Inspector școlar general: Față de un cadru didactic necalificat, preferăm un pensionar, pentru că este calificat

23.184 de vizualizări
Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com
Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc, a declarat că „față de un cadru didactic necalificat, preferăm un pensionar, pentru că este calificat”, potrivit botosaninews.ro. Acesta a mai spus că „în cazul unui cadru didactic calificat și un pensionar, clar că vom merge pe cadre didactice calificate.”

„Față de un cadru didactic necalificat, preferăm un pensionar, pentru că este calificat. Însă, în cazul unui cadru didactic calificat și un pensionar, clar că vom merge pe cadre didactice calificate, dar încercăm să acoperim toată plaja de nevoi și la toate unitățile de învățământ. Conform normelor în vigoare care au apărut, un cadru didactic care se apropie de vârsta de pensionare, adică 65 de ani, poate rămâne în activitate până la 70 de ani”, a spus inspectorul școlar general.

De anul școlar viitor, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Este vorba de profesorii cărora nu li s-a emis decizia de pensionare. 

Conform calendarului oficial, până pe 29 ianuarie, cadrele didactice au putut face o cerere pe care au depus-o la secretariatul unității de învățământ.

Potrivit unor date ale Ministerului Educației pentru anul 2021, consultate de Edupedu.ro, la nivel național, aproape 8.000 de cadre didactice cu vârsta cuprinsă între 65 și 88 de ani predau în școlile din România.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, conform sursei citate.

Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2024, sunt:

a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 3 luni, 32 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;

b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare. 

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL De anul școlar viitor, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani. Cererile se depun la secretariatul școlii până pe 29 ianuarie 2024
PROIECT Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, din anul școlar 2024-2025
Prima de pensionare pentru profesori, echivalentă a două salarii, se aplică din anul școlar 2025-2026
Aproape 8 mii de profesori din România au vârsta peste 65 de ani. Un cadru didactic de 88 de ani preda anul trecut într-o școală din județul Bihor
Mai puțin de 1 din 10 profesori din România este tânăr. Top 10 județe cu cei mai mulți profesori sub 30 de ani

29 comments
  1. Pensionarii și necalificații sunt baza.
    Așteptăm să gestioneze dânșii și loturile de olimpici mai ales la științe.

    Necalificați sunt profu de muzica care preda chimie, stie chimie fix zero dar nu contează că există cartea de unde elevul poate citi și scrie, iar pensionarii nu au dat niciodată examen de titularizare. De fapt relicvele astea de materii inutile au numai necalificați și pensionari. Astea nici nu ar trebui sa fie decât opționale așa cum nici clarinetul nu se studiază decât la liceul de muzica

    Mai e careva fraier sa meargă profesor și să dea zeci de examene și să-l frece toți la melodie?

    Macar daca ești la pensie sau necalificat te lasă în pace ca-i poți lăsa cu ochii-n soare imediat renunțând la ore.

  2. Nu-s buni nici necalificații nici pensionarii. Ei sunt soluția temporara dar deja se întinde pe zeci și sute de ani. Un sistem e mega putred cu așa ceva.

    Necalificați înseamnă de fapt așa
    – absolvenți cu studii corespunzătoare postului dar fara modul pedagogic, de ex preda engleza unul fara modul care a fost dat afara de la firma gen callcenter dar care are facultatea de engleza
    – absolvenții care nu au licență indiferent de compatibilitatea studiilor
    – absolvenți fara studii corespunzătoare postului cu sau fara modul pedagogic, exemplu preda fizica proful de sport sau de muzica sau de matematica fara a avea specializarea fizica dar are modul pe specialitatea lui in speta sport muzică sau mate. E f întâlnită situația asta și îți rotunjești lejer banutii.
    Sau preda fizica un absolvent de drept economie limbi straine care nu a găsit nimic de lucru și nu are nici modul nici studii de fizica.

    Categoric că pensionarii sunt mai valoroși. Ăla deși nu a dat examen niciodată de titularizare preda aceeași materie de 30-40 ani, deci tot știu ceva.

