Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” va colabora cu Laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford pentru dezvoltarea Laserului de la Măgurele

192 de vizualizări
Cercetare în domeniul fuziunii nucleare. Foto: ELI-NP
Cercetare în domeniul fuziunii nucleare. Foto: ELI-NP
„Institutul Național de Fizica și Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) va colabora cu laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford. Practic, prin ceea ce aprobăm astăzi, asigurăm nu doar continuarea și finalizarea proiectului, ci asigurăm o perspectivă cercetării”, a anunțat premierul României, Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de astăzi, 5 aprilie. Cercetările realizate la SLAC au condus la patru premii Nobel – trei pentru fizică și unul pentru chimie.

Memorandumul care vizează acordul a fost înaintat Guvernului de către Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării: „Vorbim de un acord, din punctul nostru de vedere de vedere, istoric, între IFIN-HH și SLAC, un laborator național din cadrul Departamentului energiei al Guvernului Statelor Unite, care funcționează și este operat de Universitatea Stanford”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

„În primul rând, vorbim de o recunoaștere a excelenței cercetării românești, în special în aceste domenii: accelerarea electronilor și fotonica nucleară și o recunoaștere a potențialului pe care proiectul ELI-NP ( n.r. The Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics), laserul de mare putere îl are la nivel național, cât mai ales internațional. Efectiv, poate schimba viitorul omenirii prin descoperirile ce se pot face acolo.

În al doilea rând, vorbim de o nouă valență a parteneriatului strategic România – Statele Unite ale Americii, dincolo de dimensiunea de securitate națională și de cea de dezvoltare economică, a treia componenta a parteneriatului este cea de cercetare, schimburi academice și iată că avem o manifestare prin acest acord.

Nu în ultimul rând și foarte pragmatic, vorbim de cea mai bună perspectivă pentru a finaliza sistemul gama energie variabilă, componenta complementară a laserului de mare putere de la Măgurele”, a adăugat Sebastian Burduja.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației încalcă propriul termen de anunț pentru lista școlilor-pilot eligibile pentru finanțare PNRR / Sunt 129 de unități de învățământ înscrise care așteaptă rezultatele – doar 60 vor primi 12 milioane de euro

Ministerul Educației ar fi trebuit să anunțe joi, 8 august, lista școlilor eligibile în apelul de proiecte „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență,…
Vezi articolul

Agenția care acreditează școlile neagă toate acuzațiile Oanei Moraru, iar aceasta amenință cu instanța și cere demisia șefului agenției. ARACIP: Școala privată nu poate începe cursurile în acest an şcolar

“Respingem cu fermitate acuzațiile de abuz în serviciu”, spune agenția din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de acreditarea și autorizarea școlilor. Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, ARACIP informează că…
Vezi articolul