Inspecții an școlar 2024-2025. Monitorizarea prezenței elevilor și evaluarea activității profesorilor, printre aspectele vizate de ISJ Buzău

16.342 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Monitorizarea prezenței elevilor şi luarea măsurilor pentru prevenirea şi diminuarea absenteismului se află pe lista aspectelor vizate în cadrul inspecțiilor școlare de Inspectoratul Școlar Buzău. Din 22 ianuarie încep inspecțiile, potrivit graficului de monitorizare, îndrumare și control al ISJ Buzău.

Un alt aspect urmărit se referă la monitorizarea prezenței elevilor şi luarea măsurilor pentru prevenirea şi diminuarea absenteismului, inclusiv prin introducerea unui sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și de informare permanentă a familiilor acestora.

Unele aspecte vizate sunt următoarele, potrivit documentului publicat de inspectoratul școlar:

  • Monitorizarea modului de pregătire a unităților de învăţământ de către conducerea unităților școlare, de către directori în vederea desfăşurării simulării naționale a examenelor naționale (Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, Examenul Național de Bacalaureat, pentru absolvenții claselor a XII-a şi a XIII-a);
  • Monitorizarea asistențelor la ore și a activității de consiliere pedagogică la nivelul unităților de învățământ;
  • Monitorizarea activităților metodice la nivelul catedrelor/comisiilor metodice din unitățile de învățământ preuniversitar şi al cercurilor pedagogice, inclusiv activități de interasistență la orele de curs, focalizate pe:
    • a. modalitățile de dezvoltare a competențelor de lectură și matematică la toate disciplinele din planurile-cadru;
    • b. predarea diferențiată, prin adaptarea strategiilor didactice la nevoile elevilor;
    • c. modalitățile de dezvoltare a unor relații de încredere între cadrele didactice şi elevi, precum si dezvoltarea coeziunii colectivelor de elevi şi a unui climat de susținere a elevilor în clasă;
  • Monitorizarea prezenței elevilor şi luarea măsurilor pentru prevenirea şi diminuarea absenteismului, inclusiv prin introducerea unui sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și de informare permanentă a familiilor acestora. Sesizarea cazurilor de absenteism ridicat către serviciile publice de asistență socială și colaborarea cu acestea în vederea reintegrării elevilor la cursuri. 
  • Evaluarea generală a performanțelor unităților de învățământ și a competențelor profesionale/ activității profesionale a cadrelor didactice la nivelul disciplinelor/activităților educaționale prin inspecție școlară generală.
  • Identificarea factorilor care influențează performanța activității unităților de învățământ.

Graficul inspecțiilor școlare din județul Buzău

Despre inspecțiile școlare

Tipuri de inspectie școlară și cine le realizează, potrivit normelor în vigoare, adică regulamentului de inspecție inspecție a unităților de învățământ preuniversitar din decembrie 2020.

„Inspecția unităților de învățământ preuniversitar se poate realiza de către:

  • Ministerul Educației și Cercetării;
  • inspectoratele școlare.

După conținutul/obiectul principal al inspecției, se disting trei tipuri fundamentale de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar: inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar, inspecția tematică și inspecția de specialitate.

  1. Inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar reprezintă o activitate de evaluare generală a performanțelor diferitelor categorii de unități de învățământ, prin raportare explicită la politicile educaționale, scopurile și obiectivele dezirabile propuse sau la standardele asumate în funcționarea acestora. 
  2. Inspecția tematică este o activitate de evaluare sau control a/al unui domeniu particular/mai multor domenii particulare al/ale activității unităților de învățământ preuniversitar sau a/al personalului care deservește aceste instituții, în principal, a/al activității cadrelor didactice. În cadrul acestui tip de inspecție se realizează inclusiv activități de consiliere, în raport cu obiectivele concrete vizate, în direcția îmbunătățirii continue a activității unității de învățământ.
  3. Inspecția de specialitate reprezintă o activitate de evaluare a competențelor profesionale/activității profesionale ale/a cadrelor didactice la nivelul disciplinei/ disciplinelor de studiu predate sau activităților educaționale pe care acestea le susțin. Inspecția de specialitate vizează, în mod direct, calitatea activităților didactice în raport cu beneficiarii primari ai educației, respectiv antepreșcolarii, preșcolarii și elevii.

Tipurile de inspecție de specialitate sunt:

  • inspecția de specialitate curentă;
  • inspecția de specialitate realizată în vederea obținerii definitivării în învățământ;
  • inspecția de specialitate realizată în vederea obținerii gradelor didactice II și I sau inspecția școlară specială;
  • orice altă formă de evaluare/control/consiliere a activității cadrului didactic în domeniul de specialitate în care este încadrat, realizată de inspectorii de specialitate la nivelul MEC sau ISJ/ISMB. Spre exemplu, inspecția de specialitate realizată în vederea verificării unor aspecte particulare ale activității didactice (modul de aplicare a curriculumului național, modul de realizare a evaluării curente etc.) sau inspecția de specialitate realizată în vederea verificării unor aspecte ale activității cadrelor didactice, semnalate în cadrul unor memorii, petiții, reclamații”.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Inspecții an școlar 2024-2025. Profesorii cu rezultate slabe la examenele naționale sunt vizați în cadrul inspecțiilor de specialitate, potrivit ISJ Dolj

1 comment
  1. La Alba-Iulia, e necesar. Liceul Economic, prof.Jeni Alexievici.Pur și simplu își bate joc de elevi.E un dezastru de ani buni de zile dar nimeni nu face nimic.Se poate vedea ce competenta este după notele elevilor din catalog.
    Va rugăm, luați măsuri 🙏🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reorganizarea forului care controlează circa 20% din banii de cercetare, UEFISCDI, și înființarea unui Consiliu independent care să se ocupe de domeniu este cerută printr-un manifest semnat de zeci de profesori și cercetători români, de la universități din România și din lume

“Propunem crearea unei entități juridice noi, „Consiliul pentru Cercetare”, unitate independentă de factorul politic și care va gestiona și distribui bugetul alocat acesteia de către statul român exclusiv pe bază…
Vezi articolul

Pentru 2023, costul standard per elev crește cu 7% față de anul acesta, echivalentul creșterii salariilor angajaților din Educație, potrivit unor proiecte de hotărâre de Guvern. O noutate este finanțarea școlilor și grădinițelor autorizate, înființate de universități

Valoarea costului standard per antepreşcolar/ preşcolar/ elev ce vizează cheltuielile pentru salariile angajaților din Învățământ, în anul 2023, este de 6.834 lei, potrivit unor proiecte de Hotărâre de Guvern puse în…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba engleză 2024 – etapa județeană. Descarcă ce au primit elevii de clasele VII-XII la proba scrisă de sâmbătă, 16 martie / Rezultatele inițiale publicate de mai multe centre de concurs și model de cerere pentru contestație

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei de limba engleză (ONLE) 2024, organizată sâmbătă 16 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele, care sunt…
Vezi articolul

Întoarcerea studenților din străinătate nu ține de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici. Oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte – Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara

Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, critică dur inițiativa anunțată de consilierul de stat Mara Mareş ca studiile tinerilor români care vor să învețe în străinătate să fie…
Vezi articolul