Elevii de gimnaziu și liceu care vor să se pregătească suplimentar la matematică, chimie, fizică, română, geografie și informatică în cadrul Centrului de Excelență din București se pot înscrie gratuit dacă depun un dosar la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, potrivit procedurii publicate de ISMB. Orele se țin sâmbăta, la fiecare 2 săptămâni, la acest Colegiu și la Național de Informatică “Tudor Vianu”, spune directorul Centrului de Excelență din București, Costel Chiteș, pentru Edupedu.ro. Se pot înscrie cu prioritate elevii olimpici dar și cei care susțin doar un test de admitere la care trebuie să obțină un punctaj minim de 70 de puncte din 100.
- Selecția profesorilor a fost făcută, cursurile deja au început dar „ar mai fi nevoie de cadre didactice, în special la informatică și chimie”, mai spune directorul
Elevii de clasele V-VII și IX-XI din București care vor să facă pregătire suplimentară la una dintre cele 6 materii puse la dispoziție de Centrul de Excelență București, se pot înscrie cu un dosar la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Orele sunt gratuite. Materiile la care se pot înscrie sunt matematică, chimie, fizică, română, geografie și informatică.
Prioritate la selecție au elevii olimpici dar pot aplica și elevi care nu au premii la olimpiade, dacă dau un test de evaluare la care trebuie să obțină minimum 70 de puncte.
Un elev poate participa la o singură disciplină din cadrul CMBEX în anul școlar 2024-2025.
Cursurile se desfășoară sâmbăta, la fiecare două săptămâni, iar părinții și elevii sunt încântați de acest program, spune directorul Centrului de Excelență din București, Costel Chiteș, pentru Edupedu.ro. „Ar mai fi nevoie însă de cadre didactice, în special la informatică. Este greu să găsim profesori interesați și din cauza banilor alocați și a programului”, mai spune directorul Centrului înființat anul trecut.
„Noi am încercat să promovăm încă de anul trecut în rândul profesorilor să fie alături de noi, să dezvoltăm cât mai mult acest centru și să vină cât mai mulți copii. Pentru că știu sigur că mai sunt copii mulți valoroși care și-ar dori să vină. În orice caz, partea destul de neplăcută este că profesorii nu prea au venit, pentru că noi desfășurăm orele în general sâmbăta, când sunt și copiii liberi. Copiii și părinții au fost încântați de program.
E foarte greu să aduci pe cineva. Noi suntem o mână de oameni, patru la matematică, la limba și literatură română a mai venit un coleg anul acesta pentru clasa a IX-a, profesor doctor. La fizică avem o doamnă profesoară tot cu doctorat, care și dânsa dorește să participe în plus față de profesorul cel de anul trecut.
La geografie încă o doamnă profesor la clasele a IX-a și a X-a. Deci, în concluzie, noi am căutat întotdeauna oameni de valoare, dar profesorii știau de foarte multă vreme și pe site au văzut înscrierile. Noi am primit cereri oricând, nu doar în perioada deschisă de 4 zile.
La informatică lucrurile stau un pic atipic. De ce? Pentru că anul trecut copiii care participă la concursuri internaționale aveau neapărat nevoie să fie înscriși la Centrul de excelență București. Dar nu aveam profesor de informatică care să dorească să vină la Centru să facă ore cu elevii. Au sărit în ajutor două doamne profesoare, colege de la Colegiul Mihai Viteazul și care au salvat situația anul trecut. Dar anul acesta, doamnele profesoare doresc să continue, dar nu pot să facă față la noianul de copii care și-ar dori și sunt foarte deștepti și foarte valoroși, motiv pentru care chiar ne-am dori ca anumite centre de informatică care pregătesc elevii să vină către noi. Financiar suma cu care suntem plătiți nu e mare, cam 60 de lei pe oră, dar noi învățăm copiii cu drag”, spune directorul Centrului de Excelență din București, Costel Chiteș.
„Copiii care nu au posibilități materiale sau nu au profesori care să se preocupe de elevi sau fac doar programa la clasă și atât, au nevoie de sprijin. Problema gravă e în învățământul superior. Noi facem aceste lecții nu doar pentru concursuri școlare și ne interesează aspectul pregătirii serioase prin lectură pentru a se pregăti de învățământul superior de elită. Ca să nu plece din țară, neapărat. Să nu uităm că 40% dintre studenții de anul I renunță la facultate complet”, mai spune directorul Centrului de Excelență București.
