Inerția sindicatelor față de problemele angajaților din creșele preluate de Ministerul Educației. Cazul FSE ”Spiru Haret”: Pe partea de salarizare, în momentul de față, nu prea e nimic de făcut

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com

O parte din angajații din creșele preluate de Ministerul Educației se confruntă cu micșorarea salariilor și schimbarea încadrării. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru Edupedu.ro că „această problemă este în atenția noastră”, doar că „în momentul de față, lucrurile acestea nu pot fi reglementate decât prin modificări care se aduc Legii salarizării”. Menționăm că declarațiile au fost făcute la finalul lunii noiembrie. Amintim că Edupedu.ro a scris că salariile angajaților din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut cu 30%, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro.

Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie. Până acum, niciun oficial nu a explicat public care vor fi efectele preluării creșelor de către Ministerul Educației.

Amintim că Edupedu.ro a primit fluturașul de salariu al unei angajate dintr-o creșă preluată de Ministerul Educației. Ea are un salariu mai mic, deoarece i-a fost schimbată încadrarea, fiind trecută pe postul de „îngrijitoare”, deși înainte era infirmieră. Contabila grădiniței i-a transmis că au fost forțați de către ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.) să le preia pe aceste posturi, după cum precizează cititoarea: „Ni s-a transmis de către contabila grădiniței, care încercă să ascundă faptul că există postul de infirmieră în EDUSAL, că au fost forțați de către ISMB să ne preia pe aceste posturi sub forma de necalificate”.

Unele creșe au fost preluate încă de anul trecut de Ministerul Educației. Sunt angajați care s-au trezit cu salariile micșorate și cu alte încadrări, așteptând ca sindicatele să le apere drepturile.

În metodologia de organizare și funcționare a creșelor este prevăzut postul de infirmieră la categoria „personal didactic auxiliar”, iar postul de îngrijitoare este la „personal nedidactic”, de unde și salariul mai mic al personalelor încadrate pe postul de îngrijitoare. „Dacă suntem îngrijitoare, trebuie să stăm dincolo de ușa grupei. Realitatea este că stăm în grupe, în continuare, și ne ocupam de copilași ca și până acum, dar cumva încălcăm legea, conform noilor încadrări”, mai spune angajata.

Ordonanța de Urgență nr. 100 din 2021 prevede la art II că „salariile de bază ale funcțiilor specifice din creșe se vor stabili cu respectarea prevederilor art. 28 alin. (1) și (2) și ale art. 36 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”.

Art. 36 alin. (2) din Legea 153 din 2017 stabilește că „în cazul în care funcția deținută nu se regăsește în prezenta lege, reîncadrarea se face pe una dintre funcțiile prevăzute în anexe”.

Edupedu.ro a vorbit atât cu Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cât și cu Paul Rusu, membru al Biroului Executiv al FSE „Spiru Haret”. Ambii au transmis că ar trebui schimbată Legea salarizării.

Inițial, Edupedu.ro l-a contactat pe Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, și acesta a transmis că mai multe detalii despre angajații din creșele preluate de Ministerul Educației ne poate oferi Paul Rusu, colegul său din Hunedoara.

„Pe partea de salarizare, în momentul de față, nu prea e nimic de făcut. Așteptăm să se finalizeze aplicarea Legii 153, care încă nu este aplicată până la maximum, în decembrie ar trebui să se finalizeze. După aceea, să se înceapă negocierile pentru noua lege, iar pe această lege să fie cuprins personalul din creșă. Asta s-ar putea face pe bază de negociere, pe bază de mediere”, a declarat Paul Rusu.

Acesta mai spune că nu a fost găsită baza legală pentru înaintarea unui proces: „Dacă era cazul, am fi dat noi în judecată. Schimbându-se angajatorul, la noul angajator se fac alte contracte individuale de muncă și contractele respective se fac în condițiile legii, lege aplicabilă la noi, în sistem. Într-adevăr, e nedrept, nu găsesc alt termen, din perspectiva omului și din perspectiva organizației. Din punct de vedere juridic, să știți, nu am găsit bază legală pe care să ne bazăm și să mergem mai departe într-un proces”.

După ce creșa în care lucra o asistentă a fost preluată de Ministerul Educației, încadrarea „asistent medical generalist” a fost înlocuită cu „asistent medical”.

