Actualul inspector general școlar al Inspectoratului Dolj, Daniel Alexandru Ion, candidează la concursul de directori de școli pentru unul dintre posturile rămase vacante în prima etapă. Informația a fost publicată în presa locală, care a scris că, potrivit listei afișate de IȘJ, reprezentantul Ministerului Educației în teritoriu a luat nota 9,20. Contactat de Edupedu.ro, Daniel Alexandru Ion a declarat că prin participarea la concurs „legitimez cumva poziția mea aici”, la inspectorat: „Mi s-a părut un lucru de responsabilitate din partea mea să particip la acest concurs, pentru că atât timp cât sunt inspector general și merg în fața colegilor care au participat la concursuri, legitimez cumva poziția mea aici”. Cu toate acestea, el spune că nu este convins dacă vrea să meargă până la capăt cu acest demers, lăsând de înțeles că este mai degrabă o ambiție personală.
Organizatorul concursului național pentru angajarea directorilor de școli este Ministerul Educației. Inspectoratele Școlare Județene sunt instituții deconcentrate care reprezintă ministerul în teritoriu, iar inspectorii școlari județeni sunt șefii acestora. Au în subordine pe toți cei implicați în comisiile de organizare, pe toți cei din personalul tehnic și au acces la toate comunicările oficiale legate de concurs din partea Ministerului Educației.
În cazul de față, Daniel Alexandru Ion spune: „M-am suspendat din toate funcțiile de organizare a concursului”.
Inspectorul general școlar din Dolj nu anunță încă pentru ce unitate de învățământ va candida: “Nu s-au făcut încă opțiunile, exprimarea opțiunilor în perioada următoare. Mi s-a părut un lucru de responsabilitate din partea mea să particip la acest concurs, pentru că atât timp cât sunt inspector general și merg în fața colegilor care au participat la concursuri, legitimez cumva poziția mea aici”.
Daniel Alexandru Ion este inspector școlar general din 10 septembrie 2021, a fost numit politic în această funcție, fiind membru PNL și membru în biroul executiv al PNL Craiova. A candidat pentru un loc de consilier județean la precedentele alegeri, pe poziția 37 din cele 45 afișate.
“Până la momentul de față am participat la proba scrisă unde cred că am luat o notă onorabilă, mai ales pentru că nu am avut mult timp să mă pregătesc. Pot demonstra că merit sau nu, dacă picam îmi depuneam demisia, nu așteptam să fiu schimbat, era evident că nu am legitimitate într-o funcție de conducere dacă nu puteam trece. A fost o chestie de moralitate participarea la concurs și a fost o provocare.
Presiunea pe mine a fost mare, dar eram conștient de aceasta când m-am înscris. Sunt un dascăl care a performat la catedră, un om cu rezultate. Altfel stai în fața colegilor când poți să spui și eu am participat la un astfel de concurs”, declară Daniel Alexandru Ion
- Potrivit ordinului de ministru care reglementează organizarea concursului, cei care se află la conducerile inspectoratelor școlare pot candida pentru o funcție de director. Nu este conflict de interese. Potrivit Art. 3. (1) din ANEXA la ordinul ministrului educației nr. 4597/2021, pentru a participa la concursul pentru ocuparea funcției de director sau de director adjunct, cadrele didactice vor îndeplini, cumulativ, următoarele condiții: d) Au calificativul „Foarte bine“ acordat în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice Ministerului Educației;
De amintit că este un concurs pentru ocuparea funcției de director de școli, nu de inspector. Inspectorul general din Dolj a subliniat totuși că dacă vor urma concursuri pentru inspectori, cu siguranță va participa: “Participarea mea la concurs anticipează și participarea la un concurs de inspectori. A fost antrenament greu”, a spus profesorul.
Redăm declarațiile:
Edupedu.ro: Ați spus că vreți să vă testați cunoștințele și că demisionați dacă nu luați proba scrisă. Nu ar trebui să fie invers? Să va suspendați înainte de a candida pentru a nu influența în vreun fel concursul?
Daniel Alexandru Ion: “Eu m-am suspendat din toate funcțiile de organizare a concursului, eu nu am participat la ședințe de organizare, toate atribuțiile mele privind organizarea acestui concurs au fost delegate colegei mele, Oana Zaharie, inspector adjunct”.
Întrebat care este relația cu actuala inspectoare adjunctă, Oana Lavinia Zaharie, pentru că sunt colegi de partid, ambii membri PNL, inspectorul șef, Daniel Alexandru Ion, a spus că politica nu are nici o legătură în acest caz: “Politica e cu treaba ei, noi suntem aici în funcții publice. Nu se face politică, ci politică educațională”.
Inspectorul școlar adjunct al IȘJ Dolj, Oana Lavinia Zaharie, acum președintele comisiei de organizare a concursului de directori, este și ea membru PNL Craiova, fiind candidat PNL la Camera Deputaților în 2020 (poziția 11) și a 15-a pe lista de candidați la consiliul local în alegerile precedente.
“Daniel Alexandru Ion: Funcția de inspector general școlar presupune mai multe activități care trebuie gestionate nu doar acest concurs. Când am acceptat să ocup această funcție, am luat cu mine și responsabilitatea desfășurării multor activități.”
Edupedu.ro: Ați avut acces ați avut la documente legate de concurs?
Daniel Alexandru Ion: Nu, în nici un caz, sunt un om cinstit, care și-a câștigat un renume în județ, sunt profesor de matematică, la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, am fost inspector școlar, am fost și director de școală de 2 ori.
Edupedu.ro: Colegii care v-au evaluat, vă cunosc, vă sunt totuși subordonați pe cale ierarhică. Mai departe, în proba interviului, vă așteptați la întrebări grele? Sau să fiți menajat de colegi?
Daniel Alexandru Ion: Mă aștept la o evaluare corectă și obiectivă. Gândiți-vă că aș fi candidat la funcția de director din funcția de director de unitate școlară. Nu s-ar fi pus problema la fel?”
Edupedu.ro: Ați ales să nu vă anonimizați participarea la concurs, de ce? Considerați că aveți în acest fel un avantaj?
Daniel Alexandru Ion: “Proba scrisă este grilă. Indiferent cine mi-a corectat lucrarea, se pune un șablon de față cu alți 7-10 colegi. Nu poate fi niciun fel de doză de subiectivism. E negru pe alb. Și la proba interviului, totul este monitorizat audio-video”, a subliniat Daniel Alexandru Ion.
Întrebat dacă va merge mai departe pentru a ocupa un post de director la o unitate școlară din județul Dolj, inspectorul general școlar a spus că se va gândi bine dacă va accepta un post și mai ales ce unitate de învățământ va alege.
Spune că este profesor de matematică la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, dar că îl leagă multe amintiri de și de Colegiul Național „Carol I”. A fost elev acolo, director, iar copiii săi învață la acest liceu. “Voi lua în considerare și aspectele emoționale și cele pragmatice. Colegiul este al doilea Colegiu înființat în țară – e o mândrie să faci parte din personalul didactic de acolo și e un privilegiu”, a mai spus Daniel Alexandru Ion.
Daniel Alexandru Ion a fost numit politic, de către fostul inspector școlar general Alexandru Gîdăr, consilier județean PNL, și de conducerea IȘJ Dolj, ca director interimar al Colegiului Carol I Craiova, din ianuarie 2021, potrivit Gazeta De Sud.
Funcția pe care o vizează pentru un mandat plin inspectorul șef, membru PNL, e acum pe lista funcțiilor vacante, dar figurează drept „funcție în litigiu”. Fostul director ar fi cerut în instanță să nu se scoată postul la concurs.