INFOGRAFIC Plata profesorilor la examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024. Creșterea sumelor acordate variază de la 5 lei, la 379 de lei și apar funcții noi, în contextul corectării digitalizate – surse

37.936 de vizualizări
Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, creșterea variind în funcție de responsabilități, de la 5 lei, la 379 de lei, conform unui proiect de ordin de ministru, obținut de Edupedu.ro. Un profesor asistent va primi 150 de lei pe zi dacă participă la Evaluarea Națională, cu 5 lei mai mult față de anul trecut. În contextul corectării digitalizate, vor exista funcții noi, printre care și cea de asistent cu competențe digitale. Acesta va primi 180 lei pe zi pentru Evaluarea Națională și 250 de lei pe zi pentru Bacalaureat. Vezi în articol cu cât vor crește sumele acordate profesorilor pentru fiecare funcție.

Se introduc trei roluri noi, deoarece pentru prima dată corectarea va fi digitalizată la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024.

Pentru Evaluarea Națională:

  • asistent cu competențe digitale/zi – 180 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din școală –  1.500 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din centrul de evaluare – 2.000 lei

Pentru Bacalaureat:

  • asistent cu competențe digitale/zi – 250 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din centrul de examen –  1.800 lei
  • responsabil platforma de evaluare digitalizată din centrul zonal – 2.000 lei

Sumele sunt impozitate cu 10%, dacă profesorii încheie un contract de furnizare de servicii pentru participarea la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice.

În situația în care profesorul optează pentru încheierea unui contract individual de muncă, retribuția cuvenită reprezintă salariul brut, din care se rețin: CAS – 25%, CASS – 10% și impozit – 10%, potrivit documentului.

Plata profesorilor care participă la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 și cu cât vor crește sumele acordate pentru fiecare funcție.
Sursa: proiect ordin ministru 2024 pentru plata cadrelor didactice din comisiile de examene obținut de Edupedu.ro
Cu cât vor crește sumele acordate profesorilor care participă la Evaluarea Națională pentru fiecare funcție
Cu cât vor crește sumele acordate profesorilor care participă la Bacalaureat 2024 pentru fiecare funcție
Informații de context despre plata profesorilor care participă la examenele naționale

Corectarea lucrărilor de la simulările naționale nu a fost plătită, iar anul acesta a fost primul an când corectarea s-a făcut digitalizat. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, pe 17 aprilie, că anul acesta va crește suma cu care vor fi plătiți profesorii implicați în desfășurarea examenelor naționale la vară și pe 3 iunie a anunțat că majorările ar fi de 40 de lei pe zi la Bac, 35 de lei la Evaluarea Națională și 93 de lei la Titularizare și Definitivat.

La simularea pentru Bacalaureat 2024, un profesor a avut de corectat peste 50 de lucrări, în unele situații și 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro, iar mulți profesori s-au plâns de timpul prea scurt.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”.

Ce efort ar fi făcut ministerul dacă aloca 2 euro pe lucrare, să spunem, și plătea și simulările? Erau 800.000, cel mult 1.000.000 euro”, a spus Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din București.

În 2023, Ministerul a majorat sumele acordate profesorilor pentru participarea la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice, în contextul grevei generale din Educație, după ce au existat intenții de boicotare a probelor de la Bacalaureat sau Evaluarea Națională.

Citește și:
Bani în plus doar pentru profesorii care scanează lucrări la examenele din această vară, anunță ministra Educației / Majorările ar fi de 40 de lei pe zi la Bac, 35 de lei la Evaluarea Națională și 93 de lei la Titularizare și Definitivat
Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță ministra Deca: Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp
LISTA Sumele pe care profesorii le vor primi pentru a participa la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice au crescut cu 30%, anunță Ministerul Educației / Mișcarea vine pe fondul grevei suspendate din Învățământ și după ce au existat intenții de boicotare a probelor de la Bac sau Evaluarea Națională 2023

5 comments
  1. Interesant! Presedintele are aproape 1/2 fata de responsabilul platforma evaluare digitalizată – scoală. Cine are cea mai mare raspundere in comisie?

  2. Eu zic că e tot puțin..Sumele trebuiau dublate,că eu unul nu m-aș duce sa pierd 5 ore pt a asista la bac cu numai 140 lei..În plus ,eu că ministrul,as fi cerut să fie plătite și cadrele didactice care participă ca asistenți sau care fac parte din comisii la concursurile și olimpiadele județene și naționale măcar,că la nivel de de școală nu îi va plăti nimeni.

  3. Cine mai muncește pentru atâția bani? Cine găsește un muncitor cu 200 lei pe zi impozabil? Trebuie sa fi disperat rău să muncești o zi întreagă sa mergi acasă cu 100 lei net. Pentru atâția bani un instalator nu îți schimbă nici măcar o garnitura la closet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Integrarea creativității în toate disciplinele, măsură recomandată tuturor profesorilor din România de Ministerul Educației, după rezultatele dezastruoase la testele de gândire creativă PISA 2022: folosiți tehnologia și învățarea prin investigație, cea bazată pe proiecte și prin joc

Gândirea creativă a elevilor din România este la pământ, arată rezultatele PISA 2022, evaluare care a testat această competență esențială pentru noile generații. Elevii de 15 ani testați au clasat…
Vezi articolul