Inspecții în toate școlile din județul Iași, până pe 24 noiembrie, pe tema burselor și transportului elevilor, tichetelor educaționale de 500 de lei și primelor didactice. Se verifică și notarea ritmică a elevilor

13.658 de vizualizări
Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com
În perioada 6-24 noiembrie au loc inspecții în toate școlile din județul Iași, pe tema burselor și transportului elevilor, tichetelor educaționale de 500 de lei și primelor didactice, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Scopul inspecției constă în verificarea modului în care este implementată legislația subsecventă a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

În privința burselor școlare se va verifica respectarea Metodologiei-cadru. Aici intră decizia privind constituirea Comisiei de management al burselor, comunicarea şi respectarea termenelor de primire a documentelor de la elevi, respectarea termenelor de transmitere a propunerilor făcute de diriginți pentru bursele de merit și tehnologice, modul de verificare a eligibilității cererilor formulate de părinții elevilor/ elevii majori, conform sursei citate.

La secțiunea dedicată transportului, inspecția vizează „existenţa tabelelor nominale (fișiere informatice sau în format letric) cu elevii navetiști cu specificarea fiecărui traseu/operator de transport local, metropolitan, județean, interjudețean, pentru elevii cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază pentru care se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu”.

Vor fi verificate și tabelele nominale cu elevii navetişti care nu pot fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public.

Referitor la tichetele educaționale de 500 de lei, se va urmări modul de informare a părinților și elevilor, precum și derularea activității de preluare și înregistrare a cererilor părinților în acord cu prevederile O.U.G. nr. 83/ 12.10.2023 și ale O.U.G. nr. 87 /20.10.2023.

La organizarea activităților specifice din școală, sunt vizate, printre altele:

  • verificarea catalogului electronic şi a catalogului tipărit, conform reglementărilor în vigoare; 
  • existența notării ritmice, inclusiv la nivelul claselor a V-a, în vederea calculării mediilor după primele două module si a acordării burselor de merit începând din ianuarie 2024
  • asigurarea fondurilor necesare pentru plata facturilor la utilități și asigurarea stocurilor de combustibil pentru sezonul rece, unde este cazul. 

Până la finalul anului 2023, elevii trebuie să aibă câte 3 note la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, potrivit unei adrese a Ministerului Educației din 4 septembrie 2023. Dintre aceste note, cel puțin una se recomandă să fie acordată în urma unei evaluări scrise, după cum se arată în document.

În ceea ce privește bursele de merit la clasa a V-a pe baza rezultatelor școlare, în instrucțiunea Ministerului Educației se arată că elevii vor primi aceste burse din ianuarie 2024 pe baza mediei notelor obținute pe primele două module, adică până la vacanța de Crăciun 2023.

Despre inspecțiile școlare

Tipuri de inspectie școlară și cine le realizează, potrivit normelor în vigoare, adică regulamentului de inspecție inspecție a unităților de învățământ preuniversitar din decembrie 2020.

„Inspecția unităților de învățământ preuniversitar se poate realiza de către:

  • Ministerul Educației și Cercetării;
  • inspectoratele școlare.

După conținutul/obiectul principal al inspecției, se disting trei tipuri fundamentale de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar: inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar, inspecția tematică și inspecția de specialitate.

  1. Inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar reprezintă o activitate de evaluare generală a performanțelor diferitelor categorii de unități de învățământ, prin raportare explicită la politicile educaționale, scopurile și obiectivele dezirabile propuse sau la standardele asumate în funcționarea acestora. 
  2. Inspecția tematică este o activitate de evaluare sau control a/al unui domeniu particular/mai multor domenii particulare al/ale activității unităților de învățământ preuniversitar sau a/al personalului care deservește aceste instituții, în principal, a/al activității cadrelor didactice. În cadrul acestui tip de inspecție se realizează inclusiv activități de consiliere, în raport cu obiectivele concrete vizate, în direcția îmbunătățirii continue a activității unității de învățământ.
  3. Inspecția de specialitate reprezintă o activitate de evaluare a competențelor profesionale/activității profesionale ale/a cadrelor didactice la nivelul disciplinei/ disciplinelor de studiu predate sau activităților educaționale pe care acestea le susțin. Inspecția de specialitate vizează, în mod direct, calitatea activităților didactice în raport cu beneficiarii primari ai educației, respectiv antepreșcolarii, preșcolarii și elevii.

Tipurile de inspecție de specialitate sunt:

  • inspecția de specialitate curentă;
  • inspecția de specialitate realizată în vederea obținerii definitivării în învățământ;
  • inspecția de specialitate realizată în vederea obținerii gradelor didactice II și I sau inspecția școlară specială;
  • orice altă formă de evaluare/control/consiliere a activității cadrului didactic în domeniul de specialitate în care este încadrat, realizată de inspectorii de specialitate la nivelul MEC sau ISJ/ISMB. Spre exemplu, inspecția de specialitate realizată în vederea verificării unor aspecte particulare ale activității didactice (modul de aplicare a curriculumului național, modul de realizare a evaluării curente etc.) sau inspecția de specialitate realizată în vederea verificării unor aspecte ale activității cadrelor didactice, semnalate în cadrul unor memorii, petiții, reclamații”.

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Până la finalul modulului 2, elevii trebuie să aibă câte 3 note la disciplinele cu mai mult de două ore pe săptămână, potrivit Ministerului Educației – document
OFICIAL Comisia de management al burselor din fiecare școală va fi formată din 3-9 profesori. Care sunt atribuțiile acestei comisii
OFICIAL Regulile noi pentru cele cinci tipuri de burse școlare 2023, publicate în Monitorul Oficial
Situație paradoxală în noile direcții județene de învățământ, foste inspectorate școlare, de la 1 noiembrie: angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară, dar funcțiile lor rămân de inspectori / Care sunt atribuțiile noilor DJÎP – surse

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect susținut de Adservio

Clara Petcu, părintele unui copil de clasa a II-a, despre cum și la ce folosește catalogul electronic: E o comunicare discretă, aflu imediat ce se întâmplă cu situația școlară a fiului meu și pot da mesaje învățătorului / Director: Digitalizarea e o obligație față de viitorul copiilor noștri

“Mi se pare foarte faină experiența, în primul rând, și în al doilea rând foarte rapidă transmiterea informației”, spune Clara Petcu, mama unui elev din clasa a II-a de la…
Vezi articolul

Candidatul rămas în concursul pentru conducerea unui liceu din Gorj – nota 8.40 pentru postul de director adjunct, dar numai 6.80 pentru cel de director. Șefia școlii îi rămâne directoarei actuale, “girată de PNL și agreată de primarul” PSD – site local

Un candidat care a dat concurs atât pentru postul de director, cât și pentru cel de director adjunct la un liceu din Gorj a luat notă sub prag la interviul…
Vezi articolul

Inspectoratul școlar al Municipiului București schimbă fără să anunțe condițiile de înscriere la Titularizare 2024 pentru profesorii suplinitori: Cere adeverințe de nesancționare pe ultimii 6 ani, față de doar 2 ani, cât stabilise Ministerul Educației

Inspectoratul școlar al Municipiului București (ISMB) le cere profesorilor suplinitori care se înscriu la Titularizare 2024, adeverințe de nesancționare pe ultimii 6 ani, deși Ministerul Educației a stabilit un termen…
Vezi articolul