„Inteligența artificială va reconfigura învățarea. Oare ne așteaptă un nou ev mediu, în care vom fi vasali soluțiilor oferite de sistemele de inteligență artificială, sau un nou iluminism?” Mircea Miclea va susține o conferință pe 26 mai, la Reșița

1.902 vizualizări
Mircea Miclea / Foto: Captură Youtube – NCN Romania
Psihologul Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, va susține pe 26 mai 2023, la Reșița, conferința „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”. Discursul eveniment susținut de reputatul psiholog și cercetător deschide o serie de conferințe cu acces gratuit pentru public, organizate de Primăria Reșița și Grupul pentru Management și Mediere Culturală. „Conferința mea pornește de la două premise: că viitorul va fi tot mai volatil și incert și că inteligența artificială va reconfigura învățarea. Oare ne așteaptă un nou ev mediu, în care vom fi vasali soluțiilor oferite de sistemele de inteligență artificială și vom fi tot mai ignoranți, sau un nou iluminism, în care utilizarea IA va potența exponențial rațiunea și cunoașterea umană?”, spune Mircea Miclea.

„Vom fi paralizați de crize sau proactivi, pentru exploatarea lor? Conferința argumentează ce ar trebui să facem și ce ar trebui să învățăm, pentru mai buna noastră educație. Educația este premisa libertății”, atrage atenția Mircea Miclea, fost ministru al Educației, unul dintre cei mai prezenți intelectuali din țară, gânditor ale cărui sfaturi, idei și intervenții au ghidat călătoria românilor prin hățișul ultimilor ani afectați de izolarea adusă de pandemie și de multiplele modificări aduse în educație.

Conferința primului invitat, Mircea Miclea, despre învățarea ca adaptare la viitor, va fi urmată de un dialog moderat de un alt fost ministru al educației, Daniel Funeriu.

  • Conferința susținută de Mircea Miclea și dialogul cu Daniel Funeriu vor avea loc gratuit vineri 26 mai, de la ora 18.00, în Aula Eftimie Murgu a Centrului Universitar UBB din Reșița

Acesta este startul proiectului Reșița inspirațională, care își propune să stimuleze și să dezvolte climatul local al dezbaterii publice și al dialogului cultural prin invitarea unor personalități culturale de prim rang, personalități care să susțină conferințe, dar și alte tipuri de evenimente, în jurul unor teme majore, de actualitate și relevante pentru lumea de azi, pentru cultura contemporană și, bineînțeles comunitatea locală.

„Inteligența artificială va reconfigura învățarea”

Mircea Miclea este psiholog, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, cercetător. A fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității, cancelar al UBB, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. Ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost timp de 5 ani președintele comisiei prezidențiale care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza Legii educației nr. 1/2011, modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani. Doctor în psihologie și cu un masterat în administrarea afacerilor, Mircea Miclea este fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom, care dezvoltă produse la intersecția dintre psihologie si tehnologie.

Despre moderator: Daniel Funeriu a fost ministru al Educației în 2009-2012, perioadă în care a implementat o nouă lege a educației, bazată pe Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru educaţie condus de Mircea Miclea (Legea educației nr. 1/2011). A fost consilier prezidențial în domeniul educației și europarlamentar. În prezent, face parte din corpul de experți al Comisiei Europene care asistă Guvernul Republicii Moldova în eforturile de a implementa Acordul de Asociere UE – Republica Moldova. Chimist cu doctoratul obținut la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea laureatului Nobel Jean-Marie Lehn, Daniel Funeriu a fost cercetător în Japonia și SUA, înainte de a reveni în țară.

Citește și: Principalele schimbări din legile Educației, adoptate parlamentari și care s-ar aplica începând cu generația de elevi care intră la toamnă în clasa a V-a: examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării temporare, religia ca disciplină opțională la Bac

Intrarea la toate evenimentele proiectului este liberă, în limita locurilor disponbile.

___

“Evenimentele Reșița inspirațională” sunt un proiect inițiat de Primăria Municipiului Reșița și organizat împreună cu Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC).


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comisarul european pentru cercetare și inovare, Mariya Gabriel, a fost în vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială / Sâmbătă, comisarul se întâlnește cu profesori ai Universității Babeș-Bolyai

Comisarul european pentru Educație, Mariya Gabriel, se află în vizită în România până sâmbătă. Vineri s-a întâlnit cu ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja și au vizitat împreună Institutul…
Vezi articolul

Elevii și studenții au abonamente gratuite sau cu reducere de 90%, după caz, la metrou, după ce Metrorex „a identificat o variantă legală de acordare a acestor facilități“. Lista abonamentelor și a stațiilor de unde pot fi ridicate

Metrorex, compania de stat care operează metroul în București, precizează într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro că a fost găsită o soluție legală pentru acordarea reducerilor pentru studenți și a călătoriilor…
Vezi articolul