Inspecții tematice în toate școlile din județul Mehedinți care oferă masă elevilor, după ce aproape 100 de copii din patru școli au suferit de toxiinfecție alimentară

1.877 de vizualizări
Foto: © Andrii Armann | Dreamstime.com
Toate școlile din județul Mehedinți care oferă masă elevilor prin programul Guvernului „Masă sănătoasă” vor fi controlate luni și marți de inspectorii școlari de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mehedinți, după ce aproape 100 de copii au suferit joi toxiinfecție alimentară și 10 dintre ei au ajuns la spital, spune pentru Edupedu.ro inspectorul general, Alin Tomoescu.

Sunt 31 de școli în județul Mehedinți care vor fi controlate luni și marți, 23-24 septembrie, pentru a vedea condițiile referitoare la programul „Masa sănătoasă”, spune inspectorul școlar șef Tomoescu. Programul se numește astfel pe denumirea prevăzută de noua lege a educației 198/2023 și a fost cunoscut drept „masa caldă” din 2016 de când este încă practic pilotat.

Inspectorul școlar general de la ISJ Mehedinți a precizat că numerele referitoare la elevii și profesorii care au suferit de toxiinfecție alimentară și au avut nevoie de intervenția medicilor au fluctuat în cursul zilei de joi când autoritățile au activat planul roșu de intervenție. El a putut preciza că din 10 copii care au fost în total internați joi seară în spitale, vineri de dimineață mai erau 6 copii în această situație. Restul de elevi s-au întors la cursuri vineri.

Elevii care au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma toxiinfecției alimentare sunt de la patru școli din județ din cele 31 incluse în programul „Masa sănătoasă”, ele având contract cu același furnizor de alimente și fiind finanțate cu sume rămase necheltuite din anul școlar trecut. Pentru anul școlar 2024-2025, lista cu școlile incluse în program nu a fost încă publicată. Inspectorul școlar Alin Tomoescu a spus pentru Edupedu.ro că primăriile semnează și aleg furnizorii. Sunt 6 furnizori activi în tot județul, potrivit acestuia.

„Nu a fost o toxiinfecție gravă, dar a fost extinsă. noi am trimis ieri pe loc inspectorii de sector în cele patru unități școlare. Astăzi de dimineață am făcut o inspecție tematică și astăzi, luni și marți se deplasează inspectorii școlari pentru a face inspecție tematică special pe acest subiect: verificarea măsurilor luate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru asigurarea condițiilor optime de implementare a programului «masa sănătoasă»”.

Alin Tomoescu / Foto: captură RTS TV – Youtube.com

Întrebat dacă primăriile pot rezilia contracte cu firmele care livrează mâncare neconformă, inspectorul a declarat: „Cu siguranță că au clauze, mai mult ca sigur au, pentru că activitatea firmei a fost închisă și am transmis de ieri să nu mai primească mâncare de la furnizorul acesta. El acum nu mai livrează la școli în județul nostru până nu se lămurește situația”.

Potrivit relatărilor din presă, elevii ar fi mâncat paste cu sos de pizza. „Nu știu. Cred că nici primăriile nu știu. Aici este de întrebat la DSV [N. Red. direcția sanitar-veterinară]. Ei au un rețetar, un meniu săptămânal, mai mult ca sigur. Rolul școlii este de distribuire a alimentelor – noi le primim, suntem beneficiarii -” și de a asigura spații unde să mănânce elevii, a spus Tomoescu, întrebat dacă consideră meniul de joi este o masă sănătoasă pentru copii.

  • Potrivit G4Media.ro, care citează Ministerul Sănătății, în urma focarului de toxiinfecție alimentară apărut în mai multe școli din județul Mehedinți, în spitalele din județele Mehedinți și Dolj s-au prezentat 118 persoane pentru evaluare medicală și acordarea tratamentului corespunzător.
  • Elevii care au acuzat stări de rău și arau prezentat simptome de toxiinfecție alimentară sunt de la școli gimnaziale din localitățile Vlădaia, Salcia, Oprișor, potrivit GazetaDeSud. Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de comercializarea de produse alterate, conform unui comunicat al Poliției Mehedinți.
  • Comisarii pentru protecţia consumatorilor au suspendat temporar activitatea societăţii Taverna Drobeta 2007 SRL, firma care a livrat mâncare în școlile unde copii și profesori au raportat stări de rău, şi au amendat-o cu 30.000 de lei, după un control efectuat joi seara. Asta arată informaţiile transmise la solicitarea Agerpres de către Paul Anghel, director general la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), scrie G4Media.ro. Printre neregulile descoperite s-au găsit alimente expirate și nedepozitate corespunzător, carne și pește fără detalii despre valabilitate, producător, condiții de păstrare.

Foto: © Andrii Armann | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. si voi acceptati!mai usor cu pianul pe scari ca s a dus dracului de ceva timp!nu avem nevoie de uniforma in ceea ce ii priveste pe elevi ,s au batut profesorii pe ea!si li se potriveste unora!si culmea in fiecare dimineata isi spun in fata oglinzii cat de minunati sunt!si ei cred fie ca sunt alesi fie ca sunt pusi!

  2. “prin programul Guvernului masă sănătoasă vor fi controlate luni și marți de inspectorii școlari de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mehedinți”. Pai Doamne ferește! după ce am ajuns în asa zisa “România Educata”, sa fim profesorii și asistenți sociali, și jandarmi, și polițiști, și secretari, și comisari protecția consumatorului și a mediului, și etc. etc..chiar am ajuns sa fim și comisari la DSV, SI LA MAI STIU EU CE .
    Am ajuns, noi profesorii sa facem toată treaba la toate Direcțiile dintr-un județ. Chiar bătaie de joc. Nu am avut timp sa scriu nici Catalogul, ca trebuie sa fac socoteala la N burse, cine se încadrează, etc..dar avem termene.
    ROMANIA EDUCATA – Bătaie de joc.
    P.S. a fost vreodată DN KWJ DIRIGINTE, pentru 10% impozabili, ne omoară MEN, în acte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Cercetării susține că „Educația ca prioritate națională” a fost „subiect principal de discuție al românilor cu ION” în prima săptămână de funcționare. Mesajul vine în plin scandal al trucării oglinzii vorbitoare a premierului Ciucă

Oglinda pe care era scris ION, cu care premierul Ciucă a lăsat impresia că a discutat în debutul ședinței de guvern de miercuri, 1 martie, era doar un afișaj, iar…
Vezi articolul

Singura școală-pilot privată aprobată de minister este co-fondată de secretarul de stat Radu Szekely, la Sibiu, acesta fiind șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea. Szekely: Nu consider că e vreun conflict / Au mai fost trei școli particulare, dar au fost respinse – interviu

“Nu consider că este vreun conflict”, a răspuns Radu Szekely, secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației, când a fost întrebat dacă nu există un…
Vezi articolul