Ministerul Educației l-a demis joi, 11 iulie 2024, pe inspectorul școlar general al Județului Sălaj, Vasile Bulgărean, la cinci luni după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat pe acesta colaborator al Securității comuniste, scrie PressOne. Ordinul de încetare a detașării a fost semnat de ministrul Ligia Deca după ce publicația a transmis Ministerului Educației o serie de întrebări pentru a clarifica situația juridică a inspectorul școlar general din Sălaj.
Vasile Bulgărean conducea inspectoratul din Sălaj din 2020, iar mandatul i-a fost prelungit de patru ori, până acum, din pix, de miniștrii Sorin Cîmpeanu și Ligia Deca (ambii PNL).
- Din 2021, de când ar fi trebuit organizat concursul de inspectori școlari generali și generali adjuncți, toți aceștia sunt numiți politic, funcțiile fiind împărțite pe județe de PNL, PSD și UDMR. Edupedu.ro a scris că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic
Inspectorul școlar general al județului Sălaj, Vasile Bulgărean, a fost declarat colaborator al Securității comuniste, printr-o decizie definitivă, emisă pe 7 februarie 2024 de Înalta Curte de Casație și Justiție, însă ignorată până ieri de conducerea Ministerului Educației, scrie PressOne.
De la pronunțarea hotărârii și până în prezent, Vasile Bulgărean a continuat să se afle la conducerea Inspectorul Școlar General Sălaj, deși unul dintre criteriile cerute de Ministerul Educației pentru ocuparea funcției este chiar necolaborarea cu Securitatea.
Biroul de Presă al Ministerul Educației a confirmat pentru publicație că Bulgărean a depus o declaraţie pe propria răspundere pentru a atesta că nu a făcut poliţie politică și nu a avut statutul de colaborator al Securităţii.
Surse politice locale citate de PressOne susțin că Vasile Bulgărean este un apropiat al lui Lucian Bode, secretarul general al PNL fiind cel care l-a propus și susținut pe Bulgărean atât pentru candidatura la primăria Zalău, cel mai mare oraș din Sălaj, cât și pentru candidatura la Camera Deputaților, în anul 2020.
Aceleași surse mai arată că „susținerea lui Lucian Bode a fost cea care i-ar fi oferit lui Bulgărean protecție din partea Ministerului Educației, care nu l-a demis până ieri, când presa centrală a început să se intereseze de situația juridică a acestuia”, scrie PressOne.
Înalta Curte a constatat că „pârâtul Bulgărean Gheorghe Vasile a fost colaborator al Securităţii”.
Potrivit CNSAS, Vasile Bulgărean a fost titularul dosarului de rețea nr. R 437340 (cotă CNSAS) și a fost recrutat de Securitatea Municipiului București pe vremea când era student la Facultatea de Matematică, pentru supravegherea colegilor de an, cât și a colegilor din căminul Grozăvești, dar, în principal, a unui student român de etnie maghiară.
După repartizarea ca profesor în comuna Bale, din județul Bihor, acesta a fost mutat ca informator la Inspectoratul Județean de Securitate Bihor, în aprilie 1989.
CNSAS a constatat că acesta a întocmit olograf și semnat olograf un angajament de colaborare cu securitatea în data de 10 iunie 1987, prin care a primit numele conspirativ „Vali”, mai scrie publicația citată.
10 comments
La cum mai gafaie institutiile României pentru salvarea mediocritatilor intelectuale si a colaborationistilor comunistoizi se dau lupte tot mai grele pentru salvarea oblojitilir bugetaristi de conjunctura politrucista. E greu sa te gândesti cum e traiul fără cașcaval.
Turnătorii din regimul comunist, erau și sunt niște bipezi fară coloană vertebrală, dar oportuniști și cameleoni . Feriți-vă de ei ! Au distrus oameni, familii pentru favoruri oferite de Securitate.
a declarat că nu a fost colaborator al securității, deci a mințit băi deștepților care ați scris aici!
Ca să fii șef ar trebui să fii onest, ceea ce nu este bulgărean prin minciuna spusă de necolaborator al securității!!!
Marș la munca de jos!!!
Colaborator al securității? când a reușit, când era în gimnaziu sau licean? după liceu a fost in armata, era student in anii comunismului sau poate revoluția la prins student. Aberatii că să.si pună ei pilele
Avea 25 de ani la revoluție, era deja profesor. Nu vă temeți, a avut timp destul pentru o colaborare, mai ales dacă a început cu turnătoria de mic.
când te gândești că englezii sunt mândri de serviciile lor secrete …americanii la fel…noi o sa dăm cu noroi mereu…mă rămas tot la momentul 89…pentru unii, serviciul reformat SRI e tot vechea securitate…așa cu e cu comunismul …cum nu le convii, ești securist sau comunist …atât se poate:)) in loc sa punem mâna sa facem ceva in tara că toți ne au luat o înainte,noi jubilam că prostii că am mai “prins” un colaborator:))…
Da, sigur! Hai să punem în funcții înalte pe unii care i-au săpat pe colegi, pe unul ,pe altul, doar pentru beneficiul personal. Și de atunci încoace cum o fi reușit să stea tot deasupra dl. Vali?
Ce relevanță are faptul că a fost colaborator al fostei securități?Daca și a făcut datoria in fruntea județului la învățământ atâția ani,de ce sa fie demis?O decizie total nepotrivita .Mă gândesc acest om a învățat atâția ani,iar acum ,s a trezit că nu mai este bun.Foarte urat din partea doamnei Deca.
Taci dracului cu turnătorul tău cu tot! Ce a făcut de treabă în Sălaj? Că îi făcea ca la ușa cortului pe directori? Că desființa preferențial clase pe la alte licee, în timp ce CNS-ul își adăuga clase? Păcat că nu e concediat, ca exemplu de integritate!
Asta e fix mentalitatea ”a furat, dar a și făcut”.
Oare CUM și-a făcut datoria în fruntea județului, atât amar de ani? Pe cineva de asemenea calibru moral îl poți suspecta de multe…