Înființarea a încă 3.500 de posturi la Ministerul Educației, propusă printr-un proiect de hotărâre de Guvern / Salariile pentru acestea sunt înghețate până în 2026

4.364 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Educației solicită Guvernului să îi aprobe înființarea a 3.500 de noi posturi în organigramă, potrivit unui proiect de hotărâre pus pe ordinea de zi a ședinței Executivului de miercuri, 31 august 2022, în „primă lectură”. Proiectul nu a fost publicat în transparență decizională la Ministerul Educației. Prin angajarea propusă, Ministerul Educației va avea 294.650 de angajați, față de 291.150 cât este în prezent.

Posturile înființate vor fi ocupate de personalul din creșele transferate la primării – circa 1.900 de persoane, plus noi angajări la CJRAE/CMBRAE – instituții prevăzute pentru desființare în proiectul legii învățământului preuniversitar. Alte angajări despre care se menționează în proiect ar fi mediatori școlari, profesori itineranți și șoferi pentru microbuzele prevăzute pentru transport școlar în PNRR.

În nota de fundamentare a proiectului este prevăzut un impact bugetar de 292.026.000 de lei pentru anul 2023, la capitolul cheltuieli de personal, din care bugetul câștigă înapoi peste 118 milioane de lei (40,6%) prin contribuții sociale și impozit pe venit.

Concret, pentru cele 3.500 de posturi, asta înseamnă un venit salarial mediu de 6.953 de lei pe lună, brut – adică circa 4.068 de lei net. În nota de fundamentare citată, impactul este același până în 2026, salariile respective urmând să rămână neschimbate pe perioada 2022-2026, conform draftului de HG.

Reamintim că săptămâna trecută ministrul Educației nu a precizat, în cadrul conferinței de presă, câte locuri vor fi suplimentate pentru cadre didactice, nici câte mai sunt în prezent disponibile, dar a anunțat că va iniția o hotărâre de Guvern pentru a putea angaja mai multe cadre didactice. Nevoia cea mai mare este la creșe și grădinițe care au fost preluate de la primării, dar “este nevoie în unele situații de suplimentarea numărului de posturi în învățământul gimnazial și liceal”, a completat Sorin Cîmpeanu.


6 comments
  1. Nu va e rusine sa declarati asemenea salarii,cand defapt un ingrijitor de gradimita sau cresa castiga un salatiu net de 1950-2000.Cand scrieti asemenea articole va rog sa va si informati nu doar sa sctieti ce vreti.As fi curioasa cum s-ar descurca ministrii cu asemenea salarii?Si sa nu uitam ca mai sunt si copiii care necesita destule ..etc.

  2. Un profesor cu gradul didactic I și 25 de ani la catedră are 4200 net. Cum să angajezi șoferi și personal cu 4000 net ?!

    1. O croitoreasa romana din Elvetia zicea ca are salariul brut 3500 FF din care ia net 3000 FF !!! La noi din 3500 lei salariatul daca ia 2000 lei … Si acolo se dau si pensii !!!

      1. Acolo, în Elveția e altă lume. Acolo totul este echitabil. În România susținem 1 milion și jumătate de bugetari (și aici sunt incluși și profesorii, care intră în categoria bugetari de lux). Dar dacă pleacă Tâmpeanu, posibil să vină iar Monica Anisie și atunci să vezi circ și amuzament. Toți copiii buni, vor pleca din țară cât mai repede și nu se vor uita înapoi și foarte bine fac. Guvernul României nu sprijină decât bugetari puturoși și aroganți, restul sunt plătitori de taxe și impozite și nu trebuie să fie băgați în seamă prea mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Universitățile și casele corpului didactic vor fi incluse în următoarele două săptămâni pe lista serviciilor de cursuri și formare eligibile pentru achiziții cu prima de carieră didactică sau profesională

La aproape două săptămâni de la emiterea primelor carduri de carieră didactică și mai multe controverse legate de oferta de magazine și comercianți pentru prima didactică, urmează să fie incluse…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

Până pe 29 septembrie, profesorii se pot înscrie în grupurile care fac subiectele pentru Evaluările Naționale, Bacalaureat, Titularizare și Definitivat în anul școlar 2024-2025. Condițiile de selecție, publicate de CNPEE

Profesorii se pot înscrie în grupurile de lucru care vor face subiectele pentru Evaluările Naționale, Bacalaureat, Titularizare și Definitivat în anul școlar 2024-2025, până pe 29 septembrie, iar în perioada…
Vezi articolul