În 2018, salariul de bază lunar brut era de 4.677 + sporuri de 702 de lei. Acum, salariul de bază lunar brut este de 4.796 + indemnizația de hrană de 347 de lei. Câștigurile salariale sunt cu 236 lei mai mici decât în perioada în care creșa era administrată de autoritățile locale.

Foto: Captură Act adițional – Câștigurile salariale ale unui asistente dintr-o creșă aflată în subordinea autorităților locale
Foto: Captură Contact de muncă al unei asistente dintr-o creșă aflată în subordinea Ministerului Educației

Marius Nistor a declarat că „o să facem tot ceea ce depinde de noi. V-am spus foarte clar, problema trebuie rezolvată global. Nu pot să am salarii diferențiate între îngrijitoarea din grădiniță și îngrijitoarea de la creșa care a fost preluată de grădiniță”.

Pe de altă parte, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Cornelia – Popa Stavri, a spus pentru Edupedu.ro că angajații din creșe care s-au înscris în sindicat nu s-au confruntat până acum cu schimbarea încadrării: „Funcția nu s-a schimbat pentru nicio persoană. Durata contractului de muncă a rămas pe perioadă nedeterminată, așa cum au fost preluați”.

„Nu e vorba de o scădere a salariului. Știți despre ce este vorba? La consiliile locale aveau niște sporuri, sporuri care nu se acordă în învățământ, întrucât noi nu avem regulamentul de sporuri. (…) Este aceeași problemă cu personalul nedidactic din învățământ, care nu poate lua niciun spor. Ei au avut o problemă, în București, spre exemplu, cei care sunt în creșe cu personalitate juridică, cu indemnizația de hrană. Am lămurit, în sfârșit, această situație și vor primi din urmă indemnizația de hrană pe lunile septembrie și octombrie, la intervenția noastră, a FSLI”, a adăugat secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Întrebată care au fost principalele probleme aduse în atenție de către angajații de creșele preluate de Ministerul Educației, Cornelia-Popa a spus că aceștia nu mai primesc sporurile pe care le aveau când erau la Consiliul Local. De asemenea, a precizat că vor fi reluate discuțiile cu Ministerul Muncii: „În învățământ, nu se aplică Hotărârea de Guvern 34, cu privire la acordarea sporurilor. Personalul nedidactic și didactic auxiliar nu beneficiază de niciun spor în învățământ. Tot am scris Ministerului Muncii, am avut tot felul de discuții. Le vom relua discuțiile”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunță proteste și amenință Guvernul Ciucă cu pichetări “inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă. 

Declarațiile complete ale lui Paul Rusu și Marius Nistor:

Paul Rusu: La Hunedoara au trecut mai multe creșe în subordinea Ministerul Educației. E vorba de creșa Deva, creșa Hunedoara, creșa Hațeg. Sunt 78 de posturi la noi în județ. Au fost preluate 66 și s-au mai dat posturi acolo unde a fost nevoie. O primă problemă este spațiul inadecvat. La Hunedoara se construiește, în momentul de față, o nouă creșă, dar cea veche este depășită. O a doua problemă este faptul că, atunci când au fost în administrarea consiliilor locale, s-a folosit un normativ, un act pentru normarea personalului. În momentul de față, ele trecând la Ministerul Educației, se folosește normativul care este valabil și pentru grădiniță. Ar trebui un normativ specific creșelor.

Probleme specific sindicale, care țin de personal: în momentul în care au trecut pe normativele din educație, și salariile au fost mai mici.

În momentul de față, sunt posturi vacante. Știu că la creșă din Hunedoara tocmai s-au scos la concurs vreo două posturi. Puericultorii lipsesc. La creșa din Hunedoara, de exemplu, există un puericultor la două grupe.

Pe partea de salarizare, în momentul de față, nu prea e nimic de făcut. Așteptăm să se finalizeze aplicarea Legii 153, care încă nu este aplicată până la maximum, în decembrie ar trebui să se finalizeze. După aceea, să se înceapă negocierile pentru noua lege, iar pe această lege să fie cuprins personalul din creșă. Asta s-ar putea face pe bază de negociere, pe bază de mediere.

