Inspectorul școlar general din Botoșani, despre cine l-a susținut să ajungă inspector șef pe județ: Partidul Național Liberal în frunte cu domnul președinte Șoptică / Klaus Iohannis, în 2018, la lansarea România educată: PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional – o eroare fundamentală

Foto: captură - Youtube / Botoșăneanul TV

Politizarea inspectoratelor școlare a atins apogeul în această perioadă, în care șefiile acestor instituții din Educație au fost împărțite integral între PNL, PSD și UDMR, conform algoritmului stabilit în coaliția de guvernare. În locul promovării prin concurs și a profesionalizării acestor funcții, așa cum sunt ele prevăzute în România educată, Ministerul Educației se pregătește să legalizeze politizarea veșnică în noile Direcții Județene de Învățământ preuniversitar, cum vor fi numite conform proiectului de lege actualele ISJ-uri. Un exemplu ilustrativ pentru modul în care este obținut în prezent postul de inspector șef este cel al inspectorului general din Botoșani, Bogdan Suruciuc, care prezent la o emisiune a unei televiziuni locale a declarat că a fost susținut să ajungă în vârful instituției de către PNL și de către președintele filialei județene a partidului. Politizarea Educației a intrat astfel în firescul lucrurilor, a devenit „noul normal” în perioada mandatului actualului președinte Klaus Iohannis, cel care în 2018 acuza acest flagel pe care promitea că-l va stârpi.

Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general din Botoșani, întrebat la BotoșăneanulTV ce a făcut prima dată în noua funcție în care a fost numit pe data de 20 iunie 2022, spune că „foarte important pentru mine este să nu dezamăgesc oamenii care m-au sprijinit și mă sprijină în continuare. Primul lucru [n. red. când a devenit inspector școlar general] a fost să mă gândesc la cum vom face echipă.

Până la urmă, inspectoratul școlar este imaginea învățământului botoșănean și, indiferent cine este sau va fi la cârma lui, trebuie să dea bine, să fie bine, să meargă învățământul. Pentru că învățământul și educația înseamnă temelie, iar temelia dacă este șubredă nu… viitorul este sumbru”.

Redăm pasajul din interviul acordat de inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc televiziunii BotoșăneanulTV:

Moderator: Ați spus că nu vă doriți să îi dezamăgiți pe oamenii care v-au sprijinit pentru ocuparea acestei funcții. Care sunt acei oameni?

Bogdan Suruciuc: Păi, dacă tot vorbeam de peneliști, este Partidul Național Liberal în frunte cu domnul președinte Șoptică, inclusiv doamna Ada Macovei, deci echipa PNL în general.

Moderator: Doamna Ada Macovei v-a sprijinit pe dumneavoastră în detrimentul ei? [n. red. a fost inspector școlar general înaintea lui]

Bogdan Suruciuc: Nu neapărat că m-a sprijinit, dar nici nu a avut, să zic… nu a vrut să pună piedici și ca o dovadă este faptul că a rămas în continuare în echipa inspectorilor școlari și mergem mai departe împreună cu toată echipa.

Moderator: Dar a fost o surpriză pentru dvs. această numire?

Bogdan Suruciuc: Categoric. Categoric. Pentru că, v-am spus, treaba mergea bine, merge bine și în continuare, este o surpriză și o provocare.

Moderator: Dar cum s-a întâmplat, efectiv? Cum ajunge un profesor inspector școlar general?

Bogdan Suruciuc: Teoretic, pentru a accede într-o astfel de funcție trebuie să ai o anumită experiență. Trebuie să știi și treaba de profesor, și treaba de director, și treaba de inspector școlar pentru că eu consider că cel puțin din postura de profesor, profesor de educație fizică, in momentul în care le cer elevilor să execute un exercițiu, mai întâi trebuie să îl demonstrez: dacă nu pot eu să îl fac, nu pot să cer nici altuia să facă. Exact și aici, am avut norocul să trec prin toate etapele și să știu cu ce se confruntă fiecare poziție în parte și… am avut norocul ăsta”.

Aceeași temă de discuție a fost reluată și spre finalul emisiunii. Întrebat unde crede că “s-ar fi aflat dacă nu ar fi intrat în lumea politică”, Suruciuc spune: “Nu știu, dar nu îmi pare rău că am intrat”.

Foto: Afiș din campania pentru alegerile locale 2020 / Sursa: Facebook.com/PNL Bucecea

Bogdan Suruciuc este inspector școlar general din iunie 2022, potrivit presei locale. Noul inspector școlar general este membru în Biroul permanent județean al PNL, potrivit site-ului partidului. La alegerile locale din 2020 Suruciuc a candidat la primăria orașului Bucecea, unde a ieșit pe locul al doilea. Este președinte al PNL Bucecea, fiind candidat la funcția de primar și la alegerile din 2016.

VIDEO Ce spunea președintele României în 2018, la lansarea raportului România Educată: “PSD este principalul politizator educațional”

Pe 5 decembrie 2018, la lansarea raportului „România educată”, președintele Klaus Iohannis critica politizarea sistemului.

Klaus Iohannis: ”Da, actualele inspectorate școlare trebuie desființate și înlocuite cu structuri de profesioniști.

Iar politizarea – când am fost eu inspector, pot să vă spun că nu a existat politizare, pur și simplu.

Iar, dacă acum intri într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid, înseamnă că este o minune. Aceste politizări, și sper că nu mi-o luați altfel decât o spun, aceste politizări se petrec în special în perioade guvernamentale pesediste.

Deci, PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional – o eroare fundamentală, fiindcă părți esențiale ale sistemului educațional trebuie depolitizate. Nu totul trebuie și nu totul se poate depolitiza, cum foarte bine ați observat.

Decizia asupra sistemului, legea, regulamentele se fac de politicieni, dar gestionarea sau managementul, cum se spune în ziua de astăzi, a entităților sistemului trebuie făcută de profesioniști. Nu trebuie directorul să fie Pesedist, ca să fie bun director, cum nu trebuie să fie liberal, ca să fie bun director.

Eu cred că trebuie să fie un om care are capacitatea și abilitatea să gestioneze bine o școală. Atât! Și atunci, trebuie elaborate criterii pentru asta. Cum? La orice formă de evaluare a unităților școlare sau a profesorilor, nu trebuie să avem inspectorate școlare neapărat. Putem să avem orice formă, poate să fie o entitate în subordinea ministrului sau o entitate în subordinea Parlamentului.

Oricum o definim, ea trebuie să facă exact lucrul pentru care este construită: să evalueze performanța sau să evalueze sistemul, sau să propună remedii pentru erori sistematice, și așa mai departe.

Deci, toată zona aceea trebuie depolitizată, de bun-simț. Nu vreau să fiu înțeles greșit, dacă un director bun este pesedist, în niciun caz nu trebuie scos din sistem pentru că e pesedist. Dar nu trebuie nimeni să ajungă director numai pentru că este pesedist sau numai că este liberal sau, în fine, cine guvernează în momentul respectiv. Deci, toate trebuie făcute în realitate cu bun-simț, și cam toți își dau seama care este bunul simț în depolitizare. Cel puțin oamenii din sistem, vă garantez că au înțeles foarte bine despre ce vorbim aici”.

Vezi și:
VIDEO Inspectorul școlar general din Botoșani susține că examenele de admitere la colegiile naționale „se dau și acum”, dând exemplu două licee: „Sunt cumva puțin la limita legii, dar se dau în condiții ok”/ UPDATE: Șeful IȘJ susține că se referea la admiterea în clasa a V-a
Exit mobile version