Inteligența artificială poate fi folosită pentru detectarea infecțiilor asimptomatice Covid-19 prin tuse înregistrată pe telefon – cercetatori americani

763 de vizualizări
Inteligența artificială
Foto: © Dreamstime.com
Un grup de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit că persoanele infectate cu noul coronavirus, dar care sunt asimptomatice ar putea tuși diferit de persoanele sănătoase. Diferențele nu sunt perceptibile în mod normal, dar pot totuși să ajute la identificarea asimptomaticilor, în afara testării, iar astfel să contribuie la prevenirea răspândirii virusului. Cum? Cu ajutorul inteligenței artificiale, potrivit cercetătorilor citați pe portalul MIT.edu.

Sursa citează un raport publicat in IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, care face referire la un model de folosire a inteligenței artificiale ce face diferența între tusea persoanelor infectate, dar asimptomatice de cea a persoanelor sănătoase. Modelul folosește înregistrări ale tusei, transmise voluntar de diverse persoane prin intermediul browserelor, pe telefon mobil sau laptop.

Cercetătorii au instruit modelul respectiv cu ajutorul a zeci de mii de mostre de tuse, dar și de cuvinte vorbite. Când i-au livrat noi înregistrări, el a identificat tusea persoanelor confirmate cu Covid-19 cu o acuratețe de 98,5%. Acuratețea pentru asimptomatici (persoane care fuseseră testate pozitiv, dar nu aveau simptome) a fost de 100%.

Potrivit sursei citate, echipa lucrează acum la incorporarea modelului respectiv într-o aplicație care, dacă va fi aprobată de autorități și adoptată la o scară largă, ar putea fi un instrument neinvaziv, gratuit și la îndemână pentru a identifica persoanele infectate, dar asimptomatice: utilizatorul s-ar putea loga, ar tuși în telefon și ar primi instantaneu informații dacă sunt posibil infectați.

Photo 178006664 © MartinmarkDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un profesor de fizică din Suceava care a predat de jumătate de secol a fost rechemat pentru că nu sunt profesori. S-a întors la catedră la 78 de ani, iar unii colegi, care i-au fost și elevi, s-au pensionat deja

Anul acesta, profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedra Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, scrie publicația Monitorul de Suceava. El s-a retras în vară,…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis: Legile și normele de aplicare pentru implementarea proiectului România educată trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate

Mesaj în apărarea proiectului România educată, dat de președintele Klaus Iohannis duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, ediția a X-a, din localitatea Criț, județul Brașov. Șeful Statului a subliniat faptul că…
Vezi articolul

Cîmpeanu anunță primele măsuri educaționale pentru copiii refugiați: În 55 de școli din 8 județe se predă în limba ucraineană, dar numărul profesorilor este insuficient / Căutăm printre refugiați cadre didactice / Studenții de la facultățile cu predare în ucraineană ar putea să facă practică pedagogică în școli

În 8 județe din România, cele aflate pe graniță, există 55 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de la Guvern, după…
Vezi articolul