Inspectorii școlari, trimiși în școli de Ministerul Educației să verifice criteriile specifice de înscriere la clasele pregătitoare, a V-a, a IX-a și grupa mică de grădiniță și creșă, după ce ar fi fost reclamații că „depășesc cadrul legal”

20.037 de vizualizări
Foto: © Agencyby | Dreamstime.com
Inspectoratele școlare trebuie să verifice dacă școlile aplică noile prevederi privind repartizarea aleatorie a elevilor la clasele pregătitoare, a V-a, a IX-a și grupa mică de grădiniță. Potrivit unei note a Ministerului Educației, ar fi fost reclamații că acele criterii specifice stabilite de școli la înscrierea elevilor „depășesc cadrul legal”. Amintim că, din toamna acestui an, școlile au dreptul să aleagă procedura de repartizare a elevilor aflați la început de ciclu de învățământ: ordine alfabetică sau tragere la sorți. 

Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să verifice procedurile elaborate de școli pentru repartizarea aleatorie a elevilor de clasele pregătitoare, a V-a, a IX-a și a copiilor din grupa mică de la grădiniță pentru anul școlar 2024-2025.

În nota transmisă de Minister, semnată de secretarul de stat Florian Lixandru, se menționează:

“Ca urmare a situațiilor semnalate, referitoare la elaborarea de către unitățile de învățământ a unor proceduri specifice proprii privind repartizarea antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor înscriși în grupele / clasele de început de nivel grupa mică clasă pregătitoare clasa a V-a, clasa a IX-a, ale căror prevede depășesc cadrul legal al Procedurii de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor în formațiunile de studiu, aprobate prin Ordin de ministru nr. 3945/ 1.03. 2024, prin prezenta vă solicităm verificarea respectivelor proceduri la nivelul tuturor unităților de învățământ din județul dumneavoastră, respectiv din municipiul București, din perspectiva următoarelor aspecte:

  • respectarea prevederilor legale și modalitatea de detaliere a criteriilor atenționate în capitolele II, III, IV și V ale procedurii de distribuție aleatorie:
  • asigurarea principiilor transparenței, non-discriminării și desegregării școlare”.
Sursa: Nota Ministerului Educației
Informații de context

Amintim, potrivit Procedurii de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor în formațiunile de studiu publicate în Monitorul Oficial în data de 12 martie, “unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să distribuie în mod echitabil, în formațiuni de studiu, și următoarele categorii de antepreșcolari/preșcolari/elevi: copiii cu cerințe educaționale speciale, cei care repetă anul școlar, cei care nu au parcurs ciclul preșcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferați dintr-o altă țară/unitate de învățământ/clasă, precum și pe cei admiși pe locurile distinct alocate candidaților cu cerințe educaționale speciale sau pe locurile speciale pentru romi“.

La nivelul fiecărei unități de învățământ se constituie comisia de înscriere și distribuire aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor, a cărei componență este următoarea:


a) președinte — directorul/directorul adjunct al unității de învățământ;

b) secretar — secretarul-șef/secretarul unității de învățământ sau un cadru didactic/informatician, în situația în care școala nu are un secretar;

c) membri — cadrele didactice care preiau grupele/clasele de început de ciclu de învățământ, informaticieni, secretari.

Comisia de înscriere și distribuire aleatorie a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor propune componența formațiunilor de studiu până la termenul precizat în procedura prevăzută la art. 3 și consiliul de administrație aprobă formațiunile de studiu, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an școlar.

Data la care are loc ședința de distribuire aleatorie a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu se afișează la avizierul/pe site-ul unității de învățământ, astfel încât părinții sau reprezentanții legali ai copiilor/elevilor să fie informați și să poată participa, în calitate de observatori, la repartizarea pe grupe/clase a acestora.

Listele vor fi publicate cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea anului școlar

Procedura pentru înscriere în clasa pregătitoare 2024 a început în data de 11 aprilie. După mai multe etape, pe 21 iunie 2024 se vor afișa la fiecare unitate de învățământ listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Înscrierea la creșă și grădiniță începe pe 27 mai 2024.

Înscrierile pentru admiterea la liceu, în 2024, vor începe pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie, după cum se arată în calendarului oficial.

