Inspecții în toate școlile cu clase gimnaziale din județul Dolj, pentru îmbunătățirea rezultatelor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2025, anunțate de inspectoratul școlar – document

3.206 vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
În perioada 26-30 mai 2025 vor avea loc inspecții în toate școlile cu clase gimnaziale din județul Dolj, pentru îmbunătățirea rezultatelor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2025, potrivit graficului publicat de inspectoratul școlar. Unul dintre aspectele vizate se referă la stabilirea măsurilor remediale la nivel de clasă.

Conform Inspectoratului Școlar Județean Dolj, aspectele vizate sunt următoarele:

  1. Aplicarea măsurilor remediale, stabilite la nivelul unității de învăţământ, precum şi a celor recomandate de I.S.J. Dolj pentru fiecare disciplină.
  2. Întocmirea şi aplicarea planurilor de intervenție de către unitățile de învățământ cu media notelor/ disciplină sub 7.
  3. Stabilirea măsurilor remediale la nivel de clasă.
  4. Stabilirea modului de lucru pentru îmbunătățirea performantelor elevilor.
  5. Organizarea de întâlniri cu părinții.
  6. Realizarea unei situații comparative a rezultatelor inițiale obținute de elevi cu rezultatele obținute după aplicarea planurilor de intervenție.
  7. Întâlniri individuale cu elevii, în vederea oferirii de feedback cu privire la aplicarea fişelor de lucru, a testelor, precum și a activităților cuprinse în graficele de recuperare și dezvoltare. 

Graficul de monitorizare – ISJ Dolj:

Sonia Andreea Bozbici, elevă de clasa a VIII-a la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, a obținut singura medie de 10 la simularea Evaluării Naționale 2025 din județul Dolj. „Dacă am învățat zilnic, mi-am făcut temele, nu mi-a fost așa de greu în clasa a VIII-a, pentru că mai lucram la ce nu stăpâneam eu bine și nu mi-a fost foarte greu” a spus eleva pentru TVR Craiova.

Aida Ionescu, inspector școlar general adjunct din Dolj, a declarat, pentru TVR Craiova, că 65,31% din elevii de clasa a VIII-a din județul Dolj au luat note peste 5 la Limba și literatura română. La matematică, procentul notelor peste 5 este de 73,40, după cum a precizat aceasta. „Elevii noștri au obținut 6 note de 10 la română și 34 de note de 10 la matematică”, a completat aceasta.

Despre simularea Evaluării Naționale 2025 – nivel național

Rezultatele de la simularea la Evaluarea Națională 2025 arată o scădere de aproape 10 puncte procentuale la Limba română și o creștere de aproape 30 puncte procentuale la matematică, față de rezultatele de anul trecut, a notelor egale sau peste 5.

64% dintre elevii de clasa a VIII-a care au dat simularea la Limba română au luat nota 5 sau peste 5, spre deosebire de 71,97% în cazul probei de matematică.

Aproape 72% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale 2025 au luat la Matematică note mai mari sau egale cu 5, după cum arată datele Ministerului Educației. Este vorba despre 115.879 de elevi cu note mai mari sau egale cu 5. Din 2019 și până în prezent este cel mai mare procent de note peste 5 de la simularea pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a.

Subiectul la Limba și literatura română, de la simularea pentru Evaluarea Națională 2025, care viza scrierea corectă, a fost rezolvat integral și corect doar de 11.22% dintre elevii de clasa VIII-a, conform rezultatelor de la simulare publicate statistic de Ministerul Educației și Cercetării. Elevii au avut de ales forma corectă a cuvintelor, printre care ții / ți, copii / copiiila / l-a, într-un anumit context.

La proba de la Limba și literatura română cerințele de gramatică, gândire critică, compoziție și transfer le-au pus cele mai mari dificultăți elevilor de clasa a VIII-a, potrivit unei analize Edupedu.ro. Peste 42% dintre elevi, adică aproape 70.000 dintre participanți, nu au scris măcar cele 150 de cuvinte la ultimul subiect, unde aveau de făcut o compunere, pentru a primi punctaj pentru redactare, conform analizei oficiale.

Informații de context

Profesorii au terminat mai devreme de corectat lucrările la simularea Evaluării Naționale, cu „o desfășurare de forțe impresionantă”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul conferinței de presă de pe 27 martie.

Profesorii au primit borderourile de notare de la lucrările elevilor de a VIII-a, care au sustinut Simularea pentru Evaluare Națională 2025, pentru a discuta lucrările cu elevii de la clasă, a declarat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației și Cercetării (MEC) Sorin Ion, pentru Edupedu.ro, pe 24 martie.

Acest lucru înseamnă că profesorii de la clase au acces la punctajele acordate de profesorii evaluatori din țară care au notat lucrările elevilor scanate, din platforma de corectare digitalizată, pentru fiecare item în parte. O procedură similară a existat și la simularea de EN VIII 2024.

