știm să le evităm? 

Trebuie sa urmăm instrucțiunile indicate mai sus și în acest fel vom evita, pe cât posibil, greșeli la cumpărarea unui ulei de masline extravirgin bun.

Cu toate acestea, în cele din urmă este important să îl încercăm și să vedem dacă acel ulei este pe placul nostru și are o calitate acceptabilă.

Un ulei scump e întotdeauna bun? Cât de ieftin poate fi un ulei de măsline foarte bun?

Părerea mea: Depinde de țară.

De exemplu, în Spania, o sticlă de 500 ml de bună calitate nu este niciodată mai ieftină de 10-12 euro.

Un ulei scump nu este întotdeauna bun, înainte de a alege Palacio de Los Olivos sau Soler Romero, am testat alte uleiuri de măsline cu degustatori cu experiență și în final nu le-am considerat potrivite să le comercializăm deoarece prețul lor era excesiv de mare pentru calitatea pe care o aveau”.

Comisia Europeană monitorizează atent piața uleiului de măsline. În medie, 3 milioane de tone de ulei de măsline se produc anual în lume, iar două treimi din această cantitate este produsă în Uniunea Europeană. Cel mai mare producător este Spania, cu 66% din producție, Italia 15%, Grecia 13% și Portugalia 5%, conform datelor Eurostat din 2022.

Legislația europeană definește diferitele categorii de uleiuri de măsline și caracteristicile acestora. De asemenea, aceasta prevede norme privind ambalarea și etichetarea.
Statele membre ale UE efectuează controale asupra eșantioanelor de ulei de măsline pentru a se asigura că aceste norme sunt respectate și că produsele vândute consumatorilor corespund așteptărilor acestora.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de VIVA

E extraordinar că la finalul anului ne aduce catalogul integral printat, nu mai facem noi asta, spune Olga Hrițcu, directorul Școlii Gimnaziale Scobinți, județul Iași, despre soluția aleasă de școala sa, cu finanțare de la primărie: „Tichetele din catalogul electronic funcționează la copii mai bine decât notele, am observat”

Directoarea Școlii Gimnaziale Scobinți, județul Iași, spune că prima experiență cu un catalog electronic a avut-o în timpul pandemiei, când întreaga educație a trecut online. La școala la care era atunci,…
Vezi articolul

Carte pusă pe foc într-o școală – șocul care a născut proiectul “Dăruim comori”. Bianca Mereuță: Omul este cel care face cartea să trăiască. Iar cartea e punctul de plecare pentru a-i învăța pe copii să pună întrebări, să gândească

“La una dintre bibliotecile la care am dăruit carte, portarul școlii mi-a spus că au făcut foc cu cărțile. Atunci am realizat că omul este cel care va face acea…
Vezi articolul

Profesorii psihiatri Norman Sartorius și Sir Graham Thornicroft deschid Conferința Națională de Psihiatrie 2024, care se desfășoară între 22 și 25 mai, la Timișoara. Înscrierile au fost deschise (P)

Viitorul Medicinei și al Psihiatriei este tema cu care profesorul Norman Sartorius, „legenda vie a psihiatriei” cum îl numește prestigioasa publicație medicală The Lancet, va deschide la Timișoara Conferința Națională…
Vezi articolul