Astăzi a început sesiunea de toamnă a “Întâlnirilor de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP”, cu prima lecție: Introducere în Fizica de la ELI. Teoriile care stau la baza gigantului proiect paneuropean Extreme Light Infrastructure (ELI) vor fi explicate de către Daniel Ursescu, cercetător specializat pe experimente laser care lucrează la Măgurele. Componenta românească a ELI se numește Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) și a atins o premieră în cercetarea mondială: laserul de la Măgurele a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit.
-
Edupedu.ro a transmis LIVE VIDEO, de la ora 10:00, lecția – Introducere în Fizica de la ELI – și cuvântul de deschidere a “Întâlnirilor de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP”:
Cuvântul de deschidere la evenimentul de astăzi – “Întâlnirile de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP” – va fi rostit de președintele proiectului de cercetare ELI-NP, Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH).
Peste 260 de pasionați de știință – liceeni, studenți, profesori și curioși de fizica de la Măgurele – s-au înscris pentru a participa la Întâlnirilor de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP.
Temele “Întâlnirilor de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP” până pe 14 Decembrie și lectorii care le prezintă:
- 21 Septembrie: Introducere în fizica de la ELI – Dr. Daniel Ursescu, ELI-NP
- 28 Septembrie: Lumina – undă electromagnetică (ecuațiile luminii) – Dr. Mircea Penția, IFIN-HH
- 5 Octombrie: Teoria Relativității specială – Dr. Mircea Penția, IFIN-HH
- 12 Octombrie: Mecanica cuantică – teoria proceselor subatomice – Dr. Mircea Penția, IFIN-HH
- 19 Octombrie: Câmpuri de particule – Dr. Mircea Penția, IFIN-HH
- 26 Octombrie: Câmpul electromagnetic și cuantificarea câmpului – Dr. Mircea Penția, IFIN-HH
- 2 Noiembrie: Simetrie și Antimaterie – Dr. Adriana Răduță, IFIN-HH
- 9 Noiembrie: Cărămizile Universului și Forțele fundamentale de interacție – Dr. Mircea Penția, IFIN-HH
- 16 Noiembrie: Laserele Luminii Extreme: Lasere Ultra-Intense cu Pulsuri de Femtosecunde – Dr. Razvan Dabu, ELI-NP
- 23 Noiembrie: Experimentele de la ELI-NP cu Sisteme Laser de Putere Înaltă – Dr. Andi Cucoaneș, Dr. Ștefan Ataman, ELI-NP
- 7 Decembrie: Experimente de Spectroscopie Nucleară și Astrofizică cu fascicule γ – Dr. Cătălin Matei,
Dr. Paul Constantin, ELI-NP - 14 Decembrie: Aplicații și Dezvoltări Industriale Relevante la ELI NP – Dr. Dan Stutman, Dr. Violeta Iancu,
ELI-NP
Tematica, lectorii și calendarul integrale – aici
Sesiunile de informare științifică numite “Întâlnirile de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP” sunt gratuite și sunt dedicate elevilor de liceu, studenților, profesorilor împlicați în educația STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) și tuturor persoanelor interesate să învețe și să înțeleagă problemele actuale din cercetarea științifică mondială.
Cum arată laserul de la Măgurele, într-un videoreportaj realizat de HotNews.ro în urmă cu 1 an:
Amintim că laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018 este Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele. Într-un interviu în exclusivitate pentru Edupedu.ro, Mourou a declarat că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobel și că “ceea ce a făcut România este spectaculos”.
“Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.). Voi fi și de acum înainte. Voi începe să lucrez cu fizică nucleară folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume, la ora actuală”, declara Mourou pentru Edupedu.ro în noiembrie 2018. Patru luni mai târziu, laserul de la Măgurele ajungea la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, devenind cel mai puternic laser din lume.
CE ESTE ELI-NP
ELI-NP | Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics facility reprezintă pilonul de fizică nucleară al proiectului pan-european ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat în România, Ungaria și Republica Cehă. ELI a făcut parte din ESFRI – European Strategic Forum of Research Infrastructures încă din 2006 (36 megaproiecte europene în cercetarea ştiinţifică).
Proiectul ELI-NP, în valoare de 356,2 milionale Euro, implementat la Măgurele de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), a constat în construcția unui nou Centru de cercetare științifică. Acesta a devenit operațional în 2019 și reprezintă cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserilor de mare putere.
În martie 2018 Laserul a atins puterea de 10 PW pentru care a fost proiectat, pe unul dintre brațe, devenind astfel cel mai puternic laser din lume la ora actuală.
VIDEO. Aplicațiile la care va putea fi folosit laserul
Facilitatea ELI-NP acoperă o suprafață de aproximativ 33.000 m2 de clădiri de înaltă calitate și eficiență din punct de vedere energetic, majoritatea alocată sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate și instrumentației pentru experimente. Construcțiile civile includ o clădire de birouri, o casă de oaspeți și o cantină.
Infrastructura ELI-NP are două componente:
- Un sistem laser de foarte mare intensitate, cu două brațe laser de 10 PW capabile să atingă intensități de ordinul a 1023 W/cm2 și câmpuri electrice de 1015 V/m.
- Un fascicul γ foarte intens (1013 γ/s) strălucitor, cu o lărgime de bandă de ~ 0.1%, cu E γ până la 19.5 MeV, care este obținut prin retroîmprăștierea incoerentă Compton a fotonilor dintr-un fascicul laser pe un fascicul foarte strălucitor, intens, de electroni (Ee până la 720 MeV) produs de un accelerator clasic.
A doua componentă este în întârziere, contractul inițial fiind reziliat.
Citește și:
-
Fizicienii de la Măgurele deschid pentru liceeni, studenți și pasionați de știință înscrierile la “Întâlnirile de sâmbătă cu fizica, de la ELI-NP”
-
Universitatea Osaka din Japonia a deschis un birou pe platforma Laserului de la Măgurele
-
Premieră în cercetarea mondială: Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă pentru care a fost proiectat și este cel mai puternic din lume
-
VIDEO Laserul de la Măgurele va putea fi folosit în dezvoltarea terapiei de cancer, a componentelor pentru telefoane și va putea reproduce situațiile din exploziile stelare
-
Nobelul pentru Fizică, un pariu câștigat de laserul de la Măgurele. “Noi suntem cei care am demonstrat în lume că ideea lui Mourou merge” – Nicolae Zamfir
-
EXCLUSIV Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018: Sunt implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii
-
VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de Arthur Ashkin și Donna Strickland