UPDATE Inspectoratul Școlar al Municipiului București refuză să spună ce școli și grădinițe au avut activitatea perturbată și cursuri suspendate după alegerile de duminică

Inspectoratul Școlar al Municipiului București / Foto: Google Street View - ISMB

Alegerile locale și cele pentru Parlamentul European au produs probleme serioase după închiderea secțiilor de votare la București, secții organizate preponderent în unități de învățământ. În aceste condiții, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a refuzat să transmită, la solicitarea Edupedu.ro, informații care să arate care erau școlile cu activitate suspendată, respectiv cu program modificat, informații cerute încă de luni dimineață. Deși indicase încă de vineri că deține date, ISMB a reacționat abia marți după-amiază, transmițând doar câteva lucruri generice despre modificarea programelor și sugerând că mai multe date pot fi consultate în deciziile consiliilor de administrație ale diverselor școli, pe site-ul sau la avizierul fiecăreia.

Refuzul ISMB se face auzit pe fondul perturbărilor vizibile luni și marți, în procedurile de procesare a voturilor înregistrate duminică în secțiile din București  – de la numeroasele contestații și dispute pe numărarea buletinelor de vot, mai ales în Sectorul 1 (vezi de exemplu aici) și Sectorul 2 (vezi de exemplu aici), până la procedurile de validare a rezultatelor din secții, care au depășit mult termenele normale

Încă de vineri, ISMB a anunțat, prin purtătorul de cuvânt Elena Ștefan, citată de Agerpres, că la București 34 de unități de învățământ urmau să suspende cursurile în sălile de clasă unde au fost organizate secții de votare. Tot Elena Ștefan era citată spunând că în 252 de unități de învățământ preuniversitar din Capitală consiliile de administraţie au decis, pentru vineri și luni, „modificarea duratei orei de curs şi/sau a pauzei”. Cele 286 de unități reprezintă două treimi dintre cele 427 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică din rețeaua celor 6 sectoare din București.

Luni dimineață, Edupedu.ro a solicitat ISMB, prin intermediul aceleiași Elena Ștefan, să ofere detalii, mai exact să precizeze: 

Solicitarea a fost transmisă înainte să apară relatări despre perturbările post-electorale din secțiile și birourile electorale, iar informația prezenta utilitate în special în ziua de luni. Cu toate acestea, ISMB a „răspuns” abia marți după-amiază, în jurul orei 17.00, reluând informația inițială, generică, despre „modificarea orei de curs și/sau a pauzei/suspendarea integrală sau parțială a cursurilor”, dar fără a oferi nicio informație care să spună care sunt școlile cu activități suspendate, respectiv cele cu programe modificate și în ce fel anume.

În plus, ISMB – care avea, vineri, informații privind aceste școli, după cum reiese din declarațiile de atunci ale purtătorului de cuvânt – a transmis că hotărârile CA ale școlilor pot fi consultate pe site-ul sau la avizierul fiecăreia.

Răspunsul transmis de ISMB prin purtător de cuvânt Elena Ștefan – integral: 

„Referitor la solicitarea dumneavoastră înregistrată la Inspectoratul Școlar ala Municipiului București cu nr. 14869/10.06.2024, vă comunicăm următoarele:

Ținând cont de recomandările formulate în cadrul ședinței comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru  membrii din România în Parlamentul European și alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în incinta cărora au fost amenajate secții de votare, au decis pentru data de 10 iunie modificarea duratei orei de curs și/sau a pauzei/suspendarea integrală sau parțială a cursurilor.

De asemenea, în conformitate cu prevederile legale în vigoare,  hotărârile adoptate de consiliul de administrație se publică la avizier, precum și pe website-ul unității de învățământ preuniversitar, în maximum 3 zile lucrătoare.”

Precizări suplimentare transmise joi, 13 iunie

UPDATE Joi după-amiază, ISMB a transmis redacției, fără să prezinte liste cu unitățile menționate, o serie de precizări referitoare la școlile și grădinițele care au modificat durata orelor și a pauzelor, au suspendat cursurile cu prezență fizică la nivelul unor clase sau la nivelul întregii unități, astfel:

Citește și:
Școala târâtă în campanie. Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat Lixandru, fixeri pentru candidații PSD-PNL la locale. Firea le mulțumește public că i-au aranjat o întâlnire cu peste 200 de profesori și directori de școli, la Casa de Cultură a Studenților / Legea Învățământului interzice acțiunile politice „în toate spațiile destinate educației”
Exit mobile version