Inspectoratul Școlar București a sesizat Parchetul după ce fosta directoare a Colegiului de Muzică „George Enescu” ar fi aprobat transferuri ale elevilor pe locuri inexistente și fără să organizeze ședințe ale consiliului de administrație – document

22.158 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 în cazul neregulilor găsite la transferurile elevilor de la începutul acestui an școlar la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, transmite instituția într-un răspuns pentru Edupedu.ro. ISMB susține că toate documentele pe care le-a primit de la conducerea liceului, de la care a fost demisă directoarea Cristina Sebastian în luna septembrie, arată că „faptele îmbracă un caracter penal” și au fost adăugate la dosarul plângerii penale pe care instituția l-a deschis.

În document, ISMB scrie și că a fost sesizat de părinți ai elevilor transferați în anul școlar 2023-2024 la colegiu legat de modalitatea de realizare a transferurilor și că sesizările acestora fac parte din documentația pentru plângerea penală, „astfel încât organele competente să analizeze și să dispună în consecință”.

Eliberarea din funcție a directoarei a venit pe 25 septembrie, după ce a înființat o clasă de a V-a la începutul anului școlar, inițial fără aprobarea inspectoratului școlar, decizie asupra căreia ISMB a revenit cu câteva zile înainte să decidă demiterea, și după ce ar fi fost descoperite în urma unui control al ISMB în liceu mai multe probleme la transferuri și examenele de diferențe pentru transferuri, după cum am scris la finalul lunii septembrie.

În ceea ce privește articolul recent în care am prezentat cronologia cazului Enescu, în contextul în care peste 150 de profesori și mai mulți părinți au semnat scrisori de susținere pentru directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București neagă, în documentul trimis Edupedu.ro, informația prezentată pe surse cum că ședinta Consiliului de Administrație (CA) al ISMB, prin care s-a respins solicitarea conducerii liceului de a suplimenta cu o clasă a V-a, a avut loc în data de 12 septembrie 2023.

  • Edupedu.ro a scris că Inspectoratul Școlar al Municipiului București a antedatat prima decizie de respingere a constituirii clasei și că nu pe 11 septembrie cum este notat pe adresă, ci pe 12, ar fi fost CA al ISMB, conform surselor noastre – detalii aici.

În documentul trimis de Inspectoratul Școlar București (ISMB) către Edupedu.ro, care poate fi consultat integral mai jos, instituția scrie că „motivele pentru care doamnei Cristina Sebastian i-a fost încetat contractul de management educațional sunt multiple. Unul dintre motive a fost încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale în vigoare referitoare atât la constituirea claselor peste numarul alocat, cât şi la transferurile elevilor. Este de precizat faptul că pentru învățământul de artă este alocat un număr fix de locuri, prin Hotărâre de Guvern, fără a putea fi depășit, prevedere de care NU a ținut cont doamna Sebastian. Aceasta a aprobat transferuri, pentru care NU existau locuri, invocând hotărâri ale Consiliului de Administrație, în şedințe care NU au avut loc. În această situație se află un număr mare de elevi care au fost transferați, fără respectarea prevederilor legale în vigoare”.

În textul semnat de inspectorul școlar general Vlad Drinceanu și de inspectoarea școlară Elena Ștefan se arată, în continuare, că „în urma verificărilor, efectuate de către echipa de control a Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti, a rezultat un raport prezentat în ședința Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucureşti. Ținând cont de neregulile constatate, Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti a hotărât încetarea contractului de management educațional al doamnei Cristina Sebastian. Menționăm, de asemenea, faptul că prin încetarea contractului de management educațional, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti nu anulează activitatea și rezultatele deosebite ale elevilor și ale întregului personal din Colegiul Național de Muzică „George Enescu””.

Atât din raportul întocmit de către echipa de control a Inspectoratului Şcolar al Municipiului București, cât și ca urmare a adreselor de informare transmise ulterior de către conducerea Colegiul National de Muzică „George Enescu”, în urma declanșării controlului intern, rezultă că faptele îmbracă un caracter penal. Din aceste considerente, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 o plângere penală la care au fost anexate toate documentele transmise de către unitatea de învăţământ.