    Nu ai ce aștepta de la vânzătoarea de la Lidl la 37 ani venită la clasa sa predea economie că a făcut economicul la privat unde nimic nu a frecventat ca lucra camerista și nici de la farmacista de la Dr max la 41 ani venită sa predea chimie că s-a inchis farmacia și nu are unde lucra. Ăștia nu au vocație și nici pedagogie deși ceva materie mai știu ei ca și domeniu adiacent sau chiar acelasi. Însă cu cât vârsta e mai inaintata materia știută e mai redusă că intervine uitarea și nepredand materia evident că nu mai prea stii.

    Deși având în vedere criza de cadre sunt mai nou acceptați ca și calificați și cei din aceste domenii, adică farmacistul ar fi calificat deși vine la bătrânețe la 47 ani sa zic sa ia salar de la școala sau inginerul vine și el calificat la 55 ani sa predea fizica tot ca sa ia un salariu. Deși cele 3 categorii de materii nu au nu au șanse de titulatura ptr că subiectele sunt expres făcute să nu se poată lua 7 tocmai că sa nu permanentizeze angajarea astora in sistem.

    Apropo ptr cei de chimie fizica economie care se plang de dificultatea titularizării, este cunoscut faptul că subiectele sunt de așa natură tocmai că sa nu se umple sistemul de titulari șomeri fara vocație veniti de la Dr max Lidl Kaufland și alte firme doar ptr bani. Plus că științele se vor restrânge cam de vreo 3 ori la Nr de ore și e ideal sa nu existe apoi probleme cu titularii care nu vor avea catedre.

    Sunt lucruri nespuse că sa nu fie apoi arătați cu degetul și înjurați decidenții ptr că cu situația asta își bat joc de elevi.

    Cred că e evident că cu așa ceva nu se face invatamant ci cel mult păzește cineva elevii în clase.

  3. Discutabila faza cu calificat/necalificat.
    A nu se înțelege greșit ca ala calificat e super dobă de carte și un expert in a vorbi pe limba elevilor, iar cel necalificat abia a terminat 4 clase! Toti din discutiile de mai sus din invatamant sunt absolventi de facultate, cu licenta, master etc.
    Nu, singura delimitare e absolvirea cursurilor de psiho-pedagogie din facultate, alea iti dau titulatura de “calificat”.

    De exemplu, daca ar fi sa iau ca profesor pe o catedra de istorie un pensionar de +65 de ani, calificat si cu 30 de ani experienta in scoala, sau pe cineva de 30 de ani care a lucrat 5 ani ținând prezentări intr-un muzeu de istorie, dar necalificat pentru invatamant – 100% merg pe mana celui ce vine din muzeu.

  4. Eu as merge pe două direcții diferite:
    1. Pensionarea sa fie automata la 65 de ani pentru bărbat și 62 ani și 3 luni pentru femei
    2. Daca nu se poate ocupa postul de către un profesor calificat, atunci sa se facă contract pe un an la pensionar.
    In plus, ținând cont de speranțăa de viață a profesorilor, atunci cred că ar trebui ca aceștia să iasă la pensie la 60 de ani.
    pe de altă parte ne plângem că ne pleacă tinerii în străinătate, dar noi blocăm posturile prin prelungirea încadrări pensionarilor.
    Din câte știu la Sibiu este un post de fizica blocat de peste 20 de ani.

  5. Sa prefere numai pensionari și necalificați. Ăștia nu au dat și nu dau examen niciodata.
    Oricum noi nu mai facem copii in romania.

    Care i prostul care sa se bage calificat acum in sistem că sa dea o droaie de examene și inspecții. Doar șomerii mai se duc profesori că daca au mers la facultăți de 2 bani fara viitor asta e.

  6. Sa va fie rușine! La 70 de ani, când polițiștii au 30 de ani de când mănâncă pensie, voi nu va dați duși. E diferența de generații exagerata, nu cred ca e motivata decizia în susținerea calificatilor oricine poate sa se califice iar cel care are vocatie transmite mai bine ca unul doxa si calificat dar batran si obosit. Știți câte cadre,,calificate” titulare au norma alcătuită și din ore pe care nu e calificat? De exemplu, în rural dacă ai 9 ore în specializare , poți sa ai pe celelalte 9 ore din alta disciplina pe care nu ai calificare, pe toate ești plătit calificat. Despre ora de Religie ortodoxa nu vorbește nimeni. 1 ora în plus, băgată pe gatul copiilor noștri, ora pierduta aiurea, 1 ora de muzica(chiar dacă ești afon), 1 ora de desen(și antitalent) și lista poate continua. O ora pe săptămână sau la două săptămâni care sa cuprindă informații din arte, nu se poate? Am ajuns sa ducem copiii la psiholog ca întra în depresie împovărați de programul scolar lung, intens și prea mult fără sens.

    1. intra in depresie pentru că nu mai dau vieții un sens, nu lucrează, nu au valori,au modele false etc…nu ii stresează școală așa rău!
      Unii se gândesc la 17 ani cum sa dea “un tun’, nu și pun întrebări legate de ce ar putea face măreț în viața!

  7. Am ajuns în 2024 să avem dubii, dacă alegem între calificat și necalificat?
    Pentru ce se mai dau atatea examene?
    Să se desființeze examenele!

  8. Necalificații sunt oamenii care preferă să rămână așa decât să treacă prin atâtea examene prin care trec calificații.Pe multi oameni bine pregătiți în diverse domenii ii invit sa vina in sistem ,în dânșii îmi răspund;,, știi ceva?vin,dar pe mine sa nu mă mai trimiți la examene,că la experiența și vârsta mea,eu nu mai am chef de examene”.

  9. Mama voastră cu problemele voastre cu tot! Știu necalificați de un milion de ori mai dedicați și mai pasionați de meseria asta decât toți pensionarii și tinereii voștri ultra-mega-giga calificați prin cursulețele și cursișoarele aprobate de MEN! Mâncătorie, pile și relații! Rușine.

    1. Necalificat este considerat si absolventul unei facultati in regula, dar fara sa fi dat licenta. Adica o mamica ce a nascut si nu a apucat sa dea licenta si se intoarce la serviciu este platita fix ca un absolvent de agronomie care preda desen. Se prefera pensionarul pentru ca ea nu are licenta(o porcarie de lucrare fara nicio valoare), desi are 3-4 ani de universitate, de metode noi si actuale. Unde e avantajul? Experienta? Experienta nu e garantia valorii.

      1. Tot necalificat e și unul care a terminat facultatea și a lucrat 10-15 ani in cercetare. Dar dacă nu are DPPD ul tot necalificat e in ochii altora cu hârtiile in fata!

        1. Caută puțin și vei găsi o groază de articole despre cum profesorii, pasămite, ”nu știu să predea” (părerea chibiților de pe margine). Dacă profesorii cu formare pedagogică ”nu știu”, cum crezi că s-ar descurca unul doxă de teorie, dar care n-a lucrat niciodată cu elevii?

          Ca să nu mai vorbim despre cum în ultimii ani deja nu mai discutăm despre predare/evaluare ci despre managementul mulțimii în sala de curs… (Aș zice managementul gloatei, dar oricum îmi vor sări în cap revoltații de serviciu.)

  10. Dar ce se intelege prin necalificati? Ca nu cred ca vine instalatorul Mateias sa predea limba romana fara vreun examen. Daca examenele de ocupare a postului sunt organizate corect, si bibliografia cuprinde tot ce trebuie sa stie si sa predea un profesor la clasa, nu vad care ar fi problema ca este necalificat. Vorbim despre autodidacti, si persoane cu facultate in curs, sau absolventi de studii superioare dar in cu totul alt domeniu, nu?
    altfel, la 70 de ani la catedra… nu cred ca mai ai cine stie ce putere de munca, chiar si presupunand ca ai motivatie si dorinta. Poate daca esti profesor universitar si vii sa tii prelegeri, mai merge, dar sa corectezi lucrari, sa te lupti cu adolescentii de astazi, sa stai 50 de minute x 4, 5 ori pe zi intr-un scaun sau plimbandu-te prin clasa, mi se pare prea greu.