Dacă era cazul, am fi dat noi în judecată. Schimbându-se angajatorul, la noul angajator se fac alte contracte individuale de muncă și contractele respective se fac în condițiile legii, lege aplicabilă la noi, în sistem. Într-adevăr, e nedrept, nu găsesc alt termen, din perspectiva omului și din perspectiva organizației. Din punct de vedere juridic, să știți, nu am găsit bază legală pe care să ne bazăm și să mergem mai departe într-un proces.

Edupedu.ro: Până acum, nu ați pus problema unui proces?

Paul Rusu: Nu, nu avem bază legală. Creșele au fost preluate în baza unor hotărâri de Guvern. Pe parcurs, se negociază, se discută. (…) Lucrurile trebuiau gândite de la început, adică trebuiau gândite în momentul în care s-a pus problema preluării creșelor în sistemul educațional. (…)

Edupedu.ro: De ce credeți că a fost micșorat salariul angajaților?

Paul Rusu: Consiliul Local a fost foarte generos în salarizare, până în momentul în care și-a dat seama că este o cheltuială suplimentară. (…)

Edupedu.ro: Știți câți oameni din creșe s-au înscris în sindicat?

Paul Rusu: Toți.

Edupedu.ro: Ce demersuri o să faceți pentru a apăra drepturile salariaților?

Paul Rusu: Vorbiți cu Marius Nistor. Au fost discuții, au fost negocieri. Săptămâna trecută sau acum două săptămâni, a apărut ordonanța de urgență prin care s-a modificat legea educației, special pentru creșe. Acolo s-au stabilit niște detalii privind salarizarea unei părți a personalului din creșe.

Normarea a fost mult mai generoasă în perioada în care creșele au fost în subordinea consiliilor locale. Și salarizarea a fost mai generoasă în perioada respectivă. O asistentă principală avea 4.859 salariul de bază înainte. Acum are 4.796, nu este o scădere drastică, dar oricum a pierdut 100 de lei la încadrare. Asistenta șefă avea 5.345, acum are doar 4.696. Noi nu avem normat asistent șef, atunci este asistentă simplă. Infirmiera avea un salariu de bază de 3.279, acum a fost trecută ca îngrijitoare cu 2.402 lei.

Edupedu.ro: De ce a fost schimbat încadrarea infirmierei?

Paul Rusu: Pentru că asta avem noi în normativul nostru, nu există normative specifice în învățământ. Atunci când s-au preluat creștere, trebuia făcut un normativ special pentru creșă, pentru că altul este specificul activității.

Declarații complete – Marius Nistor:

Edupedu.ro: Ce demersuri faceți pentru angajații din creșe?

Marius Nistor: În momentul de față, lucrurile acestea nu pot fi reglementate decât prin modificări care se aduc Legii salarizării. Când au devenit angajați ai Ministerului Educației, categoric discutăm despre o anumită grilă de salarizare, grilă corespunzătoare angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar. Deci, încadrarea lor a fost schimbată. Dacă aveau un anumit statut câtă vreme erau pe lângă autoritățile locale și direcțiile județene de asistență socială și protecția copilului, acum lucrează în sistemul de învățământ, iar această problemă este în atenția noastră.

Edupedu.ro: Dacă s-a făcut transferul, n-ar fi trebuit să aibă aceeași încadrare?

Marius Nistor: Noi avem o altă problemă. Pentru că toate aceste unități sunt, în momentul de față, în subordinea unor grădinițe cu personalitate juridică și apare deja o diferență între îngrijitoarele din grădinițe, care fac exact același lucru, și cele care provin din creșele care au fost pe lângă autoritățile locale, ceea ce înseamnă motiv de tensiune. Nu poți rezolva doar o părticică din problemă.

Edupedu.ro: La ce v-ați gândit?

Marius Nistor: Modificări legislative, dar totul se rezumă la alocări pe bani. Toată lumea și-a dorit transferul creșelor de la autoritățile locale către sistemul de învățământ preuniversitar. În momentul în care s-a realizat acest transfer, s-a constatat că au apărut o serie întreagă de probleme. Problema salarială este doar una dintre ele. Cred că ar trebui să existe mai multă preocupare legată de resursa umană.

Edupedu.ro: Care au fost celelalte probleme care au fost semnalate?