Precizăm, de asemenea, faptul că părinți ai elevilor implicați în transferurile, realizate fără a fi respectate prevederile legislației în vigoare, de la clasa a IX-a au sesizat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti cu privire la modalitatea de desfăşurare a acestora. Sesizările respective au fost anexate la plângerea penală, astfel încât organele competente să analizeze si să dispună în consecință.

În final, precizăm faptul că Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti își arată disponibilitatea de a comunica opiniei publice realitatea aspectelor constatate, precum şi demersurile întreprinse în vederea rezolvării situatiei generate de doamna Cristina Sebastian, având în vedere faptul că interesul superior al copiilor va prevala în toate demersurile și deciziile care-i privesc”, continuă ISMB în răspuns.

FOTO DOCUMENT Răspunsul ISMB pentru Edupedu.ro din 7 noiembrie:

Două scrisori de susținere pentru fosta directoare a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, demisă pe 25 septembrie de Inspectoratul școlar (ISMB) pe motiv că a înființat o clasă de a V-a fără aprobarea instituției la începutul anului școlar, după care i s-a acordat avizul, au fost semnate de peste 150 de profesori și de colectivul de părinți ai elevilor.

Semnatarii susțin că demiterea vine ca măsură pentru primele nereguli constatate de Inspectoratul școlar în 13 ani de conducere a liceului și că a fost o nedreptate, iar ISMB „nu a ales dispunerea unor măsuri prin care întreaga echipă de coordonare a școlii să fie ajutată și îndrumată” înainte de a lua decizia de încetare a contractului de management pentru directoare – detalii aici.

Citește și:
Peste 150 de profesori și mai mulți părinți semnează scrisori de susținere pentru directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, demisă de Inspectoratul școlar după ce a înființat o clasă de a V-a, inițial fără aprobare / ISMB a antedatat o decizie în acest caz – surse
EXCLUSIV Directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu“, demisă după ce a înființat o clasă de a V-a fără aprobarea Inspectoratului Școlar București. Controlul a arătat probleme și la transferuri, transmite instituția care a cerut până la urmă Ministerului Educației să aprobe clasa deja formată / Surse: Corpul de control al ministrului Ligia Deca face verificări și la Colegiu, și la Inspectorat

11 comments
  1. Daca nu se dovedeste ca a incasat vreo mita, directoarea a creat un avantaj unor copii talentați (care s-ar fi irosit in alta parte) si ore unor profesori. ISMB se crede stapan de sclavi. Nu a venit in sprijinul managerului, cum este obligat. In aceste conditii, directoarea denigrata va fi disculpata si va cere daune in procesul pe care il va intenta, desi tot noi, statul, platim…
    ISMB se comporta ca un partid, vrea ghiocei servili, nu directori cu autonomie si putere de decizie in școala condusă. Din cate stiu au mai fost diferite probleme in școala asta, deci postul e căutat pt fctia de sef…
    Strigatul de lebeda al inspectoratelor care vor fi transformate in direcții si vor pierde puterile exercitate arbitrar sporurile etc.

  2. Așa se întâmplă în majoritatea școlilor, dacă tu ca părinte și membru în consiliul de administrație al școlii îi arăți directorului un paragraf din lege și îi spui că nu a procedat cum spune legea, îți reproșează că tu un needucat vii și îi spui unui om care și-a cîștigat postul prin examen ce să facă?

  3. Și dacă organiza ședințe de consiliu ce se întâmpla?La mine la școală ce zice directorul zic toți de parca sunt spălați pe creier.Se transforma ca în filmele cu zombi.Daca le zice directorul sa sara ei întreabă cât de sus.Si nu contează despre ce este vorba:banul și orele suplimentare sa le iasă ca îl pupa unde vrea el!

