Uniunea Editorilor din România (UER) avertizează că dacă va fi majorat TVA-ul pentru cărți și manuale școlare de la 5% la 19%, în România nu se va mai citi deloc: “Creșterea cotei TVA este incompatibilă, totodată, cu dezideratele proiectului prezidențial România Educată. Un cetățean educat presupune, în mod implicit, o persoană cu acces liber și facil la resurse educaționale și culturale, nerestricționat de diferite limitări impuse (cum ar fi prețurile de vânzare sporite ale manualelor și cărților, devenind inaccesibile unei mari părți a populației)”, avertizează UER, într-un comunicat de presă. Uniunea prezintă și câteva măsuri pentru încurajarea lecturii. Amintim, Guvernul intenționează printr-un mega-pachet de creșteri de taxe și impozite, pentru a colecta mai mulți bani la buget, despre care a scris Economedia.ro.
- Și Asociația Editorilor din România trăgea un semnal de alarmă săptămâna trecută pe această temă: Creșterea TVA încurajează pirateria și scade vânzările pe cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, scria G4Media.ro
Uniunea Editorilor din România avertizează că o posibilă majorare a TVA-ului pentru manuale școlare și cărți ar conduce “inevitabil, la un preț de vânzare mult crescut și la o scădere considerabilă a volumului vânzărilor”, în situația în care în România, “aproximativ 95% dintre cetățenii cu vârsta de peste 18 ani nu achiziționează nici măcar o carte în decursul unui an, potrivit Eurostat, iar rata analfabetismului funcțional atinge cote alarmante”, scrie în comunicatul de presă.
“Majorarea cotei TVA pentru carte va împinge lucrurile către o direcție fără echivoc:
Dacă până acum s-a citit puțin în România, de acum înainte nu se va mai citi deloc!”, avertizează Uniunea Editorilor din România.
Uniunea mai atrage atenția și că lipsesc cu “desăvârșire” programele naționale care să stimuleze consumul de carte și interesul pentru lectură și vine cu câteva propuneri:
- Împrospătarea fondului de carte al bibliotecilor publice și școlare, cu titluri actualizate și în cantități suficiente. Cele mai multe dintre biblioteci au un fond de carte în stare avansată de uzură fizică și titluri care au apărut în urmă cu decenii!
- Acordarea de vouchere exclusiv pentru achiziția de carte, pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, în scopul stimulării interesului pentru lectură. Este o măsură implementată cu succes în multe țări din Uniunea Europeană.
- Subvenționarea transportului pentru livrarea de carte, pentru cumpărătorii care comandă online, în condițiile în care, în foarte multe localități, librăriile s-au desființat.
Informații de context
În prezent, cărților li se aplică o cotă TVA de 5%, atât pentru cele tipărite, cât și pentru
cele digitale.
Guvernul discută un mega-pachet de creșteri de taxe și impozite, pentru a colecta mai mulți bani la buget, ca să se încadreze în ținta de deficit de 4,4% în acest an, potrivit Economedia.ro. Unele produse vor avea TVA modificat la 19%, printre care și manualele școlare sau cărțile.
Și Asociația Editorilor din România a semnalat luni, 24 iulie, într-un comunicat de presă, că o eventuală creștere a TVA de la 5% la 19% va încuraja pirateria și va scădea și mai mult vânzările pe cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, potrivit G4Media.ro. Asociația amintește Guvernului că „încasările din vânzările de carte nu afectează aproape deloc deficitul bugetar”.
Consiliul Director al Asociației Editorilor din România consideră că majorarea cotei TVA pentru cărți este o măsură care va diminua vânzările și va crește pirateria, în condițiile în care România este cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, iar vânzările au intrat oricum pe un trend descendent încă din primul trimestru al acestui an. În prezent, cărților li se aplică o cotă TVA de 5%, atât pentru varianta tipărită, cât și pentru cele digitale.
„În plus, pandemia de Covid-19 a determinat o creștere agresivă a pirateriei, în special a celei digitale, în condițiile în care autoritățile din România se dovedesc prea puțin pregătite să abordeze fenomenul. Pirateria se traduce prin venituri pierdute de toți membrii lanțului valoric al cărții: autori, editori, librari iar creșterea TVA se va converti, pe de o parte, într-o creștere a pirateriei și, pe de altă parte, într-o accentuare a tendinței de scădere a vânzărilor”, se arată în comunicat.
Pe 15 februarie, Asociația Editorilor din România a lansat Pactul pentru lectură, prin care cere Guvernului să respecte legile în vigoare de 20-21 de ani, privitoare la dotarea anuală cu cărți a bibliotecilor publice și susținerea livrărilor de carte prin intermediul Poștei Române.
În noile legi ale Educației, publicate în Monitorul Oficial, apare și Programul Naţional „O carte pentru fiecare”.
Fostul premier Nicolae Ciucă vorbea despre program pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”.
Potrivit unui răspuns transmis Edupedu.ro, de Editura Didactică și Pedagogică, anul trecut școlar 2022-2023, Ministerul Educației a plătit doar pentru manualele de clasele primare ale acestei edituri suma de 8.425.901,74 lei cu TVA, pentru un număr de 1.156.524 manuale.
Asta înseamnă că TVA-ul, în valoare de 5%, înseamnă 421.295 de lei. Dacă TVA-ul ar fi fost de 19% pentru această sumă ar însemna că Ministerul ar fi plătit 1.600.921 de lei.
Manualele școlare pentru clasele primare, gimnaziu și liceu sunt achiziționate de ministerul Educației și oferite gratuit elevilor, potrivit legii. În fiecare an, profesorii anunță inspectoratele necesarul de manuale la clase, iar ministerul Educației le achiziționează.
Părinții plătesc însă culegeri de exerciții și caiete pentru testări recomandate la clasă de profesori.
Articolul 69 alineatul (4) din Legea Educației nr. 1 / 2011: Elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii.