Inspectorii școlari din Mehedinți implicați în fraudarea examenului de Bacalaureat 2022 au fost schimbați și revin la catedră. Unul dintre ei nu va mai participa la examene și concursuri școlare

5.163 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Inspectorii școlari din Mehedinți implicaţi în fraudarea examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamna, au fost schimbați, conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți. Tribunalul Mehedinți i-a interzis fostului inspector Florin Ghiocel să participe în cadrul comisiilor de organizare a examenelor şi concursurilor naţionale şi din judeţul Mehedinţi.
  • Cum a fost fraudat Bacalaureatul în 2022 la un liceu din Mehedinți. Membrii comisiei au oprit temporar camerele video, pentru a da candidaților cu care aveau înțelegeri rezolvările subiectelor

„Față anul școlar 2022-2023, există patru persoane ce au fost schimbate în organigrama ISJ Mehedinți pentru anul școlar 2023-2024. Doar trei persoane din cele patru care nu au mai primit detașare în interesul învățământului pe postul de inspectori au calitatea de inculpat în dosarul respectiv. Toți inspectorii care au o calitate în acest dosar nu mai sunt în organigrama ISJ Mehedinți”, a declarat inspectorului general școlar al ISJ Mehedinți, Alin Tomoescu, pentru Edupedu.ro. 

Despre ce se va întâmpla cu inspectorii schimbați, Alin Tomoescu a spus că „inspectorii cărora le încetează detașarea în interesul învățământului revin la catedră”.

Măsurile care se iau pentru profesorii care au fost implicați în incidente la examenele naționale, de la cea mai mică abatere, până la dosare penale.

„Cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care nu îşi îndeplinesc corespunzător atribuţiile în comisiile de bacalaureat, care manifestă neglijenţă sau încalcă prevederile metodologiei li se suspendă, pe o perioadă de 1-5 ani, dreptul de a participa la sesiunile următoare ale examenului de bacalaureat”, spune inspectorului general școlar al ISJ Mehedinți.

Tribunalul Mehedinți a decis ca fostul Inspector școlar pentru managementul resurselor umane Florin Ghiocel să fie pus sub control judiciar până la data de 24.09.2023, inclusiv, și i-a interzis să participe în cadrul comisiilor de organizare a examenelor şi concursurilor ce se vor desfăşura la nivel naţional şi la nivelul județul Mehedinţi, conform informațiilor din dosar.

Informații de context despre cazul de fraudare a examenului de Bacalaureat de la Mehedinți
  • Ministerul Educației a trimis corpul de control la Drobeta Turnu Severin, la Centrul de examinare de la Colegiul Economic Theodor Costescu, în august 2022, după ce cinci candidați au fost prinși copiind, la probă scrisă de Limba și literatura română de pe 16 august. Tinerii aveau asupra lor foi cu subiectele deja rezolvate și anchetatorii au verificat înregistrările audio-video din cele 15 săli de clasă, pentru a vedea dacă sunt și alte cazuri de fraudă.
  • Pe 26 iulie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți și procurorii D.I.I.C.O.T. Mehedinți au efectuat 9 percheziții, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022. Procurorii au dispus reținerea unui inculpat pentru 24 de ore și luarea măsurii controlului judiciar față de cinci inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile.
Document – Hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți:

4 comments
  1. Este o sancțiune prea ușoară…..!
    Acești inspectori (membri în comisie..) ca să facă așa ceva au avut o miză, au fost obligați să oprească din săli camerele video-informaticianul/administratorul de rețea, deci e corupție!
    Să li se aplice ca sancțiune nu numai ce prevede Legea învățământului, dar ceva poate și conform Codului civil, vreo pedeapsă ceva….!
    Unul care fură este pedepsit, aici înseamnă tot furt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Contestațiile de la Bacalaureat nu pot scădea notele obținute inițial la examen – Decizie în premieră a unei instanțe de judecată, care a hotărât ca un tânăr să primească nota inițială la Matematică, după ce la contestație obținuse o notă mai mică

Decizie în premieră dată de o instanță din România: notele acordate în etapa de Contestații de la Bacalaureat nu pot fi mai mici decât notele obținute inițial și contestate de…
Vezi articolul

Promisiuni în programul de guvernare: Investiții în programe de after school – școala de la 8 la 17 – muzee și centre de știință, grădinițe și laboratoare, introduse în Planul Național de Redresare și Reziliență care va aloca 6% din bani pentru Educație

PNRR a fost rescris pentru domeniul Educație, potrivit noilor detalii apărute în programul de guvernare al guvernului Cîțu. Au fost introduse în planul de 34,4 miliarde de euro măsuri ca…
Vezi articolul

ANALIZĂ Din 24 de elevi intrați în clasa I în anul 2005, doar 10 au luat Bacalaureatul 12 ani mai târziu. Mediul economic: Ne plângem de lipsa forței de muncă, de fapt avem un număr foarte mare de copii pe care-i putem salva

Din generația celor născuți în 1999, care a intrat în învățământul primar în anul 2005, s-au pierdut, nu s-au prezentat, au abandonat școala sau nu au luat Bacalaureatul 58% dintre…
Vezi articolul

Ligia Deca s-a răzgândit: Va face publice legile Educației când vor intra în proces de avizare interministerială, pentru a fi aprobate de către Guvern / Inițial anunțase că legile vor fi “repuse în transparență după dezbaterea publică”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că “în momentul în care proiectele legilor Educației vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern,…
Vezi articolul