Înscrierea la cursurile de limba română pentru străini și refugiați 2024, organizate de inspectoratele școlare, s-a scumpit cu 230 lei fară vreun anunț din partea Ministerului Educației – ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial

202 vizualizări
Foto: © Adamgregor | Dreamstime.com
Participanții străini la cursul de inițiere în limba română vor achita o taxa în valoare de 4.550 de lei, sumă aprobată printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial vineri, 9 august. În ceea ce privește persoanele care participă doar la sesiunea de evaluare a competențelor lingvistice în limba română, cuantumul care trebuie achitat este de 455 de lei. Taxele sunt mai mari decât cele stabilite în ultimii 2 ani.

Ordinul privind aprobarea cuantumului taxei de participare la cursul de inițiere în limba română, respectiv la sesiunea de evaluare a competențelor lingvistice în limba română a fost publicat vineri, 9 august, în Monitorul Oficial.

Acest curs este destinat străinilor cu vârsta peste 18 ani, care au drept de ședere în România și cetățenilor din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană.

Taxa de participare la curs este în valoare de 4.550 de lei, iar cea de participare la sesiunea de evaluare a competențelor lingvistice este de 455 de lei.

FOTO Ordin 788/2024:

Taxele sunt mai mari decât cele stabilite în ultimii 2 ani. Trebuie menționat faptul că Ministerul Educației nu a anunțat scumpirile.

Ordinul 6.535/2023 prevedea o taxă de participare la curs de 4.320 de lei. Pentru examenul lingvistic, participanții trebuiau să achite 432 de lei.

Ordinul 6.391/2022 a stabilit cuantumurile de 4.000 de lei, pentru participarea la curs, respectiv 400 de lei, pentru evaluarea competențelor în limba română.

Înscrierea și desfășurarea cursului sunt reglementate prin metodologia aprobată prin ordinul de ministru 1099/2022. Aceasta poate fi consultată în documentul de mai jos.

„Sumele de bani provenite din taxa de curs se constituie sursă de venituri proprii ale unității de învățământ, fiind Înregistrate și administrate conform reglementărilor legale în vigoare”, se menționează la alin. (7) al art. 10.

Cererile de participare la cursurile de inițiere în limba română trebuie depuse, alături de documentele de identitate ale străinilor la inspectoratele județene sau la sediile centrelor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), care le vor transmite inspectoratelor. școlare.

Cei înscriși în cadrul cursului, dar și cadrele didactice care predau cursul beneficiază gratuit de manuale. Acestea pot fi asigurate și în format electronic/digital.

Cursurile sunt organizate și coordonate de inspectoratele școlare județene, potrivit metodologiei.

Unitatea de învățământ în cadrul căreia se va desfășura cursul este aleasă de inspectoratul școlar respectiv.

Consiliul de administrație al unității stabilește profesorii care vor preda cursul, orarul și spațiul în care vor avea loc orele de curs, se mai precizează în metodologie.

”Retribuția profesorilor care predau cursurile de inițiere în limba română se face prin plata cu ora/cumul, în condițiile legii”, se specifică în art. 16.

Profesorii care predau cursul vor fi plătiți din bugetele unităților școlare în care se desfășoară cursurile.

În ceea ce privește evaluarea competențelor lingvistice, aceasta poate avea loc, în funcție de solicitări, în perioadele ianuarie-februarie și/sau iunie-iulie ale anului școlar.

Există 2 profesori evaluatori, iar examenul urmărește, conform art. 13, alin. (3) verificarea următoarelor competențe de nivel B1:

„a) înțelegerea semnificației unor mesaje orale;
b) producerea de mesaje orale și participarea la conversații;
c) lectura unor texte și desprinderea semnificației lor;
d) redactarea unor enunțuri”.

„Profesorii care susțin cursul de inițiere în limba română vor beneficia, cu prioritate, de accesul la activități de formare în domeniul predării limbii române ca limbă străină și al competențelor interculturale”, se arată în art. 7 din documentul oficial.

Edupedu.ro a scris în noiembrie 2022 că și elevii refugiați pot beneficia de aceste cursuri, după ce metodologia privind școlarizarea și organizarea și desfășurarea cursului de inițiere în limba română pentru minorii străini a fost reglementată prin ordinul 6.127/2022.

DOCUMENT Metodologie privind organizarea și desfășurarea cursului de inițiere în limba română:

Foto: © Adamgregor | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Petiție online cu peste 1.000 de semnături pentru menținerea bursei pentru performanța în activități artistice și sportive pentru elevii de ciclu primar. Autorii acuză o “potențială discriminare”

O petiție online care a strâns, într-o zi, peste 1.000 de semnături reclamă o posibilă “discriminare în acordarea burselor conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar…
Vezi articolul

Un elev de 2 la Evaluarea Națională, în opinia mea, trebuie să fie cel puțin corigent. Nu îl duci până în clasa a VIII-a cu media 6 sau 7 și la Evaluare ia media 2, spune șeful Inspectoratului școlar Bihor, Horea Abrudan: O să port o discuție cu directorii și cadrele didactice

Șeful ISJ Bihor, Horea Abrudan, a semnalat că nu e normal ca un elev care are media de gimnaziu la limba română sau la matematică 6 sau 7, să ia…
Vezi articolul

Asociația Școlilor Particulare: pot fi organizate programe de beforschool și afterschool pentru copiii de grădiniță și școală, în perioada în care cursurile sunt suspendate în București

Toate școlile și grădinițele de stat și private din București s-au închis de astăzi, pentru 14 zile, însă afterschool-urile pot funcționa în continuare, amintește Asociația Școlilor Particulare. Consiliul director “poate…
Vezi articolul