Studiu al Institutului Național de Statistică: Bacalaureatul ratat “se propagă la nivelul societății și economiei naționale”

1.112 vizualizări
Foto: Freepik.com
În ultimii ani, sistemul de educaţie din România s-a confruntat cu un fenomen nefavorabil: scăderea ratei de succes la examenul de bacalaureat. Asta scrie Institutul Național de Statistică în lucrarea: ”Femeile și bărbații – parteneriat de muncă și viață”. Specialiștii atrag atenția că efectele acestui fenomen se resimt deja în societate și în economie, cu efecte pe piața muncii.

Autorii raportulului susțin că, la nivel individual, fenomenul de eșec la bacalaureat are influențe asupra elevilor aflați în această situație. Fenomenul de eșec la bacalaureat se propagă la nivelul societăţii şi economiei naţionale, prin impactul pe care îl are asupra pieţei forţei de muncă, susțin autorii raportului. Însă INS nu oferă detalii despre acest impact.

În susținerea acestor afirmații, autorii raportului citat prezintă faptul că în anul şcolar 2016-2017, doar 61,6% din totalul elevilor care au promovat anii terminali de liceu (clasele a XII-a şi a XIII-a) în acel an au reuşit să obţină diploma de bacalaureat.

Situaţia este diferită pe sexe, în sensul că rata de succes la examenul de bacalaureat este mai ridicată în cazul fetelor (68,9%), comparativ cu cea a băieţilor (53,7%).

Nivelul scăzut al ratei de succes este influenţat şi de faptul că un număr mare dintre elevii care absolvă liceul nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat, în anul absolvirii.

Pentru absolvenţii anului şcolar 2016-2017, ponderea elevilor care au reuşit să obţină diploma de bacalaureat, în totalul celor care s-au prezentat, a fost de 77,6%. În învăţământul profesional şi în cel postliceal ratele de succes sunt ridicate (95,4% – fete, respectiv 87,1% – băieți), diferenţe mai mari pe sexe înregistrându-se doar în postliceal (8,8 puncte procentuale, în favoarea fetelor), potrivit raportului INS.

SURSA: INS

Citește și:

School photo created by freepik – www.freepik.com

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților Iași cere premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, “mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu”, iar ministrului Ligia Deca să îl elimine din Ministerul Educației

Liga Studenților Iași îi cere premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul unui comunicat de presă, să îl demită pe Gigel Paraschiv, prezentat drept “mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu”, din funcția…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Ministrul Educației din Republica Moldova propune ca școala să înceapă pe 1 septembrie 2024, într-o zi de duminică și să se încheie într-o sâmbătă. Dan Perciun: “În prima zi de școală se repartizează manuale și se prezintă orarul”

Ministerul Educației din Republica Moldova propune ca anul școlar viitor să înceapă pe 1 septembrie, într-o zi de duminică și să se încheie pe 31 mai, într-o zi de sâmbăta,…
Vezi articolul

Anunț în debutul anului școlar 2022-2023: Costul standard primit de școli pentru bunuri și servicii “nu acoperă, în condițiile în care au crescut utilitățile, nici măcar cheltuielile materiale”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu – VIDEO

Costul standard primit de școli “nu acoperă (…) nici măcar cheltuielile materiale”, în contextul în care prețurile la energie și alte utilități au crescut considerabil în această perioadă, a declarat…
Vezi articolul

VIDEO Dacă în jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, acele școli vor funcționa cu prezență fizică, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări cu cei din Ministerul Sănătății pentru a vedea exact modul în care va începe școala pe 8 noiembrie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat într-o declarație de presă că în 8 noiembrie școala va începe din nou. De asemenea, numărul tezelor pe semestru va fi redus de la…
Vezi articolul