Aerisirea periodică a sălilor de clasă, precum și recomandarea de a utiliza masca de protecție de către profesori și, eventual, de către elevi și studenți sunt măsuri ce se regăsesc în instrucțiunea Ministerului Sănătății. Instrucțiunea a fost publicată joi, 5 ianuarie, în Monitorul Oficial, moment în care a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă. În document se arată că direcțiile de sănătate publică județene vor colabora cu inspectoratele școlare, pentru asigurarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în școli și grădinițe.
Joi a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, conform documentului publicat în Monitorul Oficial.
„Art. 1. — Având în vedere creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei pe 5 sezoane anterioare, se instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă”, după cum apare în instrucțiunea Ministerului Sănătății.
O altă măsură se referă la informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii.
„Art. 4. — Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează:
a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
d) aerisirea periodică a încăperilor;
e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
f) recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.”
Amintim că ministrul Educației a anunțat că școlile se vor redeschide în condiții normale. Ligia Deca a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile, așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”. – detalii aici
Aceasta precizat că părinții trebuie să facă un triaj acasă, urmând să fie făcut și un triaj observațional la școală: „Al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii care mai departe procedează (…) recomandarea aceasta este informarea medicului de familie și urmarea indicațiilor terapeutice care vor rezulta ulterior”. – Mai multe detalii aici
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că trebuie să existe un triaj zilnic pentru elevi, în contextul în care școala începe pe 9 ianuarie, iar cazurile de gripă sunt în creștere.
Edupedu.ro a scris, pe surse, că școlile vor începe activitatea de după vacanță în condiții normale, cursurile se vor desfășura fără alte obligații suplimentare și că nu se pune problema închiderii unităților de învățământ, dar că vor fi făcute recomandări pentru triaj epidemiologic și purtarea măștilor de protecție, acolo unde sunt cazuri de gripă.
Prima zi de școală din anul 2023 este luni, 9 ianuarie, și aceasta deschide modulul 3 de cursuri. Elevii și profesorii merg la școală până vineri, 3 februarie, 10 sau 17 februarie, când vor începe vacanța de schi de o săptămână, decisă diferit de la un județ la altul, potrivit structurii anului școlar 2022-2023 pe care o puteți consulta în acest articol, alături de calendare pentru fiecare județ, care se pot descărca în calculator/telefon.