Cum se desfășoară cursurile
Cursurile se fac la 2 săptâmâni, sâmbăta pentru ca elevii să mai învețe lucruri noi la școală pe baza cărora să exerseze la pregătire. „E un efort teribil pentru noi profesori, pregătirea orelor, a informațiilor. Pentru două ore ținute bine într-o sâmbătă îți ia și 10 ore de pregătire. Noi nu deschidem culegerea și le dăm să rezolve probleme. Nu acesta e scopul nostru. Noi facem pe teme, care în general este înafara clasei și dezvoltăm apoi probleme care duc la altele și să gândească altfel copiii”, spune directorul Centrului de Excelență București.
Participarea elevilor la activităţile educaţionale desfăşurate în centrul de excelenţă este gratuită şi se realizează pe baza unui acord între centrul de excelenţă, ca furnizor de educaţie extraşcolară, şi elev, ca beneficiar.
Activităţile de pregătire pentru elevii înscrişi în centrul de excelenţă se pot desfăşura pe
grupe/discipline, în unităţi de învăţământ cu care centrul de excelenţă încheie protocoale de
colaborare.
Cursurile de matematică se vor desfășura la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” astfel:
- Clasa a VII-a – sâmbătă, 16.11.2024, orele 8:30 – 10:00
- Clasa a VI-a – sâmbătă, 16.11.2024, orele 10:00 – 11:30
- Clasa a V-a – sâmbătă, 16.11.2024, orele 11:30 – 13:00
- Matematică – Clasa a IX-a și a X-a
- Limba română – Clasele a VII-a și a IX-a
- Geografie – clasele a IX-a și a X-a
- Chimie – clasa a X-a
- Fizică, clasa a IX-a și a X-a
- Informatică – o grupă pentru gimnaziu
Dosar de înscriere
Dosarul de înscriere se va depune la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu număr de înregistrare, şi cuprinde următoarele documente, numerotate pe fiecare filă:
– Cerere de înscriere la selecție semnată și depusă de către părinte ori reprezentantul legal și de către elev – modelul poate fi descărcat mai jos
– Copie xerox CI aparținând părintelui/reprezentantului legal;
– Copie xerox CI și/sau certificat de naștere elev;
– Copii ale diplomelor/adeverințelor privind rezultatele obținute de către elev, conform 8.2.a, pct. 1)-3);
– Recomandare din partea profesorului îndrumător pe disciplina vizată, din unitatea de
învățământ de proveniență.
Se pot înscrie elevi de la clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Grupele pentru fiecare clasă se constituie cu maximum 25 de elevi.
Criterii de selecție
Elevii care doresc să participe la activitățile din cadrul CMBEX vor fi selectați ținând cont, succesiv, de următoarele criterii:
1) Elevii premiați/calificați la concursurile internaționale de specialitate sunt admiși în
grupa corespunzătoare disciplinei fără a mai susține testarea inițială, în baza rezultatului
obținut în ultimii 3 ani şcolari.
2) Elevii premiați/calificați, în anul școlar anterior organizării selecției, la faza națională a
olimpiadei/concursurilor corespunzătoare disciplinei vizate sau la concursuri naționale
recunoscute de ME sunt admiși în grupa corespunzătoare disciplinei fără a mai susține testarea inițială.
3) Elevii care au obţinut premii la faza județeană/a sectoarelor Municipiului București a
Olimpiadei la disciplina vizată, în anul școlar anterior organizării selecției, pot fi admiși în
grupă, fără a mai susține testarea inițială, dacă mai sunt locuri disponibile, în ordinea
descrescătoare a punctajelor obținute.
4) Elevi care promovează testul. În cazul în care mai există locuri disponibile în grupă (până la numărul maxim de 20 elevi/grupă) şi există solicitări, se va organiza o testare a nivelului
cognitiv la disciplina la care doresc să participe la pregătire. Admiterea în grupă se
realizează în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute.
Evaluarea elevilor
Evaluarea potenţialului copiilor şi tinerilor capabili de performanţe înalte se realizează de către o comisie numită la propunerea consiliului de administraţie al centrului de excelenţă, prin decizia inspectorului şcolar general al ISJ/ISMB:
a) inspectorul şcolar care coordonează aria curriculară pentru care urmează a se constitui grupele de pregătire – preşedinte;
“Selectarea copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte se face prin utilizarea următoarelor procedee și instrumente: profiluri psihocomportamentale, studii de caz, ghiduri de nominalizare, desemnări făcute de profesori şi/sau de grupul de prieteni, chestionare, scrisori de intenţie, teste psihologice de aptitudini şcolare, individuale şi colective, teste de inteligenţă, teste de creativitate, teste de aptitudini speciale, analiza activităţii şi a rezultatelor şcolare, teste de evaluare la disciplina la care doresc să participe la pregătire, interviuri, precum şi alte procedee şi instrumente elaborate de specialişti”, potrivit procedurii.
b) câte 2 profesori în specialitatea pentru care urmează a se constitui grupele de pregătire;
c) 1 profesor-psiholog, conform art. 15 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului Național pentru Excelență, a centrelor judeţene de excelenţă/Centrului Municipiului Bucureşti pentru Excelenţă și a centrelor naționale de performanță pentru discipline sportive.
„Selecția copiilor și a tinerilor capabili de performanțe înalte se face pe baza documentelor depuse la dosar de către candidați sau pe baza rezultatelor obținute la testele cognitive susținute cu membrii comisiei de selecție din cadrul CMBEX, dacă este cazul.
Centrul Municipiului București de Excelență are obligaţia de a anunța organizarea selecţiei
copiilor și a tinerilor capabili de performanțe înalte care vor participa la activități în cadrul
Centrului Municipiului București de Excelență, menționând locul unde sunt afişate toate
informaţiile necesare înscrierii şi participării la selecţie.
Centrul Municipiului București de Excelență postează pe site-ul dedicat și/sau prin adrese
către unitățile de învățământ preuniversitar: numărul locurilor libere/disciplină/grupă, perioada de înscriere, procedura de selecţie (inclusiv anexele), lista documentelor necesare înscrierii la selecţie şi calendarul desfășurării selecției elevilor pentru anul şcolar 2024 – 2025.
În vederea organizării şi a desfăşurării selecţiei, Centrul Municipiului București de Excelență, prin Inspectoratul Școlar al Municipiului București, constituie comisia de organizare şi desfăşurare a selecţiei, cu 3-5 zile înainte de evaluarea elevilor”.
Probele de selecție
I. Evaluarea documentelor din portofoliul candidatului;
II. Testul pentru evaluarea nivelului cognitiv la disciplina aleasă.
I. Evaluarea portofoliului se face în plenul comisiei, pe baza documentelor din dosarul de înscriere.
Analiza şi evaluarea rezultatelor obținute la concursuri/olimpiade școlare se realizează pe baza itemilor şi a punctajului din Anexa nr. 2 la prezenta procedură. Punctajul maxim al probei este de 100 de puncte.
II. Testul de evaluare a nivelului cognitiv, va fi susținut, dacă este cazul, în termen de 3 zile după afișarea numărului de locuri libere/disciplină/grupă.
Elevii care nu au un portofoliu de premii/diplome obţinute la diverse concursuri/olimpiade de
specialitate şi doresc să participe la cursurile organizate de CMBEX, vor susţine o testare la disciplina selectată, pentru a fi admişi pe locurile rămase libere.
Comisia de selecţie are următoarele atribuţii în privinţa organizării testării:
- afişează limitările de materie;
- elaborează subiectele de concurs. Directorul CMBEX anunţă calendarul prin afișare pe site-ul CMBEX. Punctajul maxim al probei este de 100 de puncte, iar cel minim de promovare al probei este de 70 de puncte.
- Locurile pentru elevii care vor participa la activitățile din cadrul CMBEX vor fi ocupate de candidaţii promovaţi, în ordinea descrescătoare a punctajului, în limita locurilor disponibile.
- Comisia de selecție realizează lista candidaților acceptați, ținând cont de numărul de grupe și de numărul de locuri alocate pentru fiecare disciplină, număr stabilit de către CA al CMBEX.
Afișarea listelor cu elevii admiși
I. Listele cu elevii declarați admiși în urma evaluării portofoliului vor fi afișate la sediul
Colegiului Național „Mihai Viteazul”, în maxim 3 zile lucrătoare de la data limită de depunere
a dosarelor, împreună cu locurile rămase libere pentru fiecare grupă și disciplină.
II. Listele cu rezultatele obținute în urma susținerii testării nivelului cognitiv pentru fiecare
disciplină, dacă este cazul, vor fi afișate la sediul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, în
maxim 3 zile lucrătoare de la data susținerii acestei testări.
III. Listele finale cu elevii admiși la activitățile din cadrul CMBEX, pe grupe de studiu și discipline, vor fi afișate pe site-ul CMBEX.
Selecția profesorilor
Studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
- Statut profesional: titular în învățământul preuniversitar;
- Evoluția în carieră: minimum gradul II;
- Calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci anișcolari (2019-2024);
- Experiență în organizarea și desfășurarea activităților de pregătire a elevilor pentru concursurile și olimpiadele școlare, soldate cu rezultate, experiență certificată de conducerea unității de învățământ.
- Rezultate deosebite obținute în pregătirea elevilor distinși la olimpiadele și concursurile școlare organizate de ME/concursurile de profil, corelate cu disciplina predată;
- Participarea la activități desfășurate în cadrul programelor de formare continuă
acreditate/echivalate în credite profesionale transferabile de către ME, finalizate cu Certificat de competență profesională/atestat de formare continuă sau adeverință echivalentă eliberată de furnizorul/furnizorii programelor de formare continuă acreditate; - Contribuții la elaborarea de programe școlare avizate ME/ISMB, RED-uri publicate, diferite metodologii/ghiduri privind metodica predării disciplinei, articole publicate în reviste/publicații de specialitate etc.
Criterii de departajare
- Condiția de departajare aplicabilă în situația candidaților cu punctaje egale:
– numărul elevilor participanți la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare de profil, organizate de ME;
– publicații de specialitate/de didactică în disciplina predată.
Dosarul de înscriere pentru profesori
Dosarul de înscriere se va depune la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu număr de înregistrare şi cuprinde următoarele documente, numerotate pe fiecare filă şi consemnate într-un opis:
- ➢ Cerere de înscriere tip (Anexa nr. 1);
- ➢ Curriculum vitae;
- ➢ Scrisoare de intenţie;
- ➢ Calificativul anual pe ultimii cinci ani;
- ➢ Copii ale următoarelor documente:
- actul de titularizare în unitatea de învăţământ;
- certificatul/diploma/adeverința de acordare a ultimului grad didactic/a titlului ştiinţific de doctor;
- acte de studii corespunzătoare funcției didactice ocupate;
- Alte documente relevante pentru susținerea punctajului din fișa de evaluare
➢ Opisul dosarului, pe care se va consemna numărul total de file.
Probele de selecție
- I. Evaluarea Curriculumului Vitae al candidatului;
- II. Interviul în faţa comisiei de selecţie prin care se testează cunoştintele de specialitate şi de didacticã din domeniul specific funcţiei.
- Ambele probe sunt obligatorii.
I. Evaluarea curriculumului vitae se face în plenul comisiei, pe baza documentelor din dosarul de înscriere. Analiza şi evaluarea rezultatelor obținute în educație şi formare, ale aptitudinilor şi competenţelor profesionale se realizează pe baza itemilor şi a punctajului din Anexa nr. 2 la prezenta procedură. Punctajul maxim al probei este de 100 de puncte, iar cel minim de promovare al probei este de 70 de puncte.
II. Evaluarea probei de interviu, susţinut în plenul comisiei, se face utilizând fişa de evaluare din Anexa nr. 3. Punctajul maxim al probei este de 100 de puncte, iar cel minim de promovare a probei este de 70 de puncte.
- Punctajul total maxim este de 200 de puncte, iar punctajul minim de promovare a concursului este de 140 de puncte, cu condiţia promovării fiecărei probe în parte. Punctajul probelor pentru fiecare candidat este înscris în borderoul de notare prevăzut în Anexa nr. 4.
- Locurile pentru cadrele didactice în cadrul CMBEx vor fi ocupate de candidaţii promovaţi, în ordinea descrescătoare a punctajului, în limita locurilor disponibile.
Despre centrele de excelență
Ministerul Educației a emis recent un ordin care introduce două modificări în organizarea centrelor județene de excelență: acestea vor putea să pregătească elevii olimpici din loturile județene sau naționale și vor putea beneficia de finanțare suplimentară din partea consiliilor județene. Noile reglementări, incluse în Ordinul de ministru (OME) nr. 7.310 din 24 octombrie 2024, stabilesc modul de organizare și funcționare al acestor centre, alături de sursele de finanțare și criteriile de selecție a elevilor cu potențial ridicat.
Centrele județene de excelență pot desfășura activități variate, inclusiv pregătirea elevilor pentru competițiile olimpice județene și naționale. La art. 13, alin. (2) se menționează că „centrul de excelență poate organiza activitatea de pregătire a loturilor olimpice județene/al municipiului București”. De asemenea, noul regulament permite organizarea de tabere și competiții, în funcție de specificul fiecărui județ.
Pentru a susține aceste activități, centrele pot încheia parteneriate cu instituții de învățământ superior și organizații neguvernamentale, precum și asocieri cu autoritățile locale pentru accesarea fondurilor europene. Ordinul precizează că „Administrațiile publice locale pot susține programele centrului de excelență și pot încheia acorduri de asociere și/sau parteneriate… pentru inițierea și/sau implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene” (art. 8, alin. 7).