Inspecțiile profesorilor, în anul școlar 2023-2024, se pot realiza și online, potrivit unei adrese a Ministerului Educației

11.878 de vizualizări
Foto: Marília Castelli – Unsplash.com
Inspecția specială pentru obținerea gradelor didactice și susținerea lucrării metodico-ştiințifice se pot realiza atât în sistem online, cât și cu prezență fizică, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro. Conform sursei citate, acest lucru se poate realiza ca urmare a hotărârii senatului universitar al instituţiei de învăţământ/consiliului de administratie al școlii.

În document se arată că, în anul școlar 2023-2024, sunt aplicabile prevederile Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, aprobată prin OMECTS nr. 5561/2011. Aceste prevederi vizează organizarca şi desfăşurarea inspecțiilor şcolare ca probe ale examenelor pentru definitivare în învăţământul preuniversitar, obţinerea gradului didactic II, echivalarea/obținerea gradului didactic 1, respectiv a inspecţiei speciale la clasă pentru ocuparea posturilor didactice de predare în cadrul etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, precum şi pentru procesul de selecție a metodiştilor inspectoratului școlar.

Despre inspecțiile profesorilor în anul școlar 2023-2024
Inspecția specială

Inspecția specială din cadrul examenului pentru obţinerea/echivalarea gradului didactic I, precum și susținerea lucrării metodico-ştiințifice în cadrul examenului pentru acordarea gradului didactic I se pot realiza atât în sistem online, cât și cu prezență fizică, conform hotărârii senatului universitar al instituţiei de învăţământ/consiliului de administrație al unității de învăţământ – centru de perfecționare”, potrivit adresei Ministerului Educației.

Planificarea susținerii inspecției speciale și a lucrării metodico-știintifice se realizează de către centrul de perfecționare, cu acordul candidatului şi al membrilor comisiei de examen.

Dacă inspecția specială se realizează online, trebuie parcurse următoarele etape, conform Ministerului Educației:
  • profesorul inspectat și elevii din unitatea de învăţământ participă la cursuri – in situ;
  • secretariatul instituției de învățământ – centru de perfecționare transmite inspectoratului scolar/DJIP, pentru fiecare candidat, data si ora la care este planificată susținerea inspecției speciale și a lucrării metodico — ştiințifice, precum şi datele de contact (telefon, adresă de e-mail) ale tuturor membrilor comisiei de examen aprobate de Ministerul Educatiei. Inspectorul școlar pentru dezvoltarea resursei umane comunică datele respective directorului unității de învăţământ în care este planificată susținerea examenului; 
  • directorul/directorul adjunct al școlii/grădiniței în care este încadrat candidatul/cadrul didactic inspectat transmite inspectorului şcolar și tuturor membrilor comisiei, prin e-mail, cu solicitarea confirmării de primire, cu 3 zile înainte de data programată pentru desfăşurarea inspecției, toate informațiile necesare pentru accesul la platforma/aplicația informatică utilizată de unitatea şcolară în procesul de învățământ, inclusiv link-ul de conectare
Inspecția de specialitate

Inspecțiile de specialitate din cadrul examenului pentru definitivare în învăţământ, inspecțiile speciale din cadrul examenului pentru obținerea gradului didactic II și inspecţiile școlare curente din cadrul examenelor pentru obținerea/echivalarea gradului didactic I și pentru obținerea gradului didactic II se pot organiza și desfăşura si în sistem online, la decizia inspectoratelor şcolare, fundamentată pe analiza situatiilor specifice din unitatea / unitățile de învățământ din județ / municipiul Bucureşti (ex: conditii epidemiologice/ reabilitarea spațiilor scolare, alte situații), cu respectarea prevederilor metodologice specifice examenului pentru definitivare în învăţământ şi ale examenelor pentru obținerea gradelor didactice II și I”, după cum se arată în documentul consultat de Edupedu.ro.

