Inspectoratul Școlar București a sesizat Parchetul după ce fosta directoare a Colegiului de Muzică „George Enescu” ar fi aprobat transferuri ale elevilor pe locuri inexistente și fără să organizeze ședințe ale consiliului de administrație – document

Foto: Edupedu.ro

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 în cazul neregulilor găsite la transferurile elevilor de la începutul acestui an școlar la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, transmite instituția într-un răspuns pentru Edupedu.ro. ISMB susține că toate documentele pe care le-a primit de la conducerea liceului, de la care a fost demisă directoarea Cristina Sebastian în luna septembrie, arată că „faptele îmbracă un caracter penal” și au fost adăugate la dosarul plângerii penale pe care instituția l-a deschis.

În document, ISMB scrie și că a fost sesizat de părinți ai elevilor transferați în anul școlar 2023-2024 la colegiu legat de modalitatea de realizare a transferurilor și că sesizările acestora fac parte din documentația pentru plângerea penală, „astfel încât organele competente să analizeze și să dispună în consecință”.

Eliberarea din funcție a directoarei a venit pe 25 septembrie, după ce a înființat o clasă de a V-a la începutul anului școlar, inițial fără aprobarea inspectoratului școlar, decizie asupra căreia ISMB a revenit cu câteva zile înainte să decidă demiterea, și după ce ar fi fost descoperite în urma unui control al ISMB în liceu mai multe probleme la transferuri și examenele de diferențe pentru transferuri, după cum am scris la finalul lunii septembrie.

În ceea ce privește articolul recent în care am prezentat cronologia cazului Enescu, în contextul în care peste 150 de profesori și mai mulți părinți au semnat scrisori de susținere pentru directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București neagă, în documentul trimis Edupedu.ro, informația prezentată pe surse cum că ședinta Consiliului de Administrație (CA) al ISMB, prin care s-a respins solicitarea conducerii liceului de a suplimenta cu o clasă a V-a, a avut loc în data de 12 septembrie 2023.

În documentul trimis de Inspectoratul Școlar București (ISMB) către Edupedu.ro, care poate fi consultat integral mai jos, instituția scrie că „motivele pentru care doamnei Cristina Sebastian i-a fost încetat contractul de management educațional sunt multiple. Unul dintre motive a fost încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale în vigoare referitoare atât la constituirea claselor peste numarul alocat, cât şi la transferurile elevilor. Este de precizat faptul că pentru învățământul de artă este alocat un număr fix de locuri, prin Hotărâre de Guvern, fără a putea fi depășit, prevedere de care NU a ținut cont doamna Sebastian. Aceasta a aprobat transferuri, pentru care NU existau locuri, invocând hotărâri ale Consiliului de Administrație, în şedințe care NU au avut loc. În această situație se află un număr mare de elevi care au fost transferați, fără respectarea prevederilor legale în vigoare”.

În textul semnat de inspectorul școlar general Vlad Drinceanu și de inspectoarea școlară Elena Ștefan se arată, în continuare, că „în urma verificărilor, efectuate de către echipa de control a Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti, a rezultat un raport prezentat în ședința Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucureşti. Ținând cont de neregulile constatate, Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti a hotărât încetarea contractului de management educațional al doamnei Cristina Sebastian. Menționăm, de asemenea, faptul că prin încetarea contractului de management educațional, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti nu anulează activitatea și rezultatele deosebite ale elevilor și ale întregului personal din Colegiul Național de Muzică „George Enescu””.

Atât din raportul întocmit de către echipa de control a Inspectoratului Şcolar al Municipiului București, cât și ca urmare a adreselor de informare transmise ulterior de către conducerea Colegiul National de Muzică „George Enescu”, în urma declanșării controlului intern, rezultă că faptele îmbracă un caracter penal. Din aceste considerente, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 o plângere penală la care au fost anexate toate documentele transmise de către unitatea de învăţământ.

Precizăm, de asemenea, faptul că părinți ai elevilor implicați în transferurile, realizate fără a fi respectate prevederile legislației în vigoare, de la clasa a IX-a au sesizat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti cu privire la modalitatea de desfăşurare a acestora. Sesizările respective au fost anexate la plângerea penală, astfel încât organele competente să analizeze si să dispună în consecință.

În final, precizăm faptul că Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti își arată disponibilitatea de a comunica opiniei publice realitatea aspectelor constatate, precum şi demersurile întreprinse în vederea rezolvării situatiei generate de doamna Cristina Sebastian, având în vedere faptul că interesul superior al copiilor va prevala în toate demersurile și deciziile care-i privesc”, continuă ISMB în răspuns.

FOTO DOCUMENT Răspunsul ISMB pentru Edupedu.ro din 7 noiembrie:

Două scrisori de susținere pentru fosta directoare a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, demisă pe 25 septembrie de Inspectoratul școlar (ISMB) pe motiv că a înființat o clasă de a V-a fără aprobarea instituției la începutul anului școlar, după care i s-a acordat avizul, au fost semnate de peste 150 de profesori și de colectivul de părinți ai elevilor.

Semnatarii susțin că demiterea vine ca măsură pentru primele nereguli constatate de Inspectoratul școlar în 13 ani de conducere a liceului și că a fost o nedreptate, iar ISMB „nu a ales dispunerea unor măsuri prin care întreaga echipă de coordonare a școlii să fie ajutată și îndrumată” înainte de a lua decizia de încetare a contractului de management pentru directoare – detalii aici.

Citește și:
Peste 150 de profesori și mai mulți părinți semnează scrisori de susținere pentru directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, demisă de Inspectoratul școlar după ce a înființat o clasă de a V-a, inițial fără aprobare / ISMB a antedatat o decizie în acest caz – surse
EXCLUSIV Directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu“, demisă după ce a înființat o clasă de a V-a fără aprobarea Inspectoratului Școlar București. Controlul a arătat probleme și la transferuri, transmite instituția care a cerut până la urmă Ministerului Educației să aprobe clasa deja formată / Surse: Corpul de control al ministrului Ligia Deca face verificări și la Colegiu, și la Inspectorat
Exit mobile version