INS: Din 452 de mii de șomeri câți a avut România în 2020, aproape jumătate terminaseră liceul

258 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
După nivelul de învățământ absolvit, ponderile cele mai mari în totalul șomerilor le dețineau cei care terminaseră liceul, reprezentând aproape jumătate din cei 452 de mii de șomeri din România, iar la polul opus avem șomerii cu facultate – 9,2% adică peste 41.500 de șomeri, potrivit Institutului Național de Statistică.

Numărul şomerilor din România era în anul 2020 de 452 mii persoane, în creştere cu 99 mii, comparativ cu anul precedent. Rata şomajului (proporţia şomerilor în populaţia activă) a înregistrat la nivelul ţării o valoare de 5,0% potrivit INS.

Din repartizarea după nivelul de instruire absolvit ponderile cele mai mari în totalul şomerilor, le deţineau şomerii cu pregătire liceală (44,9%), 21,8% erau absolvenţi ai învăţământului gimnazial, iar 16,3% şomerii absolvenţi ai şcolilor profesionale, complementare sau de ucenici. În totalul şomerilor, absolvenţii învăţământului universitar deţineau o pondere de 9,2%, iar dintre aceştia, femeile reprezentau 56,0%, ne arată INS.

Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului de nivel scăzut, aceștia fiind șomerii care au terminat școala primară, gimnazială și persoanele fără școală, iar absolvenții învățământului de nivel mediu adică șomerii care au terminat o postliceală de specialitate, liceul, o școală profesională, complementară sau de ucenici, pentru care rata şomajului a fost de 8,1%, respectiv 5,1%. Pentru şomerii cu studii superioare, rata şomajului era de 2,2%. Cea mai ridicată rată a şomajului s-a înregistrat pentru şomerii cu nivel scăzut de educaţie din mediul urban (14,1%), iar cea mai mică (1,9%) pentru şomerii cu nivel superior de educaţie din mediul urban.

Foto: captură insse.ro
Foto: captură insse.ro

Potrivit INS în anul 2020 şomerii cu experienţă în muncă (cei care au lucrat înainte de a intra în şomaj) au reprezentat 62,2% din totalul şomerilor adică 280.240 de șomeri. Dintre şomerii cu experienţă în muncă 272.556 (60,3%) erau bărbaţi,iar majoritatea dintre aceștia (54,0%) domiciliau în mediul urban, 41,8% aveau studii liceale, iar 7,5% erau tineri (15-24 ani). Motivul principal pentru care peste o treime dintre şomerii adică 99.204 de persoane din această categorie au încetat să lucreze a fost concedierea sau reducerea de personal (35,4%).

Cei mai mulți dintre șomerii care nu au lucrat niciodată (61,7%) proveneau din mediul rural, majoritatea fiind de sex masculin și absolvenți ai învățământului de nivel mediu.

Durata medie a şomajului a fost în anul 2020 de 10,1 luni, valoare mai mică faţă de cea înregistrată anul trecut (13,3 luni). Cea mai scurtă durată medie a şomajului s-a înregistrat pentru tinerii şomeri (15-24 ani) din mediul urban (7,2 luni), iar cea mai lungă (13,0 luni) pentru şomerii de 45 de ani și peste de sex masculin.

Şomajul pe termen lung s-a manifestat pregnant în rândul celor care au absolvit doar nivelul educaţional primar sau fără şcoală absolvită (42,3%), al absolvenţilor de gimnaziu (34,4%) şi al absolvenţilor de şcoli postliceale (31,6%). În anul 2020, se aflau în şomaj de 12 luni şi peste 31,0% dintre şomerii în vârstă de 45 ani și peste, 26,2% dintre persoanele din grupa de vârstă 35-44 ani, 29,7% dintre persoanele din grupa de vârstă 25-34 ani, şi 32,0% dintre persoanele în vârstă de 15-24 ani potrivit INS.

Foto: Pixabay.com


1 comment
  1. Sunt de parere ca orice analiza a acestei statistici , este complet eronata . La prima vedere , cine citeste aceasta statistica , va trage concluzia ca in Romania , studiile si pregatirea nu mai au nici o valoare si ca degeaba inveti deoarece tot vei ajunge somer . Totusi in momentul actual o asemenea concluzie nu este corecta . Este vorba de o situatie din anul 2020 . Sunt sigur ca statistica este corecta dar concluziile pot fi complet gresite . Sa nu uitam ca in anul 2020 , datorita carantinei , au fost desfiintate sute de mii de locuri de munca si oamenii au fost trimisi in somaj . Din pacate cei mai
    afectati au fost in marea lor majoritate cei fara o pregatire superioara (fara facultate) si care nu aveau cum sa-si desfasoare munca de acasa din spatele
    calculatorului , asa cum au facut profesorii si cei din sistemul bancar . Regret nespus ca atat de multi oameni au fost afectati de carantina si sper din tot sufletul ca pentru marea majoritate dintre acestia , lucrurile au revenit intre timp , cat de cat la normal . . . Totusi , repet inca o data , trebuie sa ne ferim sa tragem concluzia ca degeaba inveti ca tot somer ajungi deoarece este o concluzie cat se poate de gresita . Atunci cand ai liceul terminat , chiar fara BAC si fara facultate , in vremuri normale , este imposibil ca mai devreme sau mai tarziu sa nu-ti gasesti un loc de munca . . .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
refugiati

LISTĂ Mai multe unități de învățământ din București primesc donații pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Inspectoratul școlar din București a întocmit o listă cu produsele necesare și unde pot fi aduse

Pentru că mulți părinți s-au arătat dispuși să ajute cu produse refugiații din Ucraina, Inspectoratul general școlar al Capitalei a strâns informații legate de tipul ajutorului ce poate fi oferit…
Vezi articolul

Patru ani de studenție pentru viitorii profesori de Limba română, care să fie pregătiți să folosească și resursele digitale la clasă – ceruți Ministerului Educației de Facultatea de Litere de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. Decana Claudia Tărnăuceanu: Studenții trebuie pregătiți cu o înțelegere solidă a domeniului, cu abilități pedagogice și învățați să folosească tehnologia modernă cu elevii – INTERVIU

Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se alătură demersului inițiat de decanele Facultăților de Litere și de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) de la…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu, “șocată” de problemele din educație provocate tocmai de PSD: Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36-38 de elevi

Aflată la al patrulea mandat de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu se declară “șocată” de ce efecte au adus modificările pe care chiar guvernele PSD le-au adus legii educației din…
Vezi articolul