Interdicția de a cumpăra telefoane este „extrem de nedreaptă și umilitoare” pentru profesori, spune o directoare de școală: Nu e drept să le restricționezi dreptul de a achiziționa un telefon / Nicio instituție nu a interzis oficial ca profesorii să-și ia telefoane din prima didactică, dar nici nu au existat clarificări

8.613 vizualizări
Foto: © Dandamanwasch | Dreamstime.com
Interdicția de a cumpăra telefoane „este o restricție umilitoare la adresa cadrelor didactice”, a declarat, pentru Adevarul.ro, Mihaela Pirnă, profesoară de informatică și directoare de școală. „Folosesc gadgeturile personale, nu e drept să le restricționezi dreptul de a achiziționa un telefon. Unora le e și jenă să le scoată din geantă, nu au telefoane scumpe”, mai spune cadrul didactic.

UPDATE BREAKING Telefoanele sunt echipamente care pot fi cumpărate de profesori din prima de carieră didactică, spune ministrul Adrian Câciu: Achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional

„Este o restricție umilitoare la adresa cadrelor didactice. Atâta timp cât tu le ceri să țină legătura cu părinții pe grupurile de whatsapp, toate informațiile școlii se transmit pe grupurile de whatsapp, le ceri dovezi de la toate activitățile care se fac cu camerele foto ale telefoanelor, le ceri să folosească aplicația electronică <Noulcatalog> de pe telefoanele personale, vii și le spui că nu au voie să-și ia telefoane? Școlile au dat telefoane cadrelor didactice?! Folosesc gadgeturile personale, nu e drept să le restricționezi dreptul de a achiziționa un telefon. Unora le e și jenă să le scoată din geantă, nu au telefoane scumpe. Să ne gândim și la profesorii tineri cu salariile acelea mici, care stau poate în chirie și au copii mici și care poate nu-și permit, efectiv, telefoanele de care au nevoie la școală. Mi se pare extrem de nedreaptă și umilitoare această regulă”, a declarat prof. Mihaela Pirnă, pentru „Adevărul”.

Directoarea le-a recomandat profesorilor să mai aștepte până se clarifică lucrurile:

„Le-am recomandat tuturor colegilor mei să aștepte. Am stat atâția ani fără gadgeturi și fără facilități, mai putem să stăm o lună-două până când se clarifică lucrurile. De exemplu, în acest moment eu nu-mi pot plăti abonamente la anumite aplicații pe care eu le folosesc, am nevoie de ele. Eu până acum mi-am plătit aceste abonamente din banii mei personali, acum aș dori să le plătesc din acești bani. Am sunat la trei platforme să văd dacă pot să plătesc cu prima de carieră didactică. Mi s-a spus că nu. Eu aș vrea să aștept să văd dacă totuși va exista posibilitatea asta”, a mai spus Mihaela Pirnă.

Pe 26 octombrie, Edupedu.ro a scris pe surse că profesorii nu ar putea să-și cumpere telefoane din prima didactică de 1.500 de lei. Miercuri, 25 octombrie, sindicatele din Educație au fost la Ministerul Educației și au discutat despre primele de carieră didactică și cele de carieră profesională, timp de 4 ore.

În urmă cu două săptămâni a ajuns în școli o listă cu ce ar putea profesorii să-și cumpere cu prima didactică de 1.500 de lei, fiind trecute și telefoane. Documentul conține cheltuielile eligibile și cum le pot justifica profesorii, potrivit surselor Edupedu.ro. 

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Fondurilor Europene o explicație clara referitoare la chestiunea cu telefoanele. Potrivit răspunsului primit de la Ministerul Fondurilor Europene, solicitarea a fost trimisă către Ministerul Educației, ceea ce înseamnă că Ministerul Educației este cel care decide acest lucru. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.

Pe 28 octombrie, conform unei informări transmise de Ministerul Educației directorilor de școli, obținută de Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și ai sindicatelor au pus la punct câteva reguli de bază: nu vor fi admise achizițiile de televizoare, telefoane și ceasuri inteligente.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Informații de context

Peste 3600 de profesori au făcut deja cumpărături folosind cardul pentru prima didactică, în valoare de 1500 de lei, până la data de 1 noiembrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Cele mai multe achiziții s-au făcut în magazine de electrocasnice și electronice, în librării online și la un singur centru de formare pentru profesori din Baia Mare.

Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor. Conform unei informări care a ajuns de la Ministerul Educației la directorii școlilor, ar exista un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat, conform surselor Edupedu.ro.

Marile lanțuri de magazine, deocamdată cele de electronice și electrocasnice, au început să facă campanii de marketing pentru primele de carieră didactică. Unul dintre acestea, de exemplu, oferă mai multe exemple de produse pe care pot cadrele didactice să le cumpere, iar printre acestea se numără și frigidere.

