Îngrijorări în Franța înainte de începerea anului școlar, fără ministru plin la Educație. Sindicatele: Nu am mai pățit asta niciodată / Ministra demisionară Belloubet organizează marți conferință de presă

Nicole Belloubet / Foto: EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Elevii, profesorii și părinții din Franța, dar și sindicatele din învățământ sunt îngrijorate zilele acestea înainte de începerea noului an școlar, în contextul în care președintele Emmanuel Macron trebuie să formeze un nou guvern și școala va începe fără un ministru plin la Educație, notează publicațiile FranceInfo și LeParisien.

La începutul anilor școlari din 2022 și 2023, întrebarea era dacă va exista „un profesor în fața fiecărei clase de elevi”. Pentru anul acesta, întrebarea principală este „ce ministru al educației va fi responsabil pentru începerea noului an școlar și dacă va rămâne în funcție pe tot parcursul anului”, ironizează Guislaine David, purtător de cuvânt al Snuipp-FSU, sindicatul majoritar din învățământul primar.

„Comunitatea educațională este obișnuită cu efemerul, dar acest lucru este fără precedent”, a mai spus lidera de sindicat, potrivit Le Parisien. „Nu am mai pățit niciodată asta, să avem un nou an școlar cu un ministru demisionar”, a continuat Guislaine David.

În ultimii doi ani, au existat patru miniștri la Educație în Franța. De la plecarea lui Pap Ndiaye în iulie 2023, s-au succedat trei miniștri: Gabriel Attal, actual premier, Amélie Oudéa-Castéra, acum ministră a Sportului și Nicole Belloubet.

Marți, 27 august, este așteptată conferința de presă tradițională dinainte de începutul anului școlar. Ministra Nicole Belloubet, în funcție din februarie, va începe prima și ultima sa întâlnire cu jurnaliștii, la o astfel de conferință, la ora 11 – ora României. Edupedu.ro va transmite live declarațiile sale.

Luni, Belloubet i-a reunit pe rectorii de academii care coordonează din punct de vedere educațional regiunea care le este arondată și pe directorii serviciilor naționale de educație pentru a stabili direcțiile generale pentru acest nou an, care va începe luni, 2 septembrie, pentru 12 milioane de elevi și mai mult de un milion de angajați, a scris LeMonde.

Evaluările naționale în fiecare an de studiu la primară, puternic contestate

Una din noutățile așteptate să fie anunțate oficial sunt evaluările naționale la toate clasele de ciclu primar [editare ulterioară]. Până acum, acest lucru se întâmplă doar la clasa pregătitoare, CE1 (clasa I) și CM1 (clasa a III-a), notează FranceInfo.

Sindicatul SNUipp, care adună 160.000 de membri, face apel la profesori să nu administreze testările. „Aceste evaluări nu sunt utile pentru profesori”, spune Guislaine David, „și, mai presus de toate, vor duce la presiuni care vor reduce libertatea de predare”.

Sindicatul cheamă profesorii la grevă marți, 10 septembrie, „pentru a protesta împotriva acestor evaluări naționale și, mai ales, pentru a cere o altă politică educațională”. „Evaluările naționale sunt cheia de boltă a unei politici educaționale nocive pentru elevi”, denunță secretarul general al SNUipp.

Exit mobile version