Interesul tinerilor din UE față de viitoarele alegeri europarlamentare, în creștere – Eurobarometru: 42% dintre tinerii 18-24 ani spun că e foarte important să voteze

163 de vizualizări
Foto: © Marian Vejcik | Dreamstime.com
Cel mai recent Eurobarometru publicat marți, 6 iunie de Parlamentul European arată că interesul tinerilor pentru viitoarele alegeri europarlamentare a crescut cu 6 puncte procentuale, de la 43% în 2018 la 49% în 2023; totuși, acest segment se situează sub media celorlalte categorii de vârstă – 56% în acest an.

Sondajul analizează segmentul tinerilor 15-24 de ani cu o atenție specială: „Respondenții tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani) prezintă un interes deosebit pentru Eurobarometru, deoarece atitudinile lor și opiniile lor prefigurează tendințele și evoluțiile viitoare”.

Câteva constatări cheie, incluse în sondajul derulat în primăvara acestui an:

  • Clasamentul valorilor pe care Parlamentul European ar trebui să le apere în mod prioritar este similar cu cea observată în rândul tuturor respondenților.
  • Democrația se află în fruntea listei de valori pentru ambele grupuri (32%; toți respondenții: 37%), dar pentru tineri, libertatea de exprimare și de gândire este considerată la fel de importantă (32%; toți respondenții: 27%).
  • Prioritățile pe care tinerii ar dori să le vadă abordate de Parlamentul European diferă ușor de cele ale populației generale. În timp ce lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale încă se situează pe primul loc (40%; toți respondenții: 38%), aceasta este însoțită de acțiunea împotriva schimbărilor climatice, care este mult mai probabil să fie menționată de tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani decât de populația generală (40% față de 31%).
  • 42% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani afirmă că este foarte important pentru ei personal să voteze în
    alegerile europene – aceștia sunt puțin mai puțin predispuși să spună acest lucru decât media (48%).
  • A face o schimbare este important pentru tineri. Întrebați de motivele pentru a vota, fiind o datorie civică (35%; toți respondenții: 38%) și dorința de a susține un partid politic (35% față de 36%) sunt primele două motive de vot.
  • Cu toate acestea, dorința de a schimba lucrurile (33% față de 29%) urmează pe locul al treilea pentru tinerii respondenți.

Articolul integral poate fi citit pe G4Media.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Normele de aplicare ale programului “Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii. Numărul de școli beneficiare și sumele alocate de Guvern sunt la fel ca anul trecut, dar lista școlilor încă nu e publică / Elevii vor primi masa caldă în câteva săptămâni, în funcție de durata licitațiilor, spune ministra Educației

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare pentru desfășurarea programul “Masa Caldă” în școli, la o lună de când a început școala. Întrebată la Euronews, când vor…
Vezi articolul

(P) Jocuri STEM, jocuri de codare prin care copiii învață limbajul programării, board games și seturi pentru călătorii – pe magazinul online Mara and Tom. Antreprenoarea Iulia Mizgan spune povestea magazinului ce reunește jucării educative, concepute de cercetători cu dorința de a învăța prin joacă

Jocuri de logică, jocuri cu circuite de electricitate, cu magneți sau lasere și lumini – perfecte pentru toate călătoriile cu mașina sau cu avionul, dar și board games care aduc…
Vezi articolul
Inspecția specială

Concurs de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles, anunțată de Ministerul Educației. Posturile scoase la concurs sunt de Matematică, Chimie-fizică și Consilier educativ, salariile sunt peste 4.000 de euro

Ministerul Educației organizează concurs pentru ocuparea a 3 posturi la Școala Europeană de la Bruxelles. Candidații se pot înscrie până pe 14 mai 2021, prin depunerea dosarelor la Registratura Ministerului…
Vezi articolul