Inspectoratul școlar al Municipiului București schimbă fără să anunțe condițiile de înscriere la Titularizare 2024 pentru profesorii suplinitori: Cere adeverințe de nesancționare pe ultimii 6 ani, față de doar 2 ani, cât stabilise Ministerul Educației

14.019 vizualizări
Foto: © Kati Finell | Dreamstime.com
Inspectoratul școlar al Municipiului București (ISMB) le cere profesorilor suplinitori care se înscriu la Titularizare 2024, adeverințe de nesancționare pe ultimii 6 ani, deși Ministerul Educației a stabilit un termen de 2 ani, așa cum arată în modelul de fișă de înscriere publicat în Monitorul Oficial. Amintim, înscrierea candidaților a început pe 8 mai și va dura până pe 17 mai 2024, iar această modificare nu a fost făcută publică.
  • Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere al ISMB și îl va publica când îl va primi.

Inspectoratul școlar al Municipiului București le cere profesorilor suplinitori care se înscriu la Titularizare 2024, adeverințe care să ateste că nu au fost sancționați disciplinar pe ultimii 6 ani, deși Ministerul Educației stabilise un termen de 2 ani.

Practic, la momentul depunerii dosarului cu 18 documente, se cere o adeverință care nu a fost menționată până acum, iar profesorii riscă să nu mai poată înscrie având doar o adeverință pe ultimii 2 ani, așa cum a cerut Ministerul Educației.

Sursa: Edupedu.ro

Însă în fișa de înscriere model, publicată în Monitorul Oficial pe 26 aprilie, apare precizat că e profesorii suplinitori care se înscriu la Titularizare 2024, au nevoie de o adeverință pe 2 ani privind sancțiunile disciplinare.

Înscrierea pentru Titularizare 2024 are loc între 8 și 17 mai. Sunt 18 documente pe care le au de pregătit profesorii. Vezi aici actele necesare.

Informații de context

Edupedu.ro a scris despre regulile noi în privința angajării profesorilor în școli, anunțate de Ministerul Educației. Instituția a anunțat pe 27 decembrie 2023 că, potrivit ordinului de ministru care prevede condițiile mobilitate a personalului, școlile nu mai pot stabili pe ce perioadă scot posturile la concurs.

  • Metodologia a fost aprobată cu cea mai mare întârziere din istoria recentă, de regulă aceasta fiind publicată până acum în luna noiembrie a fiecărui an. Cea mai mare schimbare este faptul că viabilitatea posturilor nu se mai stabilește la școală, așa cum s-a întâmplat în ultimul deceniu, cel puțin – detalii aici.

Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, conform metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025, document publicat în Monitorul Oficial.

La Titularizare 2024, profesorii suplinitori pierd postul dacă sunt eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025.

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Foto: © Kati Finell | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
În perioada 24-26 aprilie, inspectoratele școlare aprobă lista posturilor pentru Titularizare 2024. Calendarul concursului
Titularizarea în învățământ fără susținerea concursului la nesfârșit, cerută de peste 1.200 de profesori care deja au luat peste 7 la examenul de intrare în profesie și cu toate acestea sunt obligați să-l susțină iar și iar, ca să prindă post, conform sistemului actual / Titularizarea „pe viabilitatea postului” nu este temeinic reglementată, susțin aceștia
Actele necesare pentru înscrierea la Titularizare 2024. Cele 18 documente pe care le au de pregătit profesorii. Descarcă fișa de înscriere
Cel mai mare număr de profesori suplinitori, din ultimii 5 ani, care predau în școlile din România. Sunt aproape 44.600 de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, în anul școlar 2023-2024
Titularizarea ar trebui regândită, spune secretarul de stat Florian Lixandru: Să punem accent mai mult pe partea practică, să vedem competențele pe care le are acea persoană de a lucra cu copiii
Site-ul Titularizare 2024 a fost actualizat. Lista posturilor pentru fiecare județ
OFICIAL Cele 3 situații în care profesorii nu au dreptul să participe la Titularizare 2024
OFICIAL Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, potrivit metodologiei de mobilitate
Titularizare 2024. Profesorii suplinitori pierd postul dacă sunt eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativa de fraudă, potrivit metodologiei de mobilitate
OFICIAL Inspectoratele școlare vor stabili viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, nu școala, așa cum era până acum
OFICIAL Proba scrisă de la Titularizare 2024 este programată pe 17 iulie. Calendarului complet al concursului
DOCUMENT Ordinea etapelor de mobilitate în învățământ 2024. Noutăți: Profesorii care se titularizează în 2024 vor preda obligatoriu un an în școala în care sunt repartizați, inspectoratele școlare decid viabilitatea posturilor


16 comments
  1. Birocratia excesiva = coruptie, lipsa de responsabilitate si mentalitate invechita. Nici o scoala nu elibereaza adeverinta pe loc: faci cerere si o primesti peste 1-3 zile.. Inspectoratele sustin birocratia excesiva si mentalitatea ministerului.