    1. …glumiți cu instalatorul,sper …
      Da, un absolvent de inginerie spațială,poate preda limba romana cf teoriei dvs …are studii…De ce sa preferi un absolvent de filologie, care are 70 de ani, când poți alege un licențiat în marketing?!

      1. dacă există un concurs și ia notă de trecere, de ce nu? dar există un concurs? asta este întrebarea mea. normal că nu poate preda un absolvent de inginerie spațială daca nu trece testările pe care le dă școală respectivă. dar poate le trece.
        eu una nu aleg nimic, doar îmi puneam problema. nu înțeleg ce se înțelege prin necalificați, sună de parcă este vorba de vreun muncitor care până ieri a muncit pe șantier dar azi a prins un post de profesor.
        un necalificat poate să fie o persoană cu liceu pedagogic. o persoană care e in anul 3 la facultatea de litere. o bibliotecară de 50 de ani care lucrează de mulți ani într-o școală și chiar a ghidat copiii care veneau la bibliotecă. profesor de engleză poate să fie un absolvent de liceu bilingv, etc.

    2. Am 72 de ani, predau și sunt, parcă, mai implicată decât la 30 de ani. Am experiență, sunt la curent cu noutățile, știu utiliza tehnologia în sprijinul învățării eficiente, nu mă gândesc doar la ” Când începe vacanța?…

      1. felicitări,doamna! De asta spuneam, sunt pensionari sa profesori în prag de pensie de mii de ori mai apti și mai implicați decât tinerei plictisiți care vin la ore și discuta cu elevii despre balul de absolvire, farduri și haine! Da, copiii îi plac…însă când examenele bat la ușă incepe disperarea….

      2. Cu tot respectul. Noi vorbim aici și de faptul ca atât timp cât exista vârstă de pensionare e corect sa lăsăm și generația din spate sa și spună cuvântul.Daca ați fi la o școală cu elevi violenți și certați cu legea nu cred ca ati mai rămâne asa implicat la vârsta dumneavoastră. Îmi cer iertare anticipat, e posibil sa fiți foarte sănătos din toate punctele de vedere și sa acționați cu puterea unui cadru de 30 ani.

    3. Necalificatul ajunge la catedra numai in urma unui examen in toamna prin care dovedeste ca are nota de trecere la materie din ACEEASI PROGRAMA SI BIBLIOGRAFIE ca la titularizare. Mai lasati prostiile cu “profesori cu nota 3 la examen”. Aia nu ajung la catedra. Pana si necalificatul trece cu 5 un examen in septembrie. Numai cand se fac angajari pe baza de dosar si de pila ajung toti prostii. Cata vreme da un examen, un necalificat cu 5 nu este mai prejos decat un calificat cu 5 in vara. Materia este aceeasi si necalificatul face dovada trecerii examenul si cu asta basta. Credeti ca un nene maistru in uzina va putea lua nota de trecere la limba franceza spre exemplu intr-un examen unde materia este aceeasi ca la titularizare cand pana si un calificat pe franceza se chinuieste sa ia nota de trecere? Niciodata. Cine ia aceste examene de necalificati are ceva in clin si-n maneca totusi cu disciplina respectiva. E ca si cum sustineti ca eu, profesorul de matematica si afon pe deasupra, pot trece acel examen fara macar sa stiu la muzica gama sau sa transcriu notele unui cantec si ajung apoi, vai, un necalificat prost la catedra. Nu exista. Sa va iasa din cap. Ai ajuns la catedra, necalificat sau calificat, stii totusi pe disciplina pentru ca ai trecut examenul de necalificati, care nu este cu nimic diferit de materia de titularizare. Pentru necunoscatori: Nu exista o programa care sa se numeasca programa de examen spre ex. la limba romana pentru titularizare si una pentru necalificati. Exista una singura pentru OCUPAREA POSTURILOR VACANTE IN INVATAMANT. Inteles?