  4. I-auzi!Doar pentru asa lucru!Dar nu sesizează nimeni parchetul când se încasează bani pentru clase inexistente și ore neefectuate cum este la liceul Gheorghhe Asachi din sector 6 București!Asa este!Acolo lucrează oamenii din inspectorat!Asta nu se pune!

  5. Ar fi bine sa fie exterpată minunăția asta
    ,,bună la toate,, pe nume Sebastian Cristina, din această școală ! Nu mi se pare corect sa i se dea in mijloc de an scolar (imediat după ce a fost demisă) 36 ore/săptămână la TREI catedre (teorie, pian completar ,vioară) plus dirigenție ! ! și cel mai inadmisibil este că nu și-a onorat prezenta la aceste ore, ea care trâmbițează la toate colțurile că face tot în interesul primordial al copiilor …… doamna ex. directoare și prietenele ei, unele fiind coordonatori pe la catedre, erau preocupate de petiția în susținerea ,,domniei sale,, petiție care au băgat-o pe gât la toate grupurile de părinți din CNM ,, George Enescu,, în vederea semnării acesteea, precum că părinții și elevii tareee ar “dori-o” directoare!
    PS :Felicitări ISMB- ului și Ministerului Educației pentru atitudine și vertebră!!!

    1. Nu îi mai felicita.Nu au făcut asta pentru copii și învățământ!Probabil ca altcineva îi vrea locul și e membru de partid ,ceva.In rest aceeași poveste :directori care nu își fac orele,decizii luate arbitrar ca doar au funcție de asa ceva și tot așa…Cine vine în locul ei este “educat” în același sistem defect și nu va face altceva ba chiar poate mai rău dacă știe ca este în “gașcă” cu cine trebuie.

      1. Corect spus d-na Zizi! In fond ce a facut atat de rau. Nu a luat clasa acasa. A creat conditii de studiu pt niste copii! In cei 11 ani a avut numai calificative de FB. Ce era sa faca, daca Inspectoratul functioneaza in reluare. De ce nu i-a raspuns cu celeritate, doar se stia ca incepe anul scolar? dar nu le pasa… vremea trece, leafa merge. Niciunul nu s-a sesizat ca se vor da burse de merit cu medii de 1si 2.Sunt 8500 de elevi in aceasta situatie. Acum cand trebuia sa inlocuiasca pe cineva s-au trezit din somn.

    2. Mai tăceți naibii, dacă nu ați fost de față sau nu aveți probe concrete! Directoarea a înființat încă o altă clasă, doar din motivul de a nu pierde talente. În perioada când am aflat rezultatele probei muzicale, erau părinți care erau dezamăgiți că era admis doar unul din copii și că asta le dădea peste cap toate planurile, inclusiv facilitatea de a duce ambii copii la aceeași școală. Părinții au insistat și s-au rugat mult la secretariat ca doamna directoare să ia în considerare și acest aspect. Ceea ce a făcut Directoarea, este doar un act de omenie, nu o crimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Declarație care produce confuzie a Ligiei Deca: Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are şansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate

Ministra Educației a declarat de la Palatul Victoria, după ședința de guvern în care a prezentat în primă lectură proiectele legilor educației, că admiterea la liceu în forma propusă este…
Vezi articolul

În concursul de directori “li se face vânt unora pregătiți și corecți, pentru a menține interimar, pe funcții, oameni care nu pot trece nici măcar examenul scris” / Situația e posibilă în urma unor schimbări în metodologie – senatorul Ștefan Pălărie

Din metodologia actuală pentru posturile de directori de școli au dispărut prevederi care existau în metodologia din 2016, ce prevedea că, în funcțiile rămase vacante, nu pot fi numite, între…
Vezi articolul

LISTA Acte de studii care vor avea un cod QR, din anul școlar 2024-2025 / Regulamentul privind actele de studii și documentele școlare din învățământul preuniversitar, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare gestionate de unitățile de învățământ preuniversitar. Gestionarea implică:…
Vezi articolul