Inteligența artificială românească ION nu știe câte mesaje referitoare la Nicolae Ciucă și plagiat a primit de la lansare și nici ce îi transmite mai departe premierului despre acestea. Ministerul Cercetării: “Antrenarea AI-ului durează de la 2 săptămâni la cel puțin o lună”

1.598 de vizualizări
Sursa: Facebook – NOI suntem ION
Mesaje referitoare la Nicolae Ciucă și plagiate, transmise de cetățeni platformei de inteligență artificială ION, dezvoltată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și care a stârnit deja semne de întrebare privind abilitățile sale reale, nu au putut fi procesate până acum de către “consilierul AI” al premierului, după cum lasă de înțeles MCID într-o serie de răspunsuri la întrebările pe această temă transmise de Edupedu.ro. Întrebările vizau numărul de întrebări pe tema Nicolae Ciucă-plagiat primite de Ion de la lansare sa, felul cum acestea sunt procesate de către sistemul AI și sub ce formă sunt transmise premierului și altor autorități. Ministerul nu a furnizat răspunsuri concrete la niciuna dintre aceste solicitări.

În schimb, MCID oferă explicații pentru lipsa acestor date. Anume, că AI-ul procesează datele pe perioade mai lungi: “Antrenarea AI-ului durează de la 2 săptămâni, la cel puțin o lună, în funcție de volumul de date procesate”, conform exprimării folosite în răspunsurile primite de Edupedu.ro. 

Întrebările au fost transmise în contextul în care, după primele două zile de la lansarea platformei ION, Edupedu.ro estima că aproximativ 10% dintre mesajele transmise de comentatori pe pagina oficială de Facebook “NOI suntem ION” făceau referire la plagiatele atribuite premierului Nicolae Ciucă și altor lideri politici. 

Printre comentariile de pe pagina NOI suntem ION:

  • “Verifică teza lui ciuca.”
  • “Să repetăm cuvântul PLAGIAT până la exasperare, să vedem cât de repede îl învață. Poate îl trimite pe Ciucă la CNATDCU. #Noisuntemion”
  • “Zilnic, aceeași întrebare: De ce nu sunt pedepsiți plagiatorii în România?”
  • “Oare Ion știe că un mut doarme în șifonier la Cotroceni, iar la palatul Victoria se află un plagiator?”
  • “Ioane, cum poate fi un prim ministru și plagiator în același timp? @noisuntemion”
  • “Eu îl întreb zilnic pe #NOIsuntemION ce facem cu atâtea plagiate în România inclusiv la nivel înalt… Că tot vrei să știi cum sunt românii… Încă mai sperăm că sunt altfel decât conducătorii… Hoți, șmecheri, plagiatori…”
  • “Plagiatul este furt. De ce hoții sunt la cârma țării?”

Răspunsurile MCID, transmise la o săptămână după solicitare, notează în context, în mod repetat, că accentul în rapoartele ION va fi pus pe temele “presante” și care “ii preocupă cu adevărat pe români”: “ION este un sistem agnostic, generalist, nu topic-based” și competența lui principală este “să înțeleagă și să transmită problemele care îi preocupă cu adevărat pe români”. “Doar odată cu generarea primelor rapoarte concludente vom putea vedea ce este și ce nu este subiect presant pentru românii care i-au scris lui ION”, mai arată ministerul.

Răspunsurile vin la o zi după ce MCID a transmis un comunicat în care susține că “educația ca prioritate națională” este unul dintre “subiectele principale de interes pentru români”, transmise platformei ION. Comunicatul precizează că, “deși este încă în faza inițială de învățare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români (…)”.

Cu toate acestea, în răspunsurile pentru Edupedu.ro MCID sugerează că până acum nu ar exista date concludente: “ (…) i. De îndată ce AI-ul este antrenat cu suficient de multe mesaje, va reveni cu un prim raport reprezentativ în acest sens. Antrenarea AI-ului durează de la 2 săptămâni, la cel puțin o lună, în funcție de volumul de date procesate.  (…) Doar odată cu generarea primelor rapoarte concludente vom putea vedea ce este și ce nu este subiect presant pentru românii care i-au scris lui ION.”

Întrebările Edupedu.ro, transmise către MCID luni, 6 martie:

1. Câte mesaje referitoare la premierul Nicolae Ciucă și plagiat a primit “consilierul AI” Ion, de la lansare până acum? Ce pondere au acestea, în totalul  mesajelor înregistrate?

2. Ce a “învățat” robotul AI Ion despre plagiat, în acest interval? Cum procesează aceste informații, mai precis?

3. Sub ce formă transmite autorităților – inclusiv premierului Nicolae Ciucă – informațiile colectate și comentariile referitoare la plagiatul de care este acuzat șeful guvernului, informații și comentarii venite din partea utilizatorilor de social media?

