INS: 11,1 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an: 35% nu au avut timp, 32% nu sunt interesați

1.690 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Peste 11 milioane de români au declarat că nu au citit nici o carte în ultimul an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Motivele sunt legate de lipsa timpului sau pentru că nu au fost interesați să citească. Datele subliniază că deși tehnologia a avut un impact semnificativ asupra activității de citit, doar una din trei persoane de 16 ani și peste au declarat că au citit cărți 5 în ultimul an. Femeile sunt mai interesate de citit decât bărbații, iar numărul persoanelor din mediul urban care au citit cărți, în ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decât al celor din mediul rural, mai arată datele INS.

11,1 milioane de români nu au citit nici o carte în ultimele 12 luni, anterioare lunii mai 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică în raportul Condițiile de viață ale populației din România în anul 2022.

Motivul principal invocat de către persoanele care nu au citit nicio carte (11125 mii persoane) este lipsa timpului (35,2%) și lipsa de interes pentru cititul cărților (32,0%).

Potrivit raportului publicat de INS, deși tehnologia a ajutat la dezvoltarea activității de citit, prin platforme și aplicații, nu a stârnit interesul românilor pentru lectură.

“Tehnologia a avut un impact semnificativ asupra activității de citit, ducând la dezvoltarea cărților electronice, a celor audio și a platformelor de lectură online. Aplicațiile și platformele de citit permit un acces rapid la o varietate mare de cărți și materiale în format digital. Tehnologia a schimbat modul în care citim, oferind mai multe opțiuni și flexibilitate, dar și menținând valoarea activității de citit în sine.

Pe categorii de vârstă, 39% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani -24 de ani au declarat că nu sunt interesate să citească și 29% nu au timp.

Cei mai dezinteresați de lectură par să fie persoanele între 65-74 de ani, în proporție de 40%, iar cei cu vârste între 25-49 de ani declară că motivul principal pentru care nu au citit este că nu au timp (în proporție similară de 51% pentru ambele categorii de vârstă).

Deși opțiunile de citit s-au diversificat, în ultimele 12 luni, doar una din trei (4644 mii persoane) persoane de 16 ani și peste au declarat că au citit cărți 5, iar dintre aceștia, mai mult de două treimi (3133 mii persoane) au menționat că au lecturat 1-4 cărți.

În mediul urban numărul celor care au citit cărți în ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decât al celor din mediul rural (39,5% în urban față de 18,6% în mediul rural).

Din analiza pe sexe, se constată că ponderea femeilor care au citit cărți este cu 10,3 puncte procentuale mai mare decât cea a bărbaților (34,4% față de 24,1%).

Pe regiuni, cele mai multe persoane cu vârsta peste 16 ani care au citit cărți în ultimele 12 luni sunt în regiunea București-Ilfov (47,3%), urmată de regiunea Vest (32,7%), iar cea mai mică pondere s-a regăsit în regiunea Sud-Vest Oltenia (20,1%).

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Ignorăm noi lucrurile astea, însă când vor veni timpurile de criză ne vom uita în urmă și vom face din savanți precum Manfred Spitzer niște profeți.

  2. Ce aberatie asta cu tehnologia care faciliteaza!
    De fapt, tehnologia a avut un impact *negativ* extrem asupra activității de citit, pentru ca utilizatorii de tehnologie se concentreaza mai greu si tind spre activitati care necesita mai putina rabdare, atentie, pentru ce se plictisesc repede sa se uite la niste litere banale insirate pe o pagina, niciun pop-up, nici un hyperlink acolo, un smiley face sau un gif.
    Oricine poate face un experiment banal, cand se asaza dupa o zi obositoare in pat si ia o carte si incearca sa citeasca, realizeaza ca este obosit si nu se poate concentra, dar daca ia telefonul poate sa butoneze inca o ora si mai bine, in realitate nefacand nimic.
    De altfel, totul, de la smart phones la social media are ca scop tocmai ca sa te tina prins, sa nu se termina niciodata, iar creierul are nevoie sa incheie activitatile incepute, dar azi nu mai ai niciodata sentimentul ca ai incheiat ceva, verifici la nesfarsit telefonul, emailurile, social media, articolele si comentariile de pe edupedu :))

    Nu pot sa imi imaginez ce viata trista sa ai ca sa spui ca nu te intereseaza cartile, sunt atatea subiecte interesante, si apar asa multe in zilele noastre. Doar traducatorii sunt mai prosti decat in alte vremuri, probabil tot din cauza tehnologiei :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii…
Vezi articolul

UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură sau resurse, iar pentru clasele care sunt încă online regulile se schimbă de luni / Cîmpeanu: Deciziile urmează să fie actualizate de către DSP conform noilor reguli

UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură, după ce noul ordin comun cu regulile sanitare nu a eliminat această posibilitate și o prevede în continuare. Pentru…
Vezi articolul