Marius Nistor: Celelalte probleme sunt legate de educatoare puericultoare, de numărul de personal angajat: câți erau angajați în perioada în care erau în subordinea autorităților locale, câte posturi au în momentul de față, când au trecut în subordinea Ministerului Educației. Avem o problemă legată de asistente medicale și de medici. Deși s-au deblocat unele posturi, nu găsești candidați care să vină să lucreze în sistemul de învățământ preuniversitar în aceste unități. O parte din medici și asistente și-au făcut transferul către alte domenii.

Mai este o problemă. Atâta vreme cât lucrau la autoritățile locale, nu se punea niciodată problema efectivelor de copii. În momentul în care ai intrat în sistemul de învățământ preuniversitar, lucrezi cu acele efective care sunt stabilite de lege. Aici încep să apară presiuni din partea părinților: dacă la primărie se putea, venea părintele, făcea presiune, și automat îl băgam în creșă, în învățământul preuniversitar nu se poate așa. (…)

Edupedu.ro: De ce credeți că le-a fost scăzut salariul angajaților din creșe?

Marius Nistor: Pentru că au altă încadrare, simplu.

Edupedu.ro: De ce le-a fost schimbată încadrarea? De exemplu, au fost încadrate pe postul de îngrijitoare, deși erau infirmiere.

Marius Nistor: Pentru că nu ai încadrarea respectivă la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. O parte dintre ele au semnat noile contracte de muncă.

Edupedu.ro: În metodologia de organizare și funcționare a creșelor este prevăzut postul de infirmieră.

Marius Nistor: Noi discutăm acum de ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ preuniversitar. Nu mai sunt la primărie, nu mai funcționează după regulile primăriei. În momentul de față, sunt încadrate altfel. Lucrurile sunt mult mai complexe.

Edupedu.ro: Ce o să facă sindicatul pentru angajații din creșe?

Marius Nistor: O să facem tot ceea ce depinde de noi. V-am spus foarte clar, problema trebuie rezolvată global. Nu pot să am salarii diferențiate între îngrijitoarea din grădiniță și îngrijitoarea de la creșa care a fost preluată de grădiniță.

Mai este o problemă, este vorba de sporul de condiții vătămătoare, spor pe care personalul care lucra în creșe îl primea atâta vreme cât creșele erau la autoritățile locale. Fiind preluate de către sistemul de învățământ, automat acestora fost pierdut, pentru că noi suntem domeniul fără regulament de sporuri aprobat prin HG. De aici aveți diferența de 15%. Este solicitare oficială făcută către Ministerul Educației pentru reglementarea situației în cauză. Suntem singurul domeniu în care nu există, în momentul de față, un regulament de sporuri pentru condiții de muncă.

Informații de context

Iată ce prevede Metodologia de organizare și funcționare a creșelor:

Art. 33 -(1) „Structura orientativă a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar este formată din:

Reamintim că o parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației. În jumătate din județele din România nu existau anul trecut educatori în creșele preluate de minister.

Dacă înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5, ci în felul următor:

Amintim că proiectul de Hotărâre de Guvern prin care creșele sunt scoase din Nomenclatorul serviciilor sociale a fost adoptat de Guvern. – detalii aici

Creșele care au rămas în administrarea autorităților locale și nu au fost preluate de Ministerul Educației sunt unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii transmis pentru Edupedu.ro.

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste și amenință Guvernul Ciucă cu pichetări “inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă. FSLI: Condamnăm discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții în rândul bugetarilor
Salarii scăzute cu 30%, în plină criză, pentru angajații creșelor din București care au trecut în subordinea Ministerului Educației / Angajații susțin că grădinițele care au preluat creșele ar fi fost obligate de Inspectoratul Școlar să angajeze infirmierele pe posturi mai prost plătite, de îngrijitoare
Tensiuni în creșele din Sectorul 2 al Capitalei transferate doar pe hârtie la Ministerul Educației, dar care își continuă activitatea fără ca angajații să-și știe salariul și funcția / Vlad Drinceanu, șeful Inspectoratului București: Salarizarea va fi conform legislației în vigoare / Lider sindical: sindicatul va ataca în instanță instituția, dacă se scad drepturi salariale
Creșele rămase la primării sunt unități de învățământ cu personalitate juridică. După un an, Ministerul Muncii propune Guvernului eliminarea creșelor din lista serviciilor sociale, deși ar fi trebuit să facă acest lucru în octombrie 2021
Exit mobile version