Institutul pentru Cercetare Aerospațială a decis să recupereze prejudiciul de 21 de milioane de lei de la fostul șef, Cătălin Nae, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată

1.536 de vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
Ministerul Cercetării anunță că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli – INCAS a luat decizia să se constituie parte civilă în procesul penal deschis de DNA pe numele fostului șef al instituției, Cătălin Nae. Acesta din urmă este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi prejudiciat instituția cu circa 21 de milioane de lei și este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată.

„În ședința extraordinară a Consiliului de Administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli – INCAS convocată astăzi, reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării au propus și a fost votată constituirea INCAS ca parte civilă în procesul penal care face obiectul comunicatului nr. 430/VIII/3 din 18 aprilie 2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție“, conform comunicatului citat.

În context, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, spune că „este vorba despre o sumă semnificativă de recuperat pentru Institut și pentru statul român. Prin acest demers judiciar arătăm partenerilor internaționali că INCAS și statul român sunt colaboratori serioși care depun toate eforturile astfel încât fondurile din domeniul spațial să fie gestionate cu prudență și diligență”.

Reamintim că pe 18 aprilie 2022 Cătălin Nae a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că ar fi încheiat 12 contracte cu firme ”fantomă”.

La o zi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat că fost emis ordinul privind suspendarea din funcție a directorului general, președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” – INCAS București, Cătălin Nae, până la final de mandat, potrivit site-ului Ministerului.

Procurorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


1 comment
  1. Praf în ochi. Banii o să-i vedeți la paștele cailor, ăsta primește cu suspendare, iar peștii grași, înoată liberi, nestingheriți și cu burțile pline ! C-așa-i politic corect, doar în România !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat pe 3 aprilie și 4 aprilie în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” / Intrarea este liberă, înscrierile se fac printr-un formular

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Vor fi două întâlniri culturale organizate de…
Vezi articolul

Simulare județeană pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizată de ISJ Covasna, în ianuarie. Nu vor fi suspendate orele la celelalte clase neimplicate în simularea județeană, anunță inspectoratul școlar

Elevii de clasa a VIII-a din județul Covasna vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în perioada 22-25 ianuarie, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Simularea județeană a examenului de…
Vezi articolul

Bacalaureat 2024, competențe de comunicare într-o limbă străină. Audierea textului se face de două ori și timpul de lucru este de 20 de minute, iar la scris candidații au două ore

Sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 continuă pentru candidați cu probele orale la limba străină, începând de marți, 25 iunie, potrivit calendarului de examen și planificării probelor de competențe stabilită…
Vezi articolul