4. Va extinde echipa care se ocupă de acest robot felul cum sunt înregistrate, procesate și transmise informațiile despre plagiatele atribuite autorităților, inclusiv membrilor guvernului? 

5. Fiind vorba despre o echipă ce include membri ai corpului academic, reprezentanți ai unor universități, iau aceștia în calcul o extindere a “competențelor” acestui instrument AI în domeniul plagiatelor și al eticii academice, având în vedere interesul manifestat de cetățeni în “dialogul” cu acest instrument, în cele câteva zile trecute de la lansarea “Ion”?

Răspunsurile MCID, integral:

  • “Mesajele primite de ION nu sunt contabilizate de echipa de oameni care dezvoltă proiectul, ci de AI-ul care preia, analizează și clusterizează cele mai importante subiecte pentru români. De îndată ce AI-ul este antrenat cu suficient de multe mesaje, va reveni cu un prim raport reprezentativ în acest sens. Antrenarea AI-ului durează de la 2 săptămâni, la cel puțin o lună, în funcție de volumul de date procesate.” 
  • “AI-ul ION generează rapoarte pe baza mesajelor primite și trimite mai departe către Guvern rapoarte / sinteze cu cele mai importante subiecte de interes pentru români. Doar odată cu generarea primelor rapoarte concludente vom putea vedea ce este și ce nu este subiect presant pentru românii care i-au scris lui ION. Facem, de asemenea, precizarea că ION este un sistem agnostic, generalist, nu topic-based.” 
  • “Cercetătorii implicați în proiect sunt din zona de matematică, statistică și tehnologie, unde știința de bază este cea de antrenare a algoritmilor de inteligență artificială pentru a interpreta corect date. Competența principală a lui ION este să înțeleagă și să transmită problemele care îi preocupă cu adevărat pe români, pentru a facilita rezolvarea acestora.” 
  • “Funcționalități suplimentare vor fi luate în considerare și propuse doar după perfecționarea algoritmului actual.”

Context:

În ultimele zile, MCID a lansat o serie de acțiuni de promovare a MCID: luni – o acțiune de “dialog cu elevii” la un liceu din București, duminică – un comunicat de presă, sâmbătă – un alt comunicat despre aprecierile aduse lui ION de către un expert internațional.

Campania vine în contextul în care, la sfârșitul săptămânii trecute, au apărut confirmări că momentul prezentării lui ION sub forma unui dialog al premierului României, Nicolae Ciucă, cu o oglindă pe care scria ION, ca interfață a unui așa-zis program dezvoltat pe baza inteligenței artificiale, a fost regizat,  niciunul dintre persoanele relevante – premierul Ciucă, ministrul Cercetării Sebastian Burduja, sau reprezentanții firmei care coordonează proiectul nerecunoscând până atunci că evenimentul a fost de fapt o scenetă, nu un moment real de interacțiune om-AI.

Citește și:
Ministerul Cercetării susține că „Educația ca prioritate națională” a fost „subiect principal de discuție al românilor cu ION” în prima săptămână de funcționare. Mesajul vine în plin scandal al trucării oglinzii vorbitoare a premierului Ciucă
Dialogul premierului Ciucă cu oglinda pe care scria ION a fost regizat, nu a avut nicio componentă de Inteligență Artificială, conform răspunsului reprezentantului firmei care a aranjat momentul

2 comments
  1. Consilierul ION nu poate fi altfel decat premierul si ministrii lui: vai de mama lor!!
    ION s-a facut de rusine, fix cum se face premierul Ciuca de fiecare data cand deschide gura!
    Asa va arata si Romania “digitalizata”!!!!
    O rusine nationala, o bataie de joc!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România, analizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai în cadrul unui proiect internațional lansat de London Business School și Babson College

Impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România este studiat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB), în cadrul unui proiect internațional de cercetare realizat în colaborare cu peste 40 de universități și instituții…
Vezi articolul

Educația nu se mai face, în țările care au succes, cu durere, spune Monica Mincu, cercetătoare româncă la Universitatea din Torino: Dacă elevii nu învață, vina este a noastră, nu a lor / Cât de curajoasă este România, politic vorbind, să implice experții și profesioniștii și să reformeze sistemul?

Țările care au performanțe deosebite au investit în sistemul școlar și au reușit să-l schimbe în două-trei decenii, a spus într-o scurtă analiză Monica Mincu, cercetătoare în sisteme școlare comparate…
Vezi articolul

Mutațiile coronavirusului vor fi analizate într-un program special lansat de Comisia Europeană, „Hera incubator”, care va reuni companii farmaceutice, autorități sanitare, oameni de știință / Ursula von der Leyen: Să ajutăm producătorii să dezvolte vaccinuri din generația a doua

Comisia Europeană va lansa miercuri un program menit să studieze mutaţiile coronavirusului, a anunțat preşedinta Executivului european, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat pentru ediţia de marţi a cotidianului…
Vezi articolul