Însemnele de la Revoluția din 1989 de pe Palatul Universității din București vor fi conservate și sunt incluse în planul de reabilitare, inclusiv în scop turistic, transmite UB / Întâlnire cu arhitecți și specialiști anunțată în ianuarie 2025

765 de vizualizări
Foto (simulare): Universitatea din București
Universitatea din București (UB) a confirmat că însemnele Revoluției din 1989 de pe fațada Palatului Universității vor fi conservate, acestea fiind integrate într-un plan amplu de reabilitare a clădirii, cu accent pe valorificarea lor istorică și turistică. Clarificările vin în urma unui comunicat transmis de Asociația „21 Decembrie 1989” și alte organizații, care solicitau informații suplimentare despre măsurile de protejare a patrimoniului istoric.

Potrivit unui comunicat emis de UB, proiectul de renovare a clădirii de pe Bd. Regina Elisabeta nr. 4-12 include soluții tehnice pentru conservarea însemnelor Revoluției și a altor elemente de patrimoniu, în vederea punerii lor în valoare atât pentru publicul larg, cât și pentru turiști.

Angajamentul este „ferm, neechivoc și implicat” pentru „conservarea și valorificarea tuturor elementelor cu valoare istorică din patrimoniul ei, inclusiv a înscrisurilor de la Revoluția din ‘89, și de promovare a memoriei idealurilor democratice care au animat acest moment istoric definitoriu al istoriei României”, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior.

În acest context, Universitatea a subliniat și alte inițiative dedicate memoriei Revoluției: relocarea Muzeului Universității din București în Palatul Universității, cu un spațiu dedicat fenomenului „Piața Universității”, și deschiderea accesului turistic la Balconul Universității, loc simbolic al Revoluției, după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Dialog cu societatea civilă și specialiști

Pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de Asociația „21 Decembrie 1989” și pentru a discuta detalii suplimentare despre proiect, rectorul Marian Preda a anunțat că, la începutul lunii ianuarie 2025, va avea loc o întâlnire la Rectoratul UB. La eveniment vor participa reprezentanți ai societății civile, arhitecți și specialiști implicați în procesul de renovare.

„Universitatea din București rămâne deschisă, în cadrul acestei întâlniri, la orice alte soluții de îmbunătățire a măsurilor de conservare și valorificare deja incluse în plan care pot veni din partea reprezentanților societății civile și a specialiștilor”, se mai menționează în comunicatul UB.

În completarea eforturilor de conservare, Universitatea a evidențiat rolul Facultății de Istorie în păstrarea memoriei acestui moment definitoriu al istoriei României. Printre inițiativele notabile se numără programul de master „Istoria comunismului în România” și implicarea în elaborarea manualului de istorie a comunismului, anunțat recent de Ministerul Educației.

Citește și:
Mesajele Revoluţiei încă prezente pe clădirea Universităţii din Bucureşti, în pericol. „Avem datoria morală să salvăm aceste semne pentru generaţiile viitoare”, atrag atenția organizații ale societății civile
O treime dintre tineri nu ajung în clasa XII-a, deci trebuie să mergem cu Istoria comunismului la clasele VII-VIII, spune Marian Preda, rectorul Universității din București
Fenomenul Piața Universității – explicat de Universitatea din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de istorici, profesori universitari și experți cer public Academiei Române să îi retragă diploma acordată lui Alex Mihai Stoenescu, turnător la Securitate cu decizie definitivă în justiție / „Delațiunile sale au trimis oameni în închisoare”

Zeci de istorici, profesori universitari și experți solicită într-un apel public Academiei Române să îi retragă diploma acordată lui Alex Mihai Stoenescu, turnător la Securitate cu decizie definitivă în justiție,…
Vezi articolul

Ministrul Culturii anunță o anchetă, după ce un ziar de propagandă pro-rusă, legionară și antisemită a fost distribuit la un spectacol al lui Dan Puric, la Teatrul Național București: „Nu se poate face propagandă pe întâia scenă a țării și acest lucru va fi pedepsit”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că a trimis Corpul de Control al ministerului la Teatrul Național București (TNB) după ce, duminică, 27 martie, a fost distribuit în sală un…
Vezi articolul

VIDEO Cum arată clădirea de 3,3 milioane de euro în care Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Casa Corpului Didactic ar putea avea sediul, dacă Guvernul aprobă cumpărarea imobilului – o clădire veche de aproape 100 de ani, în centrul Timișoarei – proiect de hotărâre

Guvernul intenționează să achiziționeze, cu bani provenind din Fondul de rezervă, o clădire din centrul Timișoarei care să servească drept sediu pentru Inspectoratul Școlar Județean Timiș și pentru Casa Corpului…
Vezi articolul