Marți, 24 octombrie, sindicatele din Învățământ s-au întâlnit cu Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerului Educației. În informarea trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se arăta că banii vor fi virați după ce cardurile ajung în posesia profesorilor:

Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”, conform informării.

Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Foto: © Dandamanwasch | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Până vineri, școlile au de completat o machetă cu datele corecte ale profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei
Peste 3 mii de profesori au făcut cumpărături cu cardul de prima didactică – surse / Banii au fost folosiți la magazine de electronice și electrocasnice, librării online și la un singur centru de formare. Pe lista magazinelor se află și pescării, magazine mixte sau de tipul casă și grădină
Cardurile de primă didactică și „respectul” față de profesori. Pe lista actualizată a magazinelor apar, printre altele, farmacii, hoteluri și agenții de turism
Profesorii pot propune comercianți pe lista de magazine pentru prima didactică, anunță Ministerul Educației
Ce nevoi didactice individuale pot să acopere profesorii cu 450 de lei din prima de carieră didactică de 1.500 de lei – listă
UPDATE SURSE Ședință la Ministerul Proiectelor Europene pe tema primelor de carieră didactică și profesională
Un lanț de magazine anunță că din prima didactică profesorii își pot cumpăra și frigidere, dacă pun diferența de preț / Categoriile de produse eligibile pentru cei 1.500 de lei / Cardurile sunt valabile doar în magazinele fizice
Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor / Există un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat – surse
Lămuriri publice despre modul de selectare a furnizorilor pentru prima de cariera didactică și întârzierea plăților, solicitate Guvernului de către deputatele REPER Oana Cambera și Simina Tulbur
LISTĂ Magazine pentru prima de carieră didactică pe județe – surse / Documentul trimis în școli de reprezentanți ai sindicatelor conține peste 1.200 de centre din 176 de orașe din țară

7 comments
  1. Voi vreti numai sa vi se dea, si alti angajati folosesc telefoane si nu le iau moka de la servici, si mai lucreaza si 8 ore pe zi.

  2. Oare stie cineva de cate ori foloseste un profesor telefonul in relatia cu parintii,de cate ori face hotspot pentru a avea internet in sala de clasa?
    Stie cineva ca sunt si platforme educationale pe care un profesor le acceseaza?
    Ce ar fi sa ii lasati pe profesori sa isi cumpere fiecare ce considera si sa nu le mai faceti recomandari aiurea!!

  3. Deci să înțelegem că laptopul și tableta sunt considerate echipamente IT, dar smartphone-ul NU? Atunci, ce este? În ce categorie intră smartphone-ul dacă nu la echipamente IT? Dar un smart-TV? Este jenant. Mă întreb, cum de au acceptat sindicatele din învățământ această măgărie?

    1. Sunteti cam ”inocenta”… Le doare in ”piscot” de ce vor profesorii pe stimatele sindicatele!
      Veti avea dovada finala in ianuarie cand promisiunile de la anularea grevei si angajamentele sindicatelor de vor evapora!
      Hocus-Pocus-Fraieritus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca despre ce se va întâmpla cu profesorii elevilor care sunt sub nivelul analfabetismului funcțional: Vrem să avem împreună cu inspectoratul școlar planuri dedicate de monitorizare și intervenție, inclusiv să identificăm nevoia de formare continuă a profesorului / Trebuie să promovăm mai multă învățare prin investigație, mai multă învățare bazată pe proiecte

Elevii din România vor fi testați anual pe o platformă pe care Ministerul Educației vrea să o construiască în perioada următoare, aceasta este una dintre măsurile enunțate de Ligia Deca…
Vezi articolul

UPDATE O profesoară din Constanța a fost reclamată că şi-ar fi însuşit bani de la elevi pentru o tabără şcolară care nu s-a organizat / Cadrul didactic poate fi sancţionat de Arhiepiscopia Tomisului prin retragerea acordului de a preda Religia

UPDATE: Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au spus, referitor la o profesoară de Religie de la o şcoală gimnazială anchetată pentru înşelăciune, că, dacă fapta se confirmă, cultul o poate sancţiona prin…
Vezi articolul
Joi, 30 septembrie 2021, de la ora 15:30 la 17:30, dezbaterea "Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media" organizată de Edupedu.ro și Dove

Dezbatere online Edupedu.ro - Dove

Ministrul Sorin Cîmpeanu, consilierul Radu Szekely, ambasadorul Dove Cristina Dima, psihoterapeutul Domnica Petrovai, Ionela Neagoe, directorul Colegiului „Gheorghe Lazăr” din București, și Mihaela Nabăr, directorul World Vision România – discută joi, 30 septembrie, de la 15:30, despre importanța încrederii în sine a adolescenților, în era social media

Este importantă stima de sine în evoluția și rezultatele școlare ale unui adolescent? Contează încrederea în sine în dezvoltarea sănătoasă emoțional a unui tânăr? Ce impact au rețelele sociale în…
Vezi articolul