Foto: © Agencyby | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Fiecare școală decide procedura de repartizare a copiilor în grupe de creșă și grădiniță și a elevilor în clase: prin tragere la sorți sau aleatoriu, din anul școlar 2024-2025. Listele vor fi publicate cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea anului școlar
Împărțirea elevilor în clase, în mod aleatoriu, cu participarea părinților ca observatori – proceduri centralizate de Ministerul Educației într-un proiect de ordin de ministru, pe baza căruia fiecare școală își face propria procedură de distribuire

8 comments
  1. Sunt școli în care numărul elevilor din clase este cu mult mai mare decât prevede “legea”, mă refer la școlile în care directorul și directorul adjunct au parteneri de viață, inspectori.
    Ce de cârdășii mai sunt și în sistemul de învățământ, la ăștia cu funcții ploaie mă refer.
    Să ne scutească!
    Sunt școli de “top”, în care copiii fac performanță pentru că fac meditații, cu profesori din alte școli. Ia la materiile mai puțin importante, decise de directori, profesorii sunt obligați să pună note mari, să dea școala bine.

  2. Și dacă la o școală se respectă legea privind repartizarea aleatorie a copiilor, părinții din circumscripție fug la alte scoli unde li se da posibilitatea sa ajungă (se știe cum) la învățătoarea la care își doresc. Așa că…

  3. Care dintre voi are copil de școală și nu s-a interesat de nivelul școlii de cartier, de peste drum, și de reputația învățătoarei, să arunce primul cu piatra. Nu toți cei care fac acest efort cu naveta sunt nababi. Dacă voi v-ați dat copilul la școală în Rahova la învățătoarea trasă la sorți atunci aveți dreptul să comentați. Altfel, joc de glezne.

  4. Depasesc cadrul legat fix prin presiunea isj… Vreti detalii? Call me, baby… X e fata lui Y, Z e nu stiu ce in oras si in an electoral toleram tot, trecem peste reguli, suntem pe mosia proprie sa nu suparam pe nimeni. Sa lase dna ministru un numar sa o sun sa ii dau detalii legate de abuzurile isj pt locuri in plus in pregatitoare… Sa vedem ce mai zice? Ia atitudine sau se face ca ploua??

    1. Așa e in toate județele, in toate orașele mari unde nr de locuri e mai mic decât nr de cereri pt o anumită școală.

      Sună telefoanele din toate direcțiile dar mai ales din ISJ uri (care au fost sunați anterior de politicieni locali, antreprenori, ofițeri sau chiar de la Minister (sic) ) pt ca Gigel sa fie strict la o anumită învățătoare si in clasa lui sa fie nr minim de elevi.

      Deja majoritatea directorilor au delegat comisia de pregătitoare directorilor adjuncți, că nu mai pot scoate cămașa cu atâtea presiuni de încălcare a metodologiei.

      Concluzia?

      E greu să scoți sistemul fanariot din comportamentul nației dar dacă se eșuează anul aceasta nu mai există șanse de schimbare pe viitor.

      Doar de Minister depinde să se termine cu favoritismele și interesele personale ale politicienilor si grupurilor lor de prieteni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii și învățătorii vor primi instrucțiuni avizate de Colegiul Psihologilor din România pentru a ajuta elevii ucraineni să se integreze, spune consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: La Colegiul Mihai Viteazu din București vor preda 8 învățătoare din Odessa

Este nevoie de un efort comun, elevi, profesori și părinți pentru ca elevii ucraineni să poată fi incluși în sistemul de învățământ românesc, a spus la Europa FM, consilierul ministrului…
Vezi articolul

VIDEO Ludovic Orban: Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet. În școli va fi necesar portul măștii atât pentru profesori, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde e posibilă despărțirea elevilor prin plafoane de plexiglas, este important să se realizeze

Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet, a anunțat premierul Ludovic Orban, care a precizat că obiectivul pe care Executivul și-l impune este să asigure “conexiunea la internet…
Vezi articolul

Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca de “o mârșăvie fără seamăn” în cazul ordonanțelor pentru decontarea navetei elevilor, după ce aceasta “decide să dea un alt OUG care să ‘repare’ OUG 50 al celebrului Cîmpeanu”

Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educației, că “este prost informată de aparatul lăsat în urmă de dl. Cîmpeanu (sau chiar nu înțelege consecințele) și… face…
Vezi articolul

Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză lipsa de transparență și de respect a ministrei Educației: “Ligia Deca nu vine în dialog la comisii, nu publică legile Educației, aștept de două luni un răspuns pe tema Catalogului electronic”

Senatorul USR, Ștefan Pălărie o acuză pe ministra Educației Ligia Deca de lipsă de respect și transparență. Mai exact, senatorul spune că Ligia Deca “vorbește doar prin intermediari, nu vine…
Vezi articolul