Inspectorii școlari și directorii să fie aleși prin concurs – campanie Declic cu peste 1.500 de semnături: „Detașarea trebuie să fie o excepție, nu regulă, așa cum dictează acum partidele” / Toți inspectorii școlari și 1.300 de directori sunt puși din pix

14.836 de vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Peste 1.500 de persoane cer încetarea numirilor politice pentru inspectorii școlari și directorii de școli, printr-o petiție adresată ministrei Educației, Ligia Deca, lansată de platforma Declic. „Detașarea [în funcție – N. Red.] trebuie să fie o excepție, nu regulă, așa cum dictează acum partidele”, susțin semnatarii.

Vă solicităm să încetați practica toxică a numirilor politice în funcțiile de inspector și director școlar. Astfel de posturi trebuie ocupate de profesioniști care pun pe primul loc educația și bunăstarea elevilor, nu de oameni pe care-i recomandă doar sprijinul politic”, susțin cei peste 1.500 de oameni care au semnat petiția online până la data publicării articolului.

Inițiatorii campaniei scriu că „de la an la an trăim cu senzația că sistemul de învățământ se prăbușește. Scade calitatea actului educațional și tot mai mulți elevi au nevoie de meditații. Tot mai multe școli devin un mediu nesigur, prielnic pentru bullying ori trafic de stupefiante.

Rezolvarea acestor probleme nu reprezintă o prioritate pentru inspectorii și directorii de școli numiți politic. Pentru ei, funcțiile cheie nu vin la pachet cu responsabilități. Sunt doar niște joburi sezoniere, le asigură traiul pe un an, după care vor ocupa alte posturi «călduțe» în aparatul de stat”.

Și în prezentarea petiției continuă: „Dar pentru noi, cetățenii, rezolvarea acestor probleme este vitală. Pe noi ne doare și ne preocupă siguranța și educația școlarilor. Vrem ca Ministerul Educației să respecte legea și să asigure ocuparea posturilor de inspector și director școlar prin concurs. Promovarea în acest mod este o dovadă a competenței. Detașarea trebuie să fie o excepție, nu regulă, așa cum dictează acum partidele.

Pe hârtie, primele concursuri ar putea fi organizate în 2025. În realitate, nu avem nicio garanție. Dar putem avea o masă mare și critică de cetățeni care nu mai permit ca actul educațional să aibă de suferit din cauza influențelor politice”.

Petiția vine după ce Edupedu.ro a arătat într-o analiză că în luna august a început Pixiada, sezonul numirilor din pix pentru peste 2.500 de directori și directori adjuncți de școli, inspectori școlari de specialitate, inspectori școlari generali și generali adjuncți.

Sunt 1.336 de directori și directori adjuncți care vor fi numiți din pix de inspectorii școlari generali, în această lună, după ce posturile din școlile lor au rămas neocupate și după a treia rundă a concursului de directori. Asta ne arată raportul privind starea învățământului preuniversitar 2022-2023, cel mai recent document publicat în acest sens de Ministerul Educației.

  • Raportat la numărul total de posturi de director scoase la concurs în anul 2022, anume 8.692, numărul de directori puși din pix înseamnă 15,4%.

În același timp, toți inspectorii școlari de specialitate, inspectorii școlari adjuncți și inspectorii școlari generali din inspectoratele școlare județene (ISJ) și al inspectoratului școlar al Municipiului București (ISMB) sunt „în așteptare” cu numirea în funcție. Toți cei actuali sunt detașați în funcție, niciunul nu a susținut concurs în ultimii 4 ani cel puțin, de când Ministerul Educației refuză să îl organizeze și merge pe „încredere”.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli. Peste 2.500 de persoane vor fi puse de politicieni în conducerile școlilor și ISJ-urilor / Model decizie din pix

13 comments
  1. Indiferent cum ar face, tot politic sunt puși
    Toți directorii de școli sunt puși politic (bineînțeles cu concurs 🤣)

  2. Deca, n a muncit o ora in viața ei la catedra, dar da legi ptr 300.000 de profesori…in ce tara traim? Cum noi profesorii ne am ocupat posturile prin concursuri drastice, trebuie sa se aplice aceeasi varianta si inspectorilor si directorilor de scoli…Altfel, e discriminare crasa …Ajunge cu politicul in scoli !👎👎👎

  3. Păi ministra însăși e numită politic, despre ce vorbim? peștele de la cap se împute și tot ce e în jurul lui😪😪

  4. Eufemistic vorbind concursuri..le-a organizat d’alde Câmpeanu și au fost niște simulacre sinistre..programa de concurs aprobată cu o lună înainte după ce în draftul publicat anterior era o altă bibliografie, subiecte fără nicio legătură cu ceea ce se întâmplă intr-o școală din România, comisii formate din reprezentanți ai școlilor și ai CL care piteau da note între care puteau fi trei puncte diferența fără a fi justificat acel punctaj..stați cuminți că ,,sistemul lucrează cum știe el”

  5. Acum comentati?
    dupa ce s-au numit din pix inspectorii si directorii?
    Pana acum ce au facut Sindicatele?
    De ce nu au sesizat? numirile politice?

  6. Parcă era vorba că se vor desființa ISJ-urile. S-a modificat modificarea, deja?!
    În schimb, pentru postul de director și director adjunct în școli, ar fi mare nevoie de concurs, pe bune, cu subiecte unice, făcute de aceași entitate care face subiectele pt evaluarea națională și bacalaureat. Ar fi interesant de văzut rezultatele acestora… Probabil, cerințele din petiție, nu vor fi luate în considerare de către Ministerul Educației. Prietenii știu de ce!

  7. Consilierii scolari sunt deosebit de utili in scoli! Activitatea lor trebuie apreciata corespunzator si incurajata in permanenta!

  8. bune ar fi concursuri naționale și aici…nu interviuri cu reprezentanții primăriei și ai administrației locale și un om al școlii (trimis de viitorul director)…jenant…

  9. Este foarte adevărat! Când directorii sunt abonați la politică ce – i mai interesează pe ei că se bat elevii sau că unii nu – și exercită toate atribuțiile privind securitatea elevilor…
    Sunt camere în școli, dar nu se rezolvă nimic
    privind aceste comportamente inadecvate ale celor care se agresează fizic sau verbal…, iar psihologul este în școală de parcă n ar fi….
    Sunt interese meschin, dacă vorbești ești,, popit ”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ședință publică a sindicatelor profesorilor, pe tema grevei din școli, organizată miercuri, la ora 16, în prezența presei. Premierul Ciucă, Marcel Ciolacu, Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu au fost invitați de la ora 17

Miercuri, 24 mai, are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care sunt invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat. Angajații…
Vezi articolul

Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”. Declarația…
Vezi articolul