Inspectorii școlari generali ar putea beneficia de decontarea transportului, dacă nu au locuință în localitatea în care își are sediul direcția de învățământ preuniversitar – inițiativă legislativă

3.669 de vizualizări
Foto: © Picsfive | Dreamstime.com
Inspectorii școlari generali ar putea să aibă transportul decontat, dacă nu dispun de locuință în localitatea în care își are sediul direcția de învățământ preuniversitar, potrivit unei inițiative legislative, document depus la Camera Deputaților. Concret, inițiativa legislativă propune modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, prin introducerea unui nou alineat.

Decontarea transportului în cazul inspectorilor școlari generali s-ar face din bugetul Ministerului Educației, conform documentului consultat. Iată ce prevede inițiativa legislativă:

Articol unic. — Se introduce un nou alineat, alin. (4^1), după alin (4) al art. 116 din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din data de 5 iulie 2023, care va avea următorul cuprins:

„(4^1)- În cazul în care inspectorul școlar general/ inspectorul școlar general adjunct al direcției judeţene de învăţământ preuniversitar/ Direcţiei Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar nu dispune de locuinţă în unitatea administrativ-teritorială în care direcţia de învăţământ preuniversitar își are sediul și în care acesta îşi desfăşoară activitatea, i se asigură decontarea cheltuielilor de transport, din bugetul Ministerului Educaţiei.” 

Inițiativa legislativă a fost depusă de 11 deputați ce aparțin minorităților: Amet Varol, Crîstici Ognean, Ganţ Ovidiu Victor, Ghera Giureci-Slobodan, Ibram Iusein, Longher Ghervazen, Manea Cătălin-Zamfir, Merka Adrian-Miroslav, Petreţchi Nicolae-Miroslav, Stancu Ionel, Zisopol Dragoş Gabriel.

Forma inițiatorului poate fi consultată mai jos:

În expunerea de motive se arată că, potrivit noii legi a Educației (art. 127), autoritățile administrației publice locale asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport, propunerea fiind ca prevederea să se aplice și în cazul inspectorilor școlari generali.

Articolul 127 – „În domeniul educației, autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții:

k) asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport;”

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar

Prin noua lege a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:

(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – legislatie.just
Informații de context

Edupedu.ro a atras atenția pe 1 noiembrie că 16 acte normative care să pună în aplicare legile educației în învățământul preuniversitar ar fi trebui să intre în vigoare atunci, pe 1 noiembrie, potrivit calendarului oficial de termene stabilit de Ministerul Educației. Printre ele sunt ordinul de ministru (OME) cu regulamentele de organizare și de funcționare ale noilor inspectorate școlare – direcții județene de învățământ în legea 198 și Hotărârea de Guvern (HG) privind organizarea agenției care acreditează școlile și va prelua inspecțiile școlare – ARACIIP.

În ceea ce privește noile inspectorate școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitaraceste instituții rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei Municipiului Bucureşti, document obținut de Edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), nu mai rămân la inspectoratele școlare. În acest caz, nu este clar cine va plăti aceste inspecții, în condițiile în care ARACIIP este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, precum și din venituri proprii, conform legii – detalii aici.

  • Pe 10 octombrie, inspectorii școlari generali au fost convocați de către Ligia Deca, ministrul Educației. Documentul privind reorganizarea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar nu a fost pus în dezbatere publică, dar a fost discutat de Ligia Deca în prezența inspectorilor școlari.

Tot Edupedu.ro a prezentat, pe 19 octombrie, atribuțiile directorilor generali din viitoarele direcții județene, adică noile inspectorate școlare: responsabilitățile lor vor fi stabilite în fișa postului și nu apar în proiectul de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei Municipiului Bucureşti, document obținut de Edupedu.ro. În prezent, regulamentul actual prevede că atribuțiile inspectorilor școlari generali sunt tot în fișa postului, după ce ordinul a fost modificat în 2015 de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.

Foto: © Picsfive | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Aproape 190 de inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc sporuri de 50% mai mari din salariu, pentru că figurează în proiecte PNRR, în timp ce personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect
Astăzi ar trebui să intre în vigoare regulamentele de funcționare pentru noile inspectorate școlare, centrele pentru carieră didactică și ARACIIP
Atribuțiile noilor inspectori generali școlari, numiți directori ai DJIP, păstrate la secret de noul Regulament de Organizare, așa cum decisese fostul ministru Cîmpeanu în 2015 – draft / Ce atribuții aveau inspectorii școlari generali în ordinul de ministru inițial
Situație paradoxală în noile direcții județene de învățământ, foste inspectorate școlare, de la 1 noiembrie: angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară, dar funcțiile lor rămân de inspectori / Care sunt atribuțiile noilor DJÎP – surse

2 comments
  1. Asta mai lipsea. Lingaii de directori si inspectori, o groaza de beneficii. Doar trebuie platiti ca au inabusit greva prin directive de partid. Sigur a cerut de la Constanța. Sa isi cumpere in Constanța apartament ca are destui bani din spagute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii și profesorii sunt invitați să exploreze lumea științei la Bucharest Science Festival, în perioada 25 – 29 septembrie – programul evenimentului cu ateliere practice și vizite în laboratoare

Elevii și profesorii sunt invitați să participe la Bucharest Science Festival, în perioada 25-29 septembrie. În cadrul evenimentului vor putea participa la evenimente științifice, vizite în laboratoare și ateliere practice,…
Vezi articolul
tichet social card social

Tichetele educaționale de 500 de lei pentru încă 190 de mii de copii vor fi virate până pe 23 decembrie, anunță ministrul Boloș. Acesta a promis în noiembrie că banii vor fi dați în prima săptămână din decembrie

Până pe data de 23 decembrie, încă 190.000 de copii o să primească tichetele educaționale de 500 de lei, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene…
Vezi articolul

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor, trimis școlilor la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic. Documentul oficial prevede două scenarii, pentru elevi și profesori / Sunt exceptați de la testare cei vaccinați complet și cei care au trecut prin boală în urmă cu maximum 3 luni

Protocolul de testare rapidă a elevilor a fost trimis de Ministerul Sănătății școlilor abia vineri, 18 februarie, la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic, potrivit documentului obținut…
Vezi articolul