  2. Vai de noi! Halal invatamant !aceleasi hartii in fiecarea an!
    Medicina muncii….serios!ex.nu angajare !
    Trezirea ! Revisal,vechime!
    Rusine!!!

  3. ultimele zvâcniri ale acestor inspectorate îmbuibate …sper sa devina amintire și toți de acolo să se care la catedra…

  4. Invocați la depunere obligația lor de a verifica in sistem si arhive acest status de la instituțiile publice, nu mai e in regula DE ANI dosarul cu șină. Nu e pb deponentului ca nu au ei acest status actualizat. O lene colosala nu e scuzabila.
    Are dreptate doamna profesor Nina Vasile (ca si alti comentatori).

  5. Ganditi-va ca se depuna cazier judiciar(apar condamnarile), certificat de integritate comportamentala, adeverinta aceasta ca nu esti sanctionat 6 ani la unele isjuri, daca in fiecare an ai umblat la alta scoala alergi ca un nebun sa le aduni, declaratie pe propria aspundere ca nu desfasori activitati incompatibile cu profesia.Oare toate aceste hartii nu s-ar rezuma doar la primele doua,cazier judiciar si certificat de integritate comportamentala?
    Sa nu mai spunem ca ce se patrece acum la Bucuresti, cu adeverinta de 6 ani cand in METODOLOGIA MISCARII PERSONALULUI DIDACTIC apare 2 ani e stat in stat , iar profesorii care de multe ori nu citesc metodologia , accepta abuzurile astea. Ia sa faca fiecare cate un mic protest cu METODOLOGIA, in fata.

  6. Nici pe doi ani nu sunt justificate aceste adeverințe că nu au fost sancționați profesorii, în condițiile în care majoritatea care dau examenul de titularizare l-au mai dat deja. Inspectoratul are în sistemul electronic, în arhive de asemenea, aceleași adeverințe din anii anteriori, plus că de la poliție aduc anual cazier și certificat de integritate. Și acum vă rog să vă gândiți că mulți profesori care dau acest examen nu sunt la aceleași școli, că ei sunt cei care le schimbă aproape în fiecare an: acum 6 ani cineva avea 6 școli, apoi cam trei în fiecare an cu tot cu ore peste normă, căci de muncă este. Calculați la câte școli ar trebui să ajungă cineva pentru a aduce aceste adeverințe plus că ele se cer în original și nu copii. Calculați ce înseamnă pentru secretariat și aceste hârtii anuale inutile, căci sunt doar formale. Dacă ar fi unul care a făcut ceva, acela deja nu mai este în sistem. Un singur clic și ei pot verifica pe oricine dacă are sau nu vreo pată morală dar nu, ei țin cu dinții de dosarele cu șină. Este momentul în care își dau importanță și își justifică munca lor birocratică de învârtit hârtii. Munca la inspectorate are nevoie de digitalizare, AI și Chat GPT, vorba ceea.

    1. Birocratia este in floare in acest sistem. Toate hartiile sunt cerute de x ori, desi ar putea fi pastrate intr un sistem centralizat. Dar asa e la orice pas in invatamant, tocmai pt ca cei bine platiti din inapectorate sa aiba ce face….

  7. După ce că se taie gâtul profesoarelor trebuie tot profesorul să aducă adeverința de comportament decent pe 6 ani…. RUȘINOS

  8. Manifestări de agonie ale inspectoratului.
    E un tip grosolan de manipulare prin dezinformare/ informații incorecte, numai pentru a satisface ANUMITE cerințe, venite din presiuni din partea unora care te pot exclude din anumite “deal-uri” dacă nu îndeplinești aceste cerințe.
    Putea fi și pe 6 ani, anunțat oficial in avans. Trădare dar sa știm și noi!
    Oameni buni, cereți info la tel (daca răspunde cineva), măcar apelurile sunt înregistrate. Depuneți dosare pe e-mail si apoi contestati eventuala respingere a dosarului.

  9. Învățământul a devenit ultimul loc de muncă către care se îndreaptă un absolvent de facultate.

  10. ISJ nu poate cere altceva decat ME…vina profilor, ca nu fac publice mizeriile lor…de asta se intampla toate abuzurile …te cheama la olimpiade sambata…la corectat duminica…gratis, deh…si iti scot ochii cu adeverinte de 2 lei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salvați Copiii: Povești ale copiilor rămași singuri în țară, cu ambii părinți plecați în străinătate / Maria așteaptă vara pentru că atunci reușește să stea mai mult timp cu tatăl său, plecat la muncă

Organizația Salvați Copiii a făcut publice povești a cinci copii care au ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din septembrie…
Vezi articolul

Ministerul Educaţiei clarifică declaraţiile ministrului Andronescu: nu se intenționează organizarea unor clase separate, ci creșterea numărului profesorilor de sprijin și al consilierilor școlari

Ministerul Educaţiei a trimis Edupedu.ro câteva precizări în cazul declaraţiilor făcute de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, din care se înţelegea că ar vrea organizarea elevilor cu cerinţe speciale din şcolile…
Vezi articolul