Elevii de liceu pasionați de știință și profesorii de științe sunt așteptați să se înscrie la a șaptea ediție a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh). Elevii vor lucra cot la cot cu experți în domeniu, dezvoltând proiecte inovatoare care țin de înțelegerea lumii în care trăim. Cei 30 de profesori ce vor fi selecționați vor participa la sesiuni de pregătire inedite, care vor avea loc parțial în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, parțial în laboratoarele pe de platforma de cercetare de la Măgurele, anunță organizatorii.
În Școala de Vară de la Măgurele, timp de două săptămâni, cei peste 60 de elevi de liceu pasionați de știință și cei 30 de profesori de științe vor avea ocazia să colaboreze cu cercetători de renume pentru a explora temele care, în acest an, sunt adunate sub titlul: „Știința pentru pace și securitate”.
Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele este un eveniment organizat de Universitatea din București, și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Cum mă înscriu la Școala de vară de la Măgurele 2024
Perioada de desfășurare a școlii este 22 august – 5 septembrie 2024, iar înscrierile pentru elevi se pot face până la data de 15 iulie 2024. Selectarea celor 60 de elevi participanți este făcută de către mentorii temelor din acest an și rezultatele selecției vor fi anunțate pe data de 19 iulie.
Atenție! Fiecare temă propusă are rezultate bine definite, iar elevilor care se vor implica li se solicită cerințe specifice, de la cunoașterea unor limbaje de programare până la realizarea unor teme înainte de acceptarea în program.
Formularul de înscriere pentru elevi este aici
Profesorii care vor să se înscrie la această ocazie de dezvoltare profesională au formularul disponibil aici
Școala de vară de la Măgurele oferă elevilor o experiență educativă unică, deosebit de utilă în alegerea unei direcții de studiu după încheierea liceului, spun organizatorii. Lucrul la temele Școlii combină învățarea teoretică cu activități practice în laboratoarele de cercetare de pe platforma de la Măgurele, în rezolvarea celor 16 teme propuse în acest an. Elevii vor lucra cot la cot cu experți în domeniu, dezvoltând proiecte inovatoare care țin de înțelegerea lumii în care trăim, găsirea de soluții pentru probleme actuale sau potențiale, și dezvoltarea tehnologică ce ne va permite să trăim într-o lume mai bună și mai sigură.
Cei 30 de profesori vor participa la sesiuni de pregătire inedite, care vor avea loc parțial în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, parțial în laboratoarele pe de platforma de cercetare de la Măgurele. Împreună cu cercetători din domeniile STEM și experți în educație vor dezvolta metode transdisciplinare interactive de lucru cu elevii, cu scopul de a le stârni interesul și a le alimenta curiozitatea cu privire la științele lumii moderne, pentru a-i încuraja în deprinderea competențelor specifice, dar mai ales pentru a-i ajuta să urmeze cariere care să includă, în cât mai mare măsură, știința în toate aspectele ei.
Temele care vor fi abordate la Școala de Vară de la Măgurele 2024:
- Utilizarea unor noi tipuri de peptide pentru combaterea rezistenței la antibiotice a patogenilor.
- Folosirea observațiilor astronomice pentru identificarea asteroizilor care pot pune pământul în pericol
- Testarea unui sistem de comunicare wireless pentru traseele montane fără acoperire de telefonie celulară
Pentru a afla mai multe despre cele 16 teme din acest an, intrați aici și citiți cu atenție fișele fiecărei teme de cercetare propuse.
Despre proiect
Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele face parte din seria de evenimente ReCoNnect din care mai fac parte Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect care va avea loc pe 27 septembrie în 20 de locații din întreaga țară, „Caravana de știință”, „Concursul de știință ReCoNnect”, a cărui a treia ediție va începe pe 1 octombrie, și multe altele.
Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele este un eveniment organizat în consorțiul ReCoNnect de Universitatea din București, și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Pe lângă cercetătorii celor două institute, sunt implicate cadre didactice și studenți de la Facultatea de Fizică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Biologie, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Facultatea de Psihologie și Științele Educației (Universitatea din București). Acestora li se adaugă ca parteneri institutele de fizică de pe platforma Măgurele: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică.
Pentru mai multe informații, vizitați https://msciteh.educatiepentrustiinta.ro/, https://www.facebook.com/msciteh și https://www.instagram.com/msciteh/.