UPDATE Înscrierea copiilor care au nevoie de asistență psihologică în programul „Din grijă pentru copii”, explicată pas cu pas. Decontarea activității psihologilor, prevăzută într-un proiect de hotărâre discutat astăzi în Guvern

5.281 de vizualizări
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com
Metodologia de decontare a serviciilor psihologice din cadrul programului național Programului național ”Din grijă pentru copii” este prevăzută în cadrul unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Vezi mai jos, în articol, cum pot fi înscriși elevii în program și cum se face decontarea pentru psihologi.

UPDATE: Proiect de hotărâre a fost aprobat în ședința de Guvern.

Pentru înscrierea copiilor în program trebuie să fie parcurși mai mulți pași. În primul rând, profesorii, mediatorii școlari, asistenții sociali orientează părintele către specialiștii desemnați să emită recomandări de evaluare psihologică pentru înscrierea în program.

După aceea, medicii de familie, medicii de medicină școlară, medicii de psihiatrie pediatrică și consilierii școlari emit în baza unei consultații o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program.

Recomandarea de evaluare psihologică:

După emiterea recomandării de evaluare psihologică, părintele sau reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – Din grijă pentru copii.

Psihologul va evalua situația copilului bazată pe recomandarea de mai sus și va completa Raportul de evaluare psihologică. Dacă raportul de evaluare psihologică prevăzut recomandă efectuarea de servicii de intervenție, atunci copilul este înscris în program.

Raport de evaluare psihologică:

Pentru decontarea serviciilor de intervenție, psihologii depun, la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană în a cărei rază teritorială își au domiciliul fiscal, următoarele documente:

  • a) raportul de evaluare psihologică;
  • b) cerere de decontare;
  • c) actul de identitate al psihologului;
  • d) extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei;
  • e) atestatul de liberă practică al psihologului;
  • f) declarație pe propria răspundere, conform modelului prevăzut mai jos;
  • g) lista beneficiarilor serviciilor de intervenție, conform modelului de mai jos.

Cerere de decontare:

Declarație pe propria răspundere:

Lista beneficiarilor serviciilor de evaluare și intervenție psihologică:

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, documentele de mai sus se depun online pe platforma electronică ori la adresa de e-mail comunicată de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Documentele se depun lunar până la data de 5 a lunii, „pentru luna precedentă pentru care se solicită decontarea. În situația în care data de 5 a lunii este zi nelucrătoare, termenul se extinde până la următoarea zi lucrătoare.”, conform art. 3 alin. (3) din proiectul de hotărâre.

Art. 3 – (4) „Colegiul Psihologilor din România trimite lunar, în format electronic, până la data de 5 a lunii, pentru luna precedentă, Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție pentru copiii din cadrul Programului, actualizat, către Agenția Națională pentru de Plăți și Inspecție Socială pentru a certifica faptul că psihologii înscriși în Program se regăsesc în Registru”

În ce condiții se face decontarea

„Art. 5 – (1) Decontarea serviciilor de intervenție, se asigură în următoarele condiții:

  • a) Costul unei ședințe pentru serviciile de intervenție este de 120 lei;
  • b) Durata unei ședințe pentru serviciile de intervenție este de 50 de minute;
  • c) Numărul maxim al ședințelor pentru serviciile de intervenție este de 10 ședințe;
  • d) Perioada maximă de derulare a ședințelor pentru serviciile de intervenție este de 120 de zile.

(2) Decontarea serviciilor de intervenție se efectuează pentru fiecare ședință, indiferent de numărul de ședințe aplicate unui copil, dar nu mai mult de numărul ședințelor prevăzute la alin.(1) lit. c).

(3) În situații excepționale, motivate de starea de sănătate a copilului, dovedite prin acte medicale, perioada maximă prevăzută la alin.(1) lit.d) se poate prelungi cu încă 120 de zile.”

Proiectul de Hotărâre de Guvern:

Nota de fundamentare:

Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
calendarul de depunere

Ministerul Educației prelungește calendarul de depunere a proiectelor pentru apelul „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol”. Noua dată limită este 11 octombrie

Calendarul de depunere a proiectelor pentru apelul competitiv „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol” în cadrul Reformei 7 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământ tehnic superior…
Vezi articolul
PostBrexit

Ministerul Educației le recomandă cetățenilor britanici din România să intre în procedura de recunoaștere a studiilor. De la 1 ianuarie 2021, recunoașterea academică și profesională nu va mai funcționa ca în cazul statelor UE

Ministerul român al Educației le recomandă “cetățenilor britanici și membrilor acestora de familie să aplice pentru recunoașterea studiilor”, pentru a beneficia de avantajele perioadei de tranziție. De la 1 ianuarie 2021,…
Vezi articolul