  11. Media de viață la barbati este de 72 de ani iar la femei 75 de ani. Dacă vrem sa îi ținem după 65 de ani sa predea înseamnă că le-am mâncat și puținii ani de pensie.
    Paguba in ciuperci, așa e? Las că au specialii destui ani să mănânce pensii babane la care au contribuit și fraierii de profesori.
    Trăiască sindicatele și democrația originala!

  12. Mda… sunt pline orașele de necalificați de asta se fac prelugiri pt. pensionarii cu vârstă peste 65 de ani.

    România. Unde e lege e tocmeală.

    Dacă în mișcarea personalului didactic ar fi introdus un singur articol ,,posturile didactice pt care s-a făcut solicitare de prelungire a activității se pot ocupa doar prin titularizare sau transfer, altfel revin solicitantului ”
    s-ar termina cu aceste inechități pt ca f. puține ar rămâne neocupate.

    E de înțeles că in zonele rurale sau izolate nu există personal calificat dar cereți MEN nr de posturi cu pensionari care au primit prelungirea activității in reședințele de județ.

    Veți avea mari surprize!

    1. Din păcate, regula nu poate discrimina. Ori li se aprobă cererile tuturor celor care îndeplinesc condițiile și solicită continuitatea ca titulari, ori nu se mai poate aproba nimănui, inclusiv celor din rural.

      Am și eu un coleg care împlinește 69 de ani în toamnă, a cerut continuitate. Predă module de mecanică, în județ nu prea sunt oameni care să meargă la concurs (sau să treacă de 7), nu cred că ia locul unui începător dornic. Dar eu personal n-aș rămâne 1 secundă în plus peste vârsta de pensionare – nu trăiesc ca să muncesc. Vreau să mai respir și fără stres un an-doi, cât am noroc să mai trăiesc. Fiecare cu alegerile lui…

  13. În sfârșit un om „open minded” ! A pus punctul pe„i” : pensionarii de care vor să scape cât mai repede mulți (din sistem) reprezintă o resursă aproape nevalorificată….
    Mulți au rămas „open minded” și activi , mult mai activi decât mulți „tineri”…

    PS. Ce ar fi să fie selectați dintre „pensionari” câteva zeci de inspectori sau evaluatori ARACIP – neafiliați și independenți….? dintre cei cu experiență reală în domeniu ! Sau nu avem nevoie de calitate în sistem ?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

DOCUMENT Structura sistemului de educație propusă de președinție în “România Educată”: Bacalaureat “cu trunchi comun” pentru toate tipurile de liceu, Evaluare Națională opțională pentru elevii admiși prin examen la liceu, transferul de la profesional la teoretic, colegiile terțiare nonuniversitare

Liceele vor fi, ca și până acum, de trei feluri, dar vor avea un trunchi comun care va fi folosit ca fundament pentru un “bacalaureat unitar”, bazat pe competențe. Transferul…
Vezi articolul

Ministrul Educației susține că încurajează inițiativele care aduc educația financiară în mediul rural și consideră „esențială pregătirea continuă a profesorilor” în acest domeniu

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că, în zonele defavorizate, „oferta curriculară opțională din școli nu este pe atât de amplă pe cât ne-am dori”. Aceasta consideră „esențială pregătirea continuă…
Vezi articolul

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, a prezentat-o pe Ligia Deca, propunerea PNL pentru Educație, după ce președintele Iohannis a declarat „toleranță zero pentru plagiat”: Domnia sa este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi ale Educației în Guvern – VIDEO

De la sediul PNL, premierul Nicolae Ciucă a prezentat-o pe Ligia Deca drept candidatul din partea PNL pentru funcția de ministru al Educației, la 4 zile de când Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul