Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi și până pe 13 iunie. Pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie”, la finalul ședinței de guvern în care a adoptat Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.
„Probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie”, a precizat Ligia Deca. Pe 6 iunie, ministrul Educației a anunțat că probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii.
Intervenția Ligiei Deca despre examenele naționale și încheierea situației școlare:
„Așa cum știți, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională.
Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie.
În ceea ce privește celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce privește desfășurarea activităților de final de an școlar.
În ceea ce privește înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi și ele până pe 13 iunie.
În acest context, probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie.
În ceea ce privește probele scrise pentru ambele examene naționale, Bacalaureatul și Evaluarea Națională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului și ne dorim nici să nu fie nevoie de modificarea calendarului, pentru că toți elevii toți absolvenții să poată să își urmeze parcursul educațional care li se potrivește acolo unde doresc ei, să meargă mai departe.
Evident și noi ne dorim ca lucrurile să revină la normal. Facem toate eforturile în acest sens. Știu că a fost o discuție în spațiul public vizavi de modificările aduse prin ordin de ministru la regulamentul de organizare și funcționare, în sensul în care am ușurat din punct de vedere birocratic.
Închiderea situației școlare, știm cu toții că nu mai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor și în acest sens avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce.
În primul rând, încheierea situației școlare în cazuri excepționale, cum este cel de față, cu minimum 2 note sau calificative de către profesorii care predau acele discipline. Nu vorbim despre încheierea situației școlare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare înlocuirea cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru.
Deasemenea, vorbim despre o prevedere care permite un pas birocratic în minus, adică eliminarea obligativității validării situației școlare în ansamblu la nivel de școală de către Consiliul profesoral. De ce? Pentru că, din nou, având în vedere constrângerile de timp și importanța ca toți elevii să aibă situația școlară încheiată, am simțit nevoia să simplificăm procedurile. Asta nu înseamnă că situația școlară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligație”.
Foto: © Sebnem Ragiboglu | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
12 comments
nu va mai schimbați de la o zi la alta și nu mai ne puneti in incurcatura, parca era vorba de echivalarea competentelor în contextul actual în plus nu ne pasa de aceste competente sunt o pierdere de timp mai mult stres. sunteți un ministru josnic pentru ca nu va păstrați cuvantul chiar nefolositor.
Ar trebui să îşi dea demisia madamme-e jalnică!!! Neruşinare maximă!!!
nu va mai schimbați de la o zi la alta și nu i mai puneți în încurcătură pe elevi era vorba ca aceste competente sa fie echivalate în acest context. aceste competente sunt o pierdere de timp și nu ne pasa de ele exista și o petiție referitoare la echivalarea acestora sunteți cel mai josnic, nefolositor ministru ca nu va țineți cuvantul
vă bateți joc de noi, sincer :))))
de ce trebuie să dăm competențele?
cu ce ne ajută? să ne stresăm degeaba și să pierdem timpul aiurea când am fi putut învăța/repeta puțin mai mult pentru materiile de bac, nu? foarte trist dacă mă întrebați pe mine. aveți tot respectul meu. 😀
Singura solutie
REPETAREA ANULUI SCOLAR
Oricum examenle nu se vor putea sustine in calendarul aprobat inintial, iar profesorii intra in concediu ulterior, deci nu se deblocheaza situatia.
In acest fel ar avea o sansa si copiii din mediul rural, care sunt vai mama lor, cel putin la matematica.
Si la final o urare bugetareasca: SPORURI SA AVETI!!!!
P.S.
Sa nu uitati sa ma cenzurati, ca intr-o democratie autentica damboviteana.
Citez “Memorandum ul este un act normativ”zicere de la doamna de la Minister..Cum poți fi atât de incompetenta? DEMISIA!!Greva continua!!
DOAMNA MINISTRU TINE CONT DE PARRERILE ELEVILOR SI ALE PROFESORILOR SAU DECIDE SINGURA??????
Doamna ministru ar trebui sa sustina greva si obtinerea de solutionari urgente si concrete la revendicari, in avantajul profesorilor si, implicit, al elevilor.
Acesta e momentul (ultim)! in care Dna Deca poate demonstra ca-i pasa si ca sprijina profesorii, copiii si viitorul Romaniei.
In schimb ceea ce face Dna ministru arata ca o incercare disperata si inversunata de a face sistemul de invatamant sa functioneze fara cadre didactice!
felicitari doamna!! copiii din clasele terminale au trecut printr un amalgam de sentimente doar pentru ca nici dvs nu stiti ce vreti sa faceti. ba echivalare ba competente care s egale cu 0. se doreste eliminarea lor. exista o petitie cu peste 33.000 de semnaturi. nu o vede nimeni??
Competențele alea au valoarea hârtiei pe care sunt scrise. S-a dorit simplificarea și reducerea numărului de probe la bacalaureat, și au apărut aceste struțo-cămile care înlocuiesc o evaluare corectă cu NIMIC (poți să ”treci” doar prin simpla prezență, nu e nevoie nici să ai un calificativ minim!)
Nici profesorii, nici elevii nu le doresc, iar ministerul (și miniștrii tranzitorii care au existat din 2011 încoace) știe/știu foarte bine asta. Dar nimeni n-a vrut să miște un deget! Echivalate sau nu, sunt ZERO.
Dansa vorbeste numai de petiția cu 2000 de semnături pentru tinerea probelor la data stabilita.
Dacă greva continua se mai desfășoară competentele? Oricum sunt inutile și o pierdere de vreme, în timpul acela as fi putut invata cel puțin 3 eseuri la romana😃