UPDATE Reprezentanții Executivului au fost față în față cu reprezentanții sindicatelor din Educației, sâmbătă de la ora 14:00, conform agendei publicate pe site-ul Guvernului. La întâlnire participă, conform surselor Edupedu.ro, din partea Guvernului, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președinte PSD și co-președinte al coaliției de Guvernare. Șeful Secretariatului General al Guvernului, Marian Neacșu, participă și el la ședință.
Întâlnirea are loc în condițiile în care luni, 22 mai, la ora 8:00, va fi declanșată greva generală în școli. Atât Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, cât și Simion Hăncescu, președintele FSLI, au declarat că greva va fi declanșată luni, indiferent de propunerile primite în discuția de duminică.
Au mai rămas circa 18 ore până la declanșarea celui mai amplu conflict de muncă din ultimii 17 ani.
Revendicările principale ale sindicatelor, transmise în informările către Guvern, sunt următoarele:
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea
concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.
Articol în curs de actualizare