Inspectoratul școlar București a anulat decizia de demitere a directoarei Cristina Sebastian de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, dar nu o repune în funcție / Tribunalul: demiterea a fost o măsură „cu mult disproporționată față de gravitatea abaterilor”

11.175 de vizualizări
Foto: © Lightkeeper | Dreamstime.com
Decizia de demitere a fostei directoare de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, Cristina Sebastian, a fost anulată de Inspectoratul școlar al Municipiului București (ISMB), așa cum instituția a fost obligată de instanță, potrivit unui document de la finalul lunii iunie, obținut de Edupedu.ro.

Sebastian nu a fost repusă în funcție și nici nu a primit drepturi salariale, potrivit documentului ISMB. „Aceste aspecte rezultă și din obiectul cererii de chemare în judecată”, scrie Inspectoratul școlar în înștiințarea de pe 28 iunie cum că a anulat decizia de demitere, la 3 luni după ce instanța a obligat ISMB să o anuleze.

Amintim că Inspectoratul Școlar al Municipiului București a așteptat motivarea instanței pentru a anula decizia de demitere. Instituția transmitea pe 17 aprilie într-un răspuns la o solicitare Edupedu.ro că „până la comunicarea hotărârii instanței și a punerii în executare a acesteia, rămân în vigoare toate actele emise, inclusiv decizia de numire a directorului actual”.

Concedierea – o măsură prea dură, susține instanța de judecată

Potrivit motivării Tribunalului București, document care ar fi ajuns între timp și la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, decizia de demitere a directoarei Cristina Sebastian, după ce ar fi înființat o clasă de a V-a inițial fără aprobarea inspectoratului școlar, a fost o măsură „cu mult disproporționată față de gravitatea abaterilor”.

Motivarea instanței și decizia de anulare a demiterii nu ar fi fost dezbătută până la acest moment în nicio ședință de Consiliu de Administrație, potrivit surselor Edupedu.ro.

Potrivit motivării instanței, Inspectoratul Școlar București nu a coroborat prevederi din Legea Educației 1/2011 și Legea Educației 198/2023 în vigoare de pe 3 septembrie: „decizia la care se face referință trebuia să conțină ca temeiuri de drept atât legea nouă, cât și legea veche, ceea ce nu s-a întâmplat în fapt”.

Tribunalul București mai scrie și că articolul 258 din Legea 1 a Educației, cu privire la funcțiile de director și director adjunct, a fost interpretat „decupat, izolat”, ceea ce nu este o interpretare legală „și ca atare încalcă în mod flagrant drepturile fundamentale cum ar fi dreptul la apărare și de liber acces la justiție al persoanelor care ocupă funcții de conducere”.

„O aplicare singulară a dispozițiilor art. 26 alin. 1 din Ordinul Ministrului Educației nr. 4597/2021 reprezintă o încălcare a art. 3 din Legea nr. 1/2011. În plus, decizia a fost dată fără respectarea dispozițiilor legale ale art. 213 din Legea 198/2023 care prevăd condițiile răspunderii disciplinare a personalului de conducere, de îndrumare și control. Nu se poate considera că dispoziția legală a Ordinului nr. 4597/2021 poate prima dispozițiilor legale ale Legii nr. 198/2023 care la momentul emiterii Deciziei erau în vigoare.

Așadar, în cazul de față, sunt aplicabile dispozițiile art. 213 din Legea 198/2023, ce prevăd condițiile răspunderii disciplinare a personalului de conducere, de îndrumare și control, ori în situația de față, acestea nu sunt îndeplinite, sancțiunea aplicabilă, de a se dispune eliberarea din funcție de director al colegiului Național de muzică George Enescu, fiind cu mult disproporționată față de gravitatea abaterilor”, mai motivează instanța.