Ce subiecte au primit elevii la simularea pentru Evaluare Națională 2025

Subiecte Română – simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2025. Poezia „Trezire” de Lucian Blaga, unul din textele de la prima vedere / „Crezi că, odată ce ai făcut o alegere, este bine să îți păstrezi opțiunea, indiferent de situație?” – au avut de argumentat elevii. La subiectul al II-lea, cerința a fost să prezinte mesajul poeziei

Subiecte Matematică – simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2025. La problema de geometrie în spațiu, ultimul item, elevii au avut un tetraedru regulat

Subiectele și baremele de corectare și notare pentru Limba maternă, simularea Evaluării Naționale 2025, publicate de Ministerul Educației

Despre inspecțiile școlare

Tipuri de inspectie școlară și cine le realizează, potrivit normelor în vigoare, adică regulamentului de inspecție inspecție a unităților de învățământ preuniversitar din decembrie 2020.

„Inspecția unităților de învățământ preuniversitar se poate realiza de către:

  • Ministerul Educației și Cercetării;
  • inspectoratele școlare.

După conținutul/obiectul principal al inspecției, se disting trei tipuri fundamentale de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar: inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar, inspecția tematică și inspecția de specialitate.

  1. Inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar reprezintă o activitate de evaluare generală a performanțelor diferitelor categorii de unități de învățământ, prin raportare explicită la politicile educaționale, scopurile și obiectivele dezirabile propuse sau la standardele asumate în funcționarea acestora. 
  2. Inspecția tematică este o activitate de evaluare sau control a/al unui domeniu particular/mai multor domenii particulare al/ale activității unităților de învățământ preuniversitar sau a/al personalului care deservește aceste instituții, în principal, a/al activității cadrelor didactice. În cadrul acestui tip de inspecție se realizează inclusiv activități de consiliere, în raport cu obiectivele concrete vizate, în direcția îmbunătățirii continue a activității unității de învățământ.
  3. Inspecția de specialitate reprezintă o activitate de evaluare a competențelor profesionale/activității profesionale ale/a cadrelor didactice la nivelul disciplinei/ disciplinelor de studiu predate sau activităților educaționale pe care acestea le susțin. Inspecția de specialitate vizează, în mod direct, calitatea activităților didactice în raport cu beneficiarii primari ai educației, respectiv antepreșcolarii, preșcolarii și elevii.

Tipurile de inspecție de specialitate sunt:

  • inspecția de specialitate curentă;
  • inspecția de specialitate realizată în vederea obținerii definitivării în învățământ;
  • inspecția de specialitate realizată în vederea obținerii gradelor didactice II și I sau inspecția școlară specială;
  • orice altă formă de evaluare/control/consiliere a activității cadrului didactic în domeniul de specialitate în care este încadrat, realizată de inspectorii de specialitate la nivelul MEC sau ISJ/ISMB. Spre exemplu, inspecția de specialitate realizată în vederea verificării unor aspecte particulare ale activității didactice (modul de aplicare a curriculumului național, modul de realizare a evaluării curente etc.) sau inspecția de specialitate realizată în vederea verificării unor aspecte ale activității cadrelor didactice, semnalate în cadrul unor memorii, petiții, reclamații”.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Notele de la simularea Evaluării Naționale 2025 sunt aproape egale cu notele de la clasă, la o școală rurală din județul Maramureș, potrivit inspectorului școlar general
Simulare Evaluare Națională 2025. Exprimarea este catastrofală, spune profesoara Adina Papazi: Să nu uităm că ei sunt o generație care refuză să învețe teoria
Profesoară de Limba română: Elevii au, de foarte multe ori, tendința de a realiza o lectură superficială a subiectelor de examen. Este și o consecință a modului șablonizat de concepere a itemilor
Sonia Andreea Bozbici, elevă cu media 10 la simularea Evaluării Naționale 2025: Dacă am învățat zilnic, mi-am făcut temele, nu mi-a fost așa de greu în clasa a VIII-a
Rezultate simulare Evaluare Națională 2025. Aida Ionescu, inspector școlar general adjunct din Dolj: Știm că există și copii buni, și copii foarte buni, dar și copii mai puțin buni. Este important să-i încurajăm, să fim alături de ei
ANALIZĂ Cel mai mare procent de note peste 5 la Matematică din ultimii 6 ani: aproape 72% dintre elevii de clasa a VIII-a / Rezultatele simulării Evaluării Naționale 2025, publicate de Ministerul Educației și Cercetării
Rezultate simulare Evaluarea Națională 2025: peste 4 din 10 elevi nu au scris minimul de cuvinte cerute pentru compunerea de la subiectul al II-lea la Limba și literatura română/ Cinci itemi de gramatică nu au fost rezolvați corect de aproape 86.000 de elevi
Rezultate simulare Evaluarea Națională 2025. Scădere de aproape 10 puncte procentuale a notelor peste 5 la Limba română și o creștere cu aproape 30 de puncte la Matematică, față de anul trecut
Rezultate Simulare Evaluare Națională 2025: subiectul B.8 la Limba și literatura română, care viza scrierea corectă, de exemplu „copii sau copiii”, a fost rezolvat integral doar de 11% dintre elevii de clasa a VIII-a prezenți
În clasa a VIII-a, elevii sunt axați excesiv pe Română și Matematică, spune profesoara Mihaela Curcan: Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște / Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salvați Copiii România: Patru din cinci sesizări privind infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală / În anchetă, copilul-victimă trebuie să treacă prin minimum 6 mărturisiri ale abuzului

Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală. Ponderea cea mai…
Vezi articolul