Inteligența artificială poate fi folosită pentru detectarea infecțiilor asimptomatice Covid-19 prin tuse înregistrată pe telefon – cercetatori americani

763 de vizualizări
Inteligența artificială
Foto: © Dreamstime.com
Un grup de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit că persoanele infectate cu noul coronavirus, dar care sunt asimptomatice ar putea tuși diferit de persoanele sănătoase. Diferențele nu sunt perceptibile în mod normal, dar pot totuși să ajute la identificarea asimptomaticilor, în afara testării, iar astfel să contribuie la prevenirea răspândirii virusului. Cum? Cu ajutorul inteligenței artificiale, potrivit cercetătorilor citați pe portalul MIT.edu.

Sursa citează un raport publicat in IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, care face referire la un model de folosire a inteligenței artificiale ce face diferența între tusea persoanelor infectate, dar asimptomatice de cea a persoanelor sănătoase. Modelul folosește înregistrări ale tusei, transmise voluntar de diverse persoane prin intermediul browserelor, pe telefon mobil sau laptop.

Cercetătorii au instruit modelul respectiv cu ajutorul a zeci de mii de mostre de tuse, dar și de cuvinte vorbite. Când i-au livrat noi înregistrări, el a identificat tusea persoanelor confirmate cu Covid-19 cu o acuratețe de 98,5%. Acuratețea pentru asimptomatici (persoane care fuseseră testate pozitiv, dar nu aveau simptome) a fost de 100%.

Potrivit sursei citate, echipa lucrează acum la incorporarea modelului respectiv într-o aplicație care, dacă va fi aprobată de autorități și adoptată la o scară largă, ar putea fi un instrument neinvaziv, gratuit și la îndemână pentru a identifica persoanele infectate, dar asimptomatice: utilizatorul s-ar putea loga, ar tuși în telefon și ar primi instantaneu informații dacă sunt posibil infectați.

Photo 178006664 © MartinmarkDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UMF „Iuliu Hațieganu”, partener în proiectul european NeurotechRI, dedicat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor. Universitatea va implementa un program de formare pentru licență, masterat și doctorat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorțiului Universităților Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul…
Vezi articolul

SRI racolează viitori angajați în sediul Facultății de Litere de la Universitatea din București. Mai mulți studenți au primit broșuri cu mesajul „căutăm continuu ofițeri (…) suntem interesați în a selecta psihologi, lingviști, juriști, personal medical, personal logistic, financiar“ – FOTO

Mai mulți studenți ai Universității din București (UB) au primit astăzi pliante despre cariere în Serviciul Român de Informații (SRI) în culoarul principal al Facultății de Litere. Acestea au fost…
Vezi articolul

PSD organizează propriile consultări publice pe proiectele legilor Educației elaborate de ministra Ligia Deca, dezbateri anunțate până la finalul lui martie. Salarizarea profesorilor și generalizarea programului masă caldă, printre țintele social-democraților

PSD a anunțat luni într-un comunicat că organizează propriile consultări publice asupra proiectelor legilor Educației elaborate de ministra PNL Ligia Deca. În plus, PSD anunță că va veni cu amendamente…
Vezi articolul