„În principiu, acțiunile din calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2022 vor debuta pe 28 martie, ceea ce nu înseamnă că atunci se realizează înscrierile efective [al copiilor la școli – N.red.], ci acțiunile din calendar, cum ar fi publicarea circumscripțiilor școlare, afișarea numărului de clase pregătitoare” pe fiecare școală în parte, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru. Părinții vor afla „săptămâna viitoare cel târziu” care este data exactă la care începe înscrierea copiilor la școală, a precizat oficialul.
În prezent, specialiștii din Minister lucrează la calendarul și regulile înscrierilor pentru anul acesta, a declarat Florian Lixandru.
„Săptămâna viitoare, cel târziu, metodologia va fi publică. Nu sunt modificări esențiale [față de regulile de anii trecuți – N.Red.], se adaptează doar calendarul la anul școlar viitor. În principiu, acțiunile din calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2022 vor debuta pe 28 martie, ceea ce nu înseamnă că atunci se realizează înscrierile efective [al copiilor la școli – N.red.], ci acțiunile din calendar, cum ar fi publicarea circumscripțiilor școlare, afișarea numărului de clase pregătitoare” de către inspectoratele școlare județene și școli, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației.
„Lucrăm pe calendar acum, mai ales că am ridicat starea de alertă”, a precizat acesta.
Lixandru a anunțat că „dosarul de înscriere în clasa pregătitoare va fi similar cu cel de anul trecut”.
Oficialul a precizat că noile reguli nu vor prevedea obligativitatea organizării de către școli a evenimentelor de tipul „Porțile deschise”, dar școlile vor putea să desfășoare această acțiune, pentru ca părinții să vadă școala.
În ceea ce-i privește pe copiii ucraineni refugiați în România, ei „pot participa la ore, la cererea părinților sau a reprezentanților legali, cu statut de audient. Ei pot fi înscriși la clasa pregătitoare, dacă înțeleg limba”, a afirmat Lixandru.
„Noi facem tot posibilul pentru a asigura acestor copii posibilitatea de învăța limba română, fie prin profesori cunoscători de limbă uncraineană, prin introducerea în sistem a studenților cunoscători de limba ucraineană sau a profesorilor pensionari care știu limba. Facem tot posibilul pentru dobândirea cunștințelor de limba română”, a continuat acesta.
Informații de background
Potrivit discuțiilor de până acum, copiii care vor împlini 6 ani după 1 septembrie 2022 vor putea fi înscriși în clasa pregătitoare numai în urma unei evaluări a dezvoltării psihosomatice a copilului, evaluare care anul trecut a fost suspendată din cauza pandemiei COVID-19. La acest moment nu sunt, însă, finalizate discuțiile cu privire la testarea de anul acesta.
Dosarul de înscriere în clasa pregătitoare conținea anul Trecut, în 2021, următoarele documente – pe care le publicăm orientativ, având în vedere declarațiile oficialilor cu privire la menținerea dosarului cu același conținut:
- Cererea de înscriere în clasa pregătitoare
- Recomandarea de la grădiniță/rezultatul evaluării copilului de la CJRAE/CMBRAE
- Copie a actului de identitate al părinților/părintelui
- Copie a certificatului de naștere al copilului (acestea vor fi certificate „conform cu originalul” de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale)
- Alte documente în funcție de starea civilă a părinților
- Declarația pe propria răspundere pentru înscrierea la clasa pregătitoare
- Avizul medicului de familie/medicului școlar că elevul este „apt de școală”
- Vaccinările de la medicul de familie/copie carnet de vaccinare