Internship de fizică nucleară la CERN pentru liceenii pasionați de științe. Înscrieri până pe 9 martie, anunțate de Facultatea de Fizică a UB

10.078 de vizualizări
Foto: CERN Elveția
Elevii de liceu pasionați de științe ale naturii pot lua parte la un internship de fizică nucleară, organizat în vară la CERN în Geneva, Elveția, anunță Facultatea de Fizică a Universității din București (UB) într-un comunicat de presă. Programul va avea loc în luna iunie și este gratuit, iar elevii vor fi selectați după mai multe criterii și se pot înscrie până pe 9 martie.

Cazarea, masa și transportul până la Geneva sunt asigurate în cadrul programului, conform sursei citate. Elevii vor fi însoțiți din București, pe întreaga durată a călătoriei și a programului de la CERN, de către profesori din România, transmit organizatorii.

Conform anunțului, care poate fi descărcat mai jos din articol, elevii trebuie să poată comunica ușor în limba engleză, să aibă 16 ani împliniți până la 2 iunie 2024 și să învețe într-un liceu din România în iunie 2024.

Programul “Romanian High-School Students Internship Programme 2024 (HSSIP – RO)” se va desfășura în perioada 2-15 iunie 2024 și se adresează elevilor români care își doresc să învețe mai multe despre fizica particulelor elementare și despre experimentele la energii înalte chiar la CERN.

Programul este conceput astfel încât elevii au ocazia de a deprinde noțiuni introductive ale fizicii particulelor elementare și energiilor înalte, de a se familiariza cu detectorii de la LHC (Large Hadron Collider), interacționând cu cercetătorii de la CERN. Totodată, au loc vizite la principalele facilități de cercetare și laboratoare experimentale, multe dintre ele unice în lume”, transmite Facultatea de Fizică a UniBuc, una din instituțiile coordonatoare alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).

Cum se realizează înscrierea. Elevii au de trimis o scrisoare de motivație de maximum 500 cuvinte și un scurt videoclip – de maximum 3 minute, ambele în limba engleză, „în care să ne explici de ce îți dorești să participi la acest program și să ne oferi toate argumentele pentru care ar trebui să te selectăm. În videoclip, te rugăm să te prezinți pe scurt, să ne descrii pasiunile tale, mai ales în ceea ce privește știința, tehnologia și/sau inovația. Acesta trebuie încărcat separat aici. (Verifică în formularul de înscriere regulile privind denumirea fișierului)”, potrivit organizatorilor.

„Totodată, vei avea nevoie și de una sau două scrisori de recomandare din partea profesorilor tăi, care să conțină și datele lor de contact. Deoarece comisia de selecție a aplicațiilor va fi internațională, ne-ar ajuta ca scrisoarea să fie redactată în limba engleză, dar nu este obligatoriu”, mai scrie în condițiile de participare.

Cine coordonează programul

„Programul este coordonat Facultatea de Fizică, Universitatea din București, alături de cercetătorii din grupul ATLAS/CERN-Romania din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul “Education, Communication and Outreach” CERN.

Nu există taxă de participare, stagiul fiind gratuit. Pentru toți elevii selectați, costurile pentru cazare (la CERN Hostel) și masă vor fi acoperite prin modulul CERN-RO (PNCD IV — Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Institutul de Fizică Atomică), proiectul DUROCERN — Descoperă Universul cu Romania@CERN (DUROCERN), coordonat de Institutul de Științe Spațiale — Filiala INFLPR.

De asemenea, se va asigura transportul din București până la Geneva în limita unui buget maxim. Dacă ești selectat/ă, va trebui să te asiguri că ai un document de identitate valabil și respecți condițiile de intrare și regimul de ședere în Elveția, disponibil aici. Dacă la data de 2 iunie 2024 nu vei avea 18 ani împliniți, vom avea nevoie de acordul părinților/tutorilor tăi pentru a putea călători”, mai scrie în anunțul cu regulile de înscriere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum pot petrece părinţii timp de calitate cu cei mici, fie că sunt alături de copii, fie că sunt la distanţă, nevoiți să muncească în alte țări / Studiu național Salvați Copiii România: în 2022, 536.000 de copii aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate (P)

Conform datelor unui sondaj realizat de Salvați Copiii în iulie 2023 în rândul beneficiarilor programului organizaţiei destinat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, mai puțin de jumătate (48%)…
Vezi articolul

VIDEO Eșecul vaccinării anti-COVID și rezultatele elevilor la testele PISA, corelate de ministrul Sănătății: 43% dintre copiii de clasa a VIII-a nu stăpânesc bine științele, asta arată că ceva grav se petrece în societate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat aseară la Digi24 că un posibil factor pentru care românii nu se vaccinează poate fi reprezentat de rezultatele slabe la testărilor PISA: „Acele cifre…
Vezi articolul

Ce spun cititorii: “Ne-au cerut pungi pentru a pune aceste teste” / “A fost un coșmar” – Luni începe testarea elevilor. Cei mai mulți profesori și părinți din comunitatea Edupedu.ro afirmă că elevii vor face testele acasă

Majoritatea covârșitoare a părinților și profesorilor din comunitatea Edupedu.ro afirmă, cu nemulțumire cel mai adesea, că în cazul elevilor lor testarea rapidă se desfășoară acasă, nu la clasă. Luni este…
Vezi articolul