Inspectorii școlari vor da examen pentru ocuparea funcției și inspectoratele vor primi audit extern, anunță ministrul

43.734 de vizualizări
Examene pentru cei care vor să fie inspectori școlari generali, ca la directori, anunță ministrul educației Monica Anisie. În plus, inspectoratele vor fi auditate atât din partea ministerului, cât și de către echipe de audit extern, a declarat Anisie cu ocazia preluării mandatului. Cel mai recent examen pentru inspectorii școlari generali a fost organizat în 2016, când Anisie era secretar de stat.

Iată declarația făcută de Monica Anisie:

„După cum bine știți, am fost persoana care și-a dorit profesionalizarea managementului școlar și am desfășurat concursurile de inspector școlar general și am fost cea care a început și concursurile de directori. Prin urmare, îmi doresc aceeași abordare.

Rep: – Adică se va da concurs pentru funcția de inspector?

– Îmi doresc aceeași abordare. Profesionalizarea managementului școlar.

Rep: – Legat de inspectorii școlari generali care sunt interimari, care au fost numiți, urmează să îi reevaluați?

– Da, bineînțeles. Va fi un audit nu numai în cadrul ministerului, ci și în subordonate. Și, atenție, nu numai din partea ministerului, ci și un audit extern.”

În mai 2019, din cei 42 de inspectori şcolari judeţeni, 18 erau membri PSD, doi ai PNL iar unul membru ALDE, potrivit unei analize adevărul.ro.

De la concursul din 2016, unele mandate au expirat, iar pe funcții au fost numiți interimari. În aprilie anul acesta, liberalii, prin deputatul Marilen Pirtea, cereau desființarea inspectoratelor școlare județene și atrăgeau atenția asupra numirilor politice de la nivelul ISJ-urilor.

Amintim că și președintele Klaus Iohannis a susținut că actualele inspectorate școlare trebuie desființate.

În decembrie 2018, la evenimentul în care a lansat raportul său pe educație “România Educată”, Klaus Iohannis a declarat: “Actualele inspectorate școlare trebuie desființate și înlocuite cu structuri de profesioniști. Dacă acum intru într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid înseamnă că este o minune. Aceste politizări se petrec în special în perioade guvernamentale PSD-iste. Deci PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional. O eroare fundamentală”.

FOTO: Edupedu.ro


4 comments
  1. Ar trebui organizat concurs pentru toate functiile din inspectorate sau școli. Unii au impresia ca au pe srl aceasta funcție. Si asta, cat mai repede! Va multumim!

  2. Poate Dna Ministru ,intelege mai bine problema milioanelor de hartii pe care trebuie sa le facem. Daca ar analiza corect aceasta situatie ar intelege usor, ca activitatea cu elevii este greu de realizat , deci falsa. Va rugam plecati urechea si doleantelor celor din preuniversitar, intelegeti ca unele cadre didactice lucreaza cu copii speciali, cu copii ai caror parinti nu au ce sa le puna in chiozdan de mancare, nu au cu ce sa ii incalte.

  3. Trebuie regândit si concursul. Cum, in ultimii 5 ani (aşa cum se evaluează de obicei), putine cadre didactice neînregimentate PSD sau “simpatizante” au avut acces la functii (la nivel de scoală – sefi catedre, comisii, arii curriculare etc. – la nivel judetean – coordonatori de cerc, metodisti, mentori, formatori, consilii consultative, grupuri de lucru, ca să nu mai vorbesc de functii de directori, inspectori – sau nivel național – diverse comisii, grupuri de lucru, plus gradul de cuprindere în proiecte de anvergură, consider că evaluarea in continuare a CV -ului va defavoriza din start o mare parte potențialii candidați.

    Concursul trebuie să fie strict pe competențe /cunostințe manageriale.

  4. Pentru perioada scurtă a acestui cabinet propunerile de anvergură nu-și au nici un rost. ce se poate face urgent este eliminarea activităților extra-didactice ( completarea de hârtii fără număr și fără de rost, aprecierea profesorilor după activitățile extra-școlare, participarea în zeci de comisii cu ședințele și hârtiile aferente, etc. ) din „portofoliul” dascălilor și aprecierea acestora exclusiv după activitatea didactică desfășurată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoară cu 19 ani de activitate la catedră, mesaj către liderii sindicali: Trebuie să vă luptați pentru drepturile noastre. Ne-a ajuns cuțitul la os. Cum putem să cerem performanță unui tânăr care care intră în sistemul de învățământ cu 2.400 de lei? Cum să cerem unui cadru didactic în prag de pensionare să reziste cu 4.400 de lei, iar un șofer de la Ministerul Educației să aibă peste 5.000 de lei? Este jignitor

O profesoară din Timișoara, care predă educație muzicală la Școala Gimnazială nr 30, și are 19 ani vechime la catedră, a transmis un mesaj către liderii sindicali care sunt acum…
Vezi articolul

Premierul Ciucă nu va fi prezent la întâlnirea cu sindicatele din Educație din această după-amiază / La discuții participă secretarul general al Guvernului și miniștrii Educației, Muncii, Finanțelor și Fondurilor Europene

Premierul Nicolae Ciucă a spus că nu va fi prezent la negocierile cu sindicatele care au loc în această după amiază la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și la…
Vezi articolul

Organizarea anului școlar pe module este „defectuoasă” și „nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, este de părere profesorul Cătălin Ciupală: Modulele au fost introduse după ureche, după părerea mea, și nu au fost făcute studii

„Ideea de structurare modulară a anului școlar, după părerea mea, este foarte defectuoasă și nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, a declarat, pentru Edupedu.ro, profesorul…
Vezi articolul

Profesorul de religie Aurelian Damian din Buzău, acuzat că a promovat idei legionare la ore, va fi audiat în comisia disciplinară din Colegiul Național B.P. Hasdeu / El a intrat în concediu medical a doua zi după ce procurorii au declanșat cercetările

Profesorul de religie Aurelian Damian, de la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, din Buzău, va fi audiat săptămâna viitoare în comisia disciplinară din cadrul Colegiului, potrivit unui răspuns al conducerii Colegiului…
Vezi articolul