Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat un pachet de 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru următorii ani. Printre acestea: descentralizarea inspectoratelor școlare județene, care vor trece din subordinea ministerului Educației, la autoritățile locale. “Transferul se va face treptat, iar scopul final este apropierea serviciilor publice de cetățean. Este foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală,” a spus ministrul finanțelor Marcel Boloș. Amintim, în noua lege a Învățământului preuniversitar, inspectoratele școlare județene sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea ministerului.
- În prezent, toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației.
Ministrul de finanțe Marcel Boloș a prezentat miercuri la Guvern, pachetul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre acestea este și descentralizarea inspectoratelor școlare județene, care în prezent sunt în subordinea Ministerului Educației. De la 1 ianuarie 2025, acestea se vor subordona autorităților locale. La fel și direcțiile de sport, sănătate publică sau cultură, a spus ministrul.
“De la 1 ianuarie 2025, descentralizarea servicilor publice de la nivel central: Direcțiile județene de sport, direcțiile județene de cultură și inspectoratele școlare, ca prim pas pentru ceea ce înseamnă descentralizarea servicilor publice. Este foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală.
Până la această dată, transferul către autoritățile publice judetene a acestui nivel de servicii se va realiza treptat, dar scopul final e de apropiere a serviciilor publice de cetăteni.
Ceea ce ați întrebat, instituțiile publice cu personalitate juridică de subordonare locală…adică invenția aceasta de instituții doar pentru ca să-și găsească de lucru nu vor mai putea avea loc, nu vor mai putea funcționa dacă au un număr de sub 50 de posturi ocupate și au activități care se suprapună și sunt similare cu ale altor instituții publice. Nu vor mai putea fi astfel de situații, iar ordonatorii de credite vor trebui să stabilească în acord cu cele două reguli pe care le-am menționat, care instituții publice intră în regim de comasare, reorganizare sau sigur, transferul de activitate la primării sau la nivelul autorității publice județene, e o decizie de oportunitate pe care o va analiza fiecare autoritate publică locală”, a spus Marcel Boloș.
Informații de context
În prezent, toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației.
Prin noua lege a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:
(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.
15 comments
Descentralizarea asta are un scop ascuns, politizarea completa a învățământului. Nevestele și amantele ce au intrat în sistem au nevoie acum și de funcții ….
Directorii ar trebui aleși de colectivul unității de învățământ , pentru a nu se comporta ca și cum școala ar fi un S.R.L de pe urma căruia se întrețin prin transferurile nejustificate ale unor elevi !
Ceea ce se încearcă prin implementarea acestei aberații de a se desfinta ISJ urile si să treacă în subordinea consiliului local, va fi un DEZASTRU Total pentru învățământ! De fapt asta se dorește!!! Uitați – va cum toți progresiști urla la unison ,in prostia lor ,să se desființeze ISJ urile! Daca NI sunt bani destui pentru învățământ de la administrația locală? Daca nu e ruda sau soția/ amanta primarului sau vice sau prefect , se taie din fonduri, nu? Se vor angaja în școlile din teritoriu bunei cine e cu EI,nu??? Asta se dorește,o implementarea a politicului la nivel local mult mai intensă!
Eu sunt pentru a rămâne în subordinea Ministerului Educației. Autoritățile locale nu fac fata la asa ceva. Dar dacă totusi se ia aceasta decizie, cred ca ascunde altceva. Crearea unei Directii mari de profil in care sa între și Gradinitele/Școlile Speciale care acum sunt la consiliile județene și asta este foarte bine.
De ce ii plângeți.. Vor avea salarii mai mari decât în învățământ. Poate trec și admin istratorii de patrimoniu acolo sa putem fi și noi, cum de altfel suntem, funcționari publici și sa avem sporuri și salarii DECENTE nu sa muncim ca fraierii și gradațiile sa le ia putorile și lingăii care nu fac nimic
Apropo dna ministru vi se pare normal la un punctaj de 75 puncte sa ia gradație de merit un mediator care NU FACE NIMIC iar un administrator peste 100 de puncte care are 5 scoli în subordine sa nu ia????? Normal primul ARE TIMP DE ALTCEVA AL DOILEA MUNCESTE CA BOUL ca primul NESIMȚIT SA IA GRADATIE
RUȘINE SA VA FIE
Ar trebui Dnl prim ministru sa știe lucrurile astea PE BUNE poate ii da afara pe toți din inspectorate ca iau salarii degeaba 😡😡😡😡
Învățământul sub subordinea Ministerului Educației!!! Nu sub subordinea autorităților publice locale !!!
Doamne ferește!!! Ar fi dezastru !!!
asa este! sa vedeți aplaudaci…! e grav!
Descentralizarea este ideea cheie a articolului dar mă tem că atâta timp cât primarii sunt numiți pe linie politică, nu înseamnă decât schimbarea pălăriei politice: bani mai puțini, adică pălărie mai mică. Descentralizarea educației și nu a inspectoratelor este în discuție și asta nu înseamnă alte autorități publice/politice care conduc școlile ci ar trebui să însemne bunăoară desființarea deciziilor la nivel de angajare de la nivel național la nivelul școlilor. Sau dacă vreți, desființarea Concursurilor Naționale de orice fel, pentru elevi sau pentru profesori, desființarea falsei competitivități. Singurele autorități publice care sunt implicate în educație ar trebui să fie: Școlile, Ministerul Educației și Universitatea prin departamentul ei de cercetare pedagogică. Și asta presupunând că ar exista și o mentalitate limpede ca liant între toate acestea.
Cum sa treacă de la nivel național unde era un concurs corect, la nivelul școlilor unde, dacă nu ma place directoarea, zbor cu toate diplomele și competentele mele, cu tot!!!!
Perfect de acord. Se vorbește de ani de zile de descentralizare dar deciziile sunt luate tot de inspectoratele școlare fără de care nu poti face nici o mișcare. Consiliile de administrație ale școlilor sunt degeaba înființate .Directorii sunt puși pe relații și cunoștințe și le sunt acoperite toate neregulile de cei din inspectorat. Dacă îndrăznește cineva sa sesizeze devine ,,oaia neagră”.Directorii sa fie aleși de colectivul din care fac parte și atunci când nu își îndeplinesc îndatoririle sa fie schimbați tot de colectiv.
corect
Au ajuns si foste femei de serviciu din Italia la catedra datorita partidului! Dau la o parte profesori buni ca sa vina ele cu euro. Desfiintarea Isj-urilor va insemna o crestere a femeilor de serviciu la catedra?
parca se desfiintau inspectoratele…asa e in lege…:))
Până în 2025 , ori moare măgarul, ori piere samsarul!!!! Ce treabă are învățământ cu autoritatea locală??? Să înțelegem că se desființează Ministerul educației? Fiecăruia îi debitează mintea, numai prostii!!! Sau este totul politic ?
Este politic.Toate nevestele de primari vor fi în învățământ, nu va mai avea loc nimeni de ei/ele.Horror!Parca trăiesc intr-un film de groaza cu prosti.Nu îmi imaginam un asa viitor nici dacă venea sfârșitul lumii.