Asociația Medicover a lansat proiectul gratuit FitSchool. Luând forma unor antrenamente gândite de specialiști în educație fizică și sport, cât și de medici, conceptul – dedicat ciclului primar, precum și celui gimnazial sau preșcolar – aduce deopotrivă beneficii la nivel psihic și corporal. Implicarea cadrelor didactice în inițiativa Asociației Medicover nu rămâne nerecompensată. Statutul de promotor al unui stil de viață activ vine la pachet cu o adeverință FitSchool.
Monotonia, lipsa de energie sau motivația scăzută a copiilor, toate se numără printre provocările cu care profesorii se pot confrunta în timpul activității educaționale. Mai mult decât atât, factori precum programa aglomerată sau durata scurtă de atenție a copiilor nu fac decât să îngreuneze situația, subliniind nevoia unor instrumente inovatoare, capabile să potențeze un mediu de studiu productiv și centrat pe bunăstare.
Obezitatea de cauză neendocrină la nivel de țară rămâne pe locul 2 în topul afecțiunilor cronice, iar dinamica prevalenței acesteia se înscrie cu valori crescătoare, de la preșcolari până la elevii de clasa a XII‐a, conform „Raportului național de sănătate al tinerilor și copiilor din România”, publicat în 2020.
Pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ, Asociația Medicover a lansat proiectul gratuit FitSchool. Luând forma unor antrenamente gândite de specialiști în educație fizică și sport, cât și de medici, conceptul – dedicat ciclului primar, precum și celui gimnazial sau preșcolar – aduce deopotrivă beneficii la nivel psihic și corporal.
Aproape 2.000 de cadre didactice s-au înscris în platformă pe parcursul anului 2024 și au testat materialele educaționale puse la dispoziția lor.
VIDEO Părerea cadrelor didactice care au inclus platforma FitSchool în activitățile educative zilnice, dar și care sunt beneficiile directe ale acesteia în rândul elevilor
Top 5 motive pentru care cadrele didactice ar trebui să se alăture platformei FitSchool și să promoveze un stil de viață echilibrat:
Sporește nivelul de concentrare la ore
Când oboseala își face simțită prezența, este normal ca performanța cognitivă să scadă. Aceasta poate fi contracarată însă prin eforturi sistematice de intensitate moderată, care îmbunătățesc fluxul sanguin și oxigenează creierul. Grație exercițiilor FitSchool de 3 și de 30 de minute, concentrarea și memorarea sunt stimulate, fiind încurajată implicarea elevilor în cadrul lecțiilor.
„Platforma poate fi utilizată atât în timpul orelor de curs, cât și a celor de sport, având în prim-plan nevoile specifice ale celor mici. Toate antrenamentele noastre îi ajută să reducă timpul petrecut în șezut, să-și oxigeneze creierul, să se concentreze și, implicit, să rețină noile informații foarte ușor”, explică George Istrate, directorul general al Asociației Medicover
Oferă flexibilitate în planificarea activităților
Având acces la o varietate de tutoriale video, profesorii dobândesc o mai mare libertate în planificarea activităților fizice. Aceștia nu mai trebuie să identifice pe cont propriu cele mai adecvate exerciții pentru micuți, ci le pot selecta facil prin intermediul FitSchool.
Pentru ca experiența să fie una cât mai plăcută și personalizată, durata și nivelul de intensitate diferă în funcție de categoria de vârstă. În plus, pe măsură ce elevii reproduc mișcările indicate de antrenorii virtuali, cadrele didactice pot analiza execuțiile individuale și interveni cu sfaturi aplicate.

Promovează o atmosferă relaxată și distractivă
O atmosferă plăcută în timpul cursurilor încurajează școlarii să aibă rezultate bune și să participe activ. În România însă, conform unui studiu realizat acum câțiva ani de Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) și publicat de Organizația Mondială a Sănătății, satisfacția școlară tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă, un declin brusc apărând între vârsta de 11 și 13 ani.
FitSchool aduce în atenție o alternativă eficientă pentru a învinge rutina, ce creionează un mediu relaxat și amuzant. Exercițiile propuse au fost inspirate din diferite stiluri de sport, precum dansuri, gimnastică sau arte marțiale, pentru a coincide cu interesele particulare ale juniorilor.

Diminuează stresul administrativ
În ciuda dorinței de a apela la jocuri dinamice pentru a-i energiza pe elevi, profesorii pot întâmpina obstacole administrative, cum ar fi spațiul insuficient din sălile de clasă. Marele avantaj oferit de FitSchool este faptul că antrenamentele au o capacitate de adaptabilitate extrem de mare.
Întrucât mișcările nu sunt ample, este permisă efectuarea lor într-un cadru restrâns, impactul fiind unul considerabil. Concret, reușesc să îmbunătățească eficiența cardio-respiratorie, să crească forța musculară, să dezvolte simțul kinestezic și chiar să amelioreze abilitățile motorii.
Constituie un plus pentru activitatea didactică
Desigur, implicarea cadrelor didactice în inițiativa Asociației Medicover nu rămâne nerecompensată. Statutul de promotor al unui stil de viață activ vine la pachet cu o adeverință FitSchool, foarte utilă în evaluarea periodică a personalului.
Merită punctat faptul că asumarea acestui rol de către profesori este esențială în contextul actual, în care obezitatea de cauză neendocrină la nivel de țară rămâne pe locul 2 în topul afecțiunilor cronice, iar dinamica prevalenței acesteia se înscrie cu valori crescătoare, de la preșcolari până la elevii de clasa a XII‐a, conform „Raportului național de sănătate al tinerilor și copiilor din România”, publicat în 2020.

Școlile care doresc să se alăture platformei o pot face foarte simplu și rapid. Este necesar doar să completeze și să trimită formularul de înscriere la adresa contact@fitschool.ro, după care vor primi detaliile de înregistrare ca utilizator.
Mai multe informații utile pot fi aflate și prin accesarea site-ului oficial.
1 comment
Dar noi, profesorii din Basarabia, putem beneficia de aceste materiale, adică ne putem înregistra?
Voi aștepta cu mare drag un răspuns de la organizatori.
Mulțumesc anticipat.