Foto: © Lightkeeper | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
ISMB, în cazul conducerii de la Colegiul de Muzică Enescu: Până la comunicarea hotărârii instanţei şi a punerii în executare a acesteia, rămân în vigoare toate actele emise, inclusiv decizia de numire a directorului actual
Părinții elevilor de la Colegiul de Muzică George Enescu, memoriu către Inspectoratul școlar București și Ministerul Educației pentru repunerea în funcție a fostei directoare concediate de ISMB, după hotărârea instanței
Instanța a anulat decizia de demitere din funcție a directoarei de la Colegiul de Muzică George Enescu, dată de Inspectoratul școlar București acum 6 luni. Hotărârea poate fi atacată cu apel în 10 zile
Inspectoratul Școlar București a sesizat Parchetul după ce fosta directoare a Colegiului de Muzică „George Enescu” ar fi aprobat transferuri ale elevilor pe locuri inexistente și fără să organizeze ședințe ale consiliului de administrație – document
Peste 150 de profesori și mai mulți părinți semnează scrisori de susținere pentru directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, demisă de Inspectoratul școlar după ce a înființat o clasă de a V-a, inițial fără aprobare / ISMB a antedatat o decizie în acest caz – surse
EXCLUSIV Directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu“, demisă după ce a înființat o clasă de a V-a fără aprobarea Inspectoratului Școlar București. Controlul a arătat probleme și la transferuri, transmite instituția care a cerut până la urmă Ministerului Educației să aprobe clasa deja formată / Surse: Corpul de control al ministrului Ligia Deca face verificări și la Colegiu, și la Inspectorat

4 comments
  1. Ar trebui să se țină cont și de faptul că sunt mulți copii talentați care-și doresc să croiască un drum în lumea muzicii, dar locurile sunt insuficiente. Doamna Cristina Sebastian a demonstrat că în Colegiu de Muzică George Enescu a mai fost spațiu pentru încă o clasă de copii talentați, le-a oferit șansa de a studia într-o instituție de învățământ vocațional de stat,nu știu sub ce considerente de aprobare ,că a fost doar verbal și nu aprobare scrisă ,ideea este că locurile sunt insuficiente pentru copii cu talent. Doamna Director Cristina Sebastian a condus acest Colegiu de Muzică George Enescu atâția ani cu drag, implicare și susținerea copiilor noștri talentați, ar trebui luat în calcul tot ceea ce a făcut în anii precedenți pentru bunul mers al Colegiului, dânsa însăși fiind un foarte bun cadru didactic de teorie muzicală. Mulțumim Doamna Cristina Sebastian!

  2. Ar trebui să se țină cont și de faptul că sunt mulți copii talentați care-și doresc să croiască un drum în lumea muzicii, dar locurile sunt insuficiente. Doamna Cristina Sebastian a demonstrat că în Colegiu de Muzică George Enescu a mai fost spațiu pentru încă o clasă de copii talentați, le-a oferit șansa de a studia într-o instituție de învățământ vocațional de stat,nu știu sub ce considerente de aprobare ,că a fost doar verbal și nu aprobare scrisă ,ideea este că locurile sunt insuficiente pentru copii cu talent. Doamna Director Cristina Sebastian a condus acest Colegiu de Muzică George Enescu atâția ani cu drag, implicare și susținerea copiilor noștri talentați, ar trebui luat în calcul tot ceea ce a făcut în anii precedenți pentru bunul mers al Colegiului, dânsa însăși fiind un foarte bun cadru didactic de teorie muzicală. Mulțumim Doamna Cristina Sebastian!

  3. Păi normal Inspectoratul Școlar Bucureșteni este stat în stat condus de inspectori care trebuiau pensionați și interpretează legile cum vor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul profesorului debutant nu ajunge în 2024 la salariul mediu pe economie, așa cum au promis guvernanții / Premierul Ciolacu, în urmă cu 3 luni: Vom pleca de la salariul debutantului, salariul mediu pe economie, am promis și cred în acest lucru – VIDEO

Salariul profesorului debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, de 6.080 de lei, iar de la 1 iunie 2024 acesta crește la 6.446 de lei, conform grilelor de salarizare…
Vezi articolul

Dacă un elev spune că nu înțelege lecția, luați-o ca pe o provocare, spune Ioana Alexandra Șomîtcă, autoare a unui ghid pentru profesori și părinți: Căutați să vă documentați mai mult, să faceți lecția mai interesantă

În situația în care un elev spune profesorului că nu înțelege lecția, cadrul didactic ar trebui să o ia pe ca pe provocare, a declarat pentru Edupedu.ro Ioana Alexandra Șomîtcă,…
Vezi articolul
Zi liberă de la școală și grădiniță

Sorin Cîmpeanu, despre decalarea vacanțelor pe regiuni: Am propus extinderea anului școlar cu 2 săptămâni, cu încheiere pe 2 iulie. Nu a fost acceptată din cauza intrării în perioada cu temperaturi ridicate. Decalarea vacanțelor ar însemna diferențe de cel puțin o lună și la examene

Ministrul Educației a declarat că propunerea USR PLUS de decalare a vacanțelor școlare în funcție de regiuni “e greu de acceptat”, pentru că ar însemna diferențe de cel puțin o…
Vezi articolul