Inspecţiile de specialitate pentru educatori-puericultori din cadrul examenului pentru definitivare în învățământ se vor realiza la 4 activităţi didactice diferite din cadrul celor trei tipuri de activități de învățare din planul de învăţământ specific:

  • 1. Activități tematice;
  • 2.Jocuri şi activități alese;
  • 3. Rutine si tranziții. 

„Inspecția specială la clasă pentru ocuparea posturilor didactice de predare în cadrul etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar se efectuează conform metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar”, mai prevede adresa de mai sus.

Nota Ministerului Educației poate fi consultată mai jos:


2 comments
  1. Nu inteleg de ce dupa 2 inspectii curente la gradul I, se mai da inca una finala. Impreuna cu cele 3 de gradul II, sunt 6 ani de inspectii in continuu. De ce ultima etapa nu se rezuma doar la prezentarea lucrarii si atat,in conditiile in care elevii din ziua de astazi nu prea mai invata, iar profesorul trage din greu ca sa poata realiza aceste inspectii. Care e relevanta? Pregatim profesorii la cel mai inalt nivel,dar acordam burse de merit elevilor cu note de 1 si 2!Cu cine sa mai lucreze un profesor foarte bun?Pentru cine se mai pregateste atat de bine,cand la clasa i se impune sa puna numai note mari?In alte tari ca Franta,Anglia,etc., nici nu exista aceste examene de grade didactice. Numai la noi se mai pastreaza vechea structura comunista si perimata,mai mult pentru a justifica activitatea unor inspectori.

  2. Va fi “vai de mama Invatantului”, daca, si ” INSPECTIILE” se vor face “online” ! Mi-aduc insa aminte ca, si ” pe viu”, era jale! Cand veneau ” Brigazi” de la Minister, pe vremea lui Pingelica, multi Colegi ai mei intrau in panica, dar…….
    majoritatea se descurcau, intrucat, in loc sa faca ” Predare de noi Cunostinte”, le dadeau Cursantilor…..” Dictare” !!! Ministeriabililor insa nu le-a convenit si, cu alta ocazie, Sefa Catedrei a hotarat sa-i duca pe Inspectori sa vada, si ” Predare” si ” Verificare de Cunostinte” si, unde credeti ca-i duceau??? La mine si la o alta Doamna! De ce? In primul rand, pentru ca Studentii straini erau toti, prezenti ! In al 2-lea rand, intrucat aveau 4 “Caiete de Tema”, corectate “la cen-ti-maaaaa” : Diacritice, Virgula, Majuscule etc. In al 3-lea rand, pentru ca Profesorul dadea” Regal de LR”, iar, in al 4-lea rand, deoarece toata Grupa avea Studenti, care stiau sa raspunda corect la Intrebarile Profesorului. Si asa, “Catedra de LR pentru Straini”, defila cu 2-3 Cadre didactice! Deci, si in “Epoca de Aur”, mai ales la “Universitate”, erau Cadre didactice care,imediat dupa Revolutie, s-a descoperit ca, din 5 , 4 erau ” cu ochi albastri”, intrati cu sigla ” PCR=Pile, Cunostinte,Relatii” !!! Cu durere spun, ” sub rezerva Cuvantului de Onoare”, ca, inca de pe atunci, “Invatamantul” era reprezentat, si de sfertodocsi, cabotini si chiar
    de nimicarnite, iar pe la “Gimnaziu” si la “Liceu”, Copiii nostri ” nu mai aveau / nu mai au <> si…… “cu o Floare, nu se face Primavara”!!! Rau de tot imi pare de Copiii si de Nepotii nostri ! Ooooof !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tot Bucureștiul va deschide școlile și grădinițele pornind de la scenariul galben, adică prin revenirea prin rotație a elevilor în clase – decizie a Inspectoratului Școlar București

“Municipiul Bucureşti se încadrează în Scenariul 2” privind deschiderea școlilor, anunță Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Decizia autorităților de a încadra școlile din întreaga capitală în același scenariu vine la…
Vezi articolul