Încurajarea lecturii inclusiv pe e-book, digitalizarea pentru tineri a cărților și operelor de patrimoniu și demararea finanțării voucherelor culturale – prevederi în programul de Guvernare 2024-2028

Foto: © Alphaspirit | Dreamstime.com

Digitalizarea patrimoniului cultural, finanțarea voucherelor culturale, eliminarea inechităților salariale în sectorul cultural, sprijinirea proiectelor culturale ale minorităților naționale și revitalizarea patrimoniului național sunt câteva dintre măsurile incluse în programul de Guvernare 2024-2028 pentru Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Programul prevede intensificarea investițiilor în patrimoniul național, inclusiv în clădiri și monumente istorice private, cu finanțare din fonduri naționale și externe. Digitalizarea patrimoniului cultural urmărește crearea unui acces mai larg la opere și bunuri culturale, cu accent pe atragerea publicului tânăr, se mai arată în documentul publicat pe site-ul Guvernului.

Se propune continuarea schemelor de ajutor de stat pentru industria cinematografică și extinderea rețelei de cinematografe. Procesele de avizare din domeniul patrimoniului vor fi digitalizate și simplificate, cu scopul reducerii birocrației.

În sprijinul diversității culturale, programul include finanțarea reabilitării unor clădiri reprezentative ale minorităților naționale și a unor instituții precum Teatrul și Opera Maghiară din Cluj-Napoca și Teatrul Național din Târgu Mureș.

Ministerul Culturii din Guvernul Ciolacu 2, condus de profesoara Natalia Elena Intotero, ar urma să elimine inechitățile salariale și se va introduce o grilă care să păstreze specialiștii și să atragă tineri absolvenți în sectorul cultural. De asemenea, programul mai prevede operaționalizarea statutului lucrătorului cultural profesionist prin implementarea Registrului Lucrătorilor Culturali Profesioniști și demararea programelor de mobilitate pentru aceștia.

În document se menționează și alocarea unei cote de 2% din impozitul pe venit pentru finanțarea instituțiilor culturale aflate în subordinea autorităților locale. Stabilizarea managementului instituțiilor culturale este inclusă prin organizarea concursurilor pentru funcțiile vacante.

Iată prevederile integrale din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR 2024-2028:

1. O industrie cinematografică puternică.

2. Revitalizarea patrimoniului cultural al României.

3. Digitizarea patrimoniului cultural național.

4. Digitalizarea, simplificarea și debirocratizarea proceselor de avizare în domeniul patrimoniului.

5. Sprijinirea proiectelor și investițiilor în patrimoniul cultural aparținând minorităților naționale.

6. Revizuirea organizării și funcționării administrației fondului cultural național.

7. Îmbunătățirea nivelului de salarizare pentru sectorul cultural.

8. Operaționalizarea statutului lucrătorului cultural profesionist.

9. Finanțarea instituțiilor publice de spectacole aflate în subordinea autorităților administrației publice locale.

10. Consolidarea managementului instituțiilor publice de cultură.

Foto: © Alphaspirit | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Noua ministră a Culturii, Natalia Intotero: Vrem opționale diverse în școli, să încurajăm educația culturală / Când cei mici deprind interes pentru mediul cultural, la adolescență simt nevoia de aprofundare. Este și un mod de a-i scoate din zona de adicție
Cine este Natalia Intotero, actuala ministră a Culturii în Guvernul Ciolacu 2: învățătoare, apoi profesoară de limba română și engleză, directoare de liceu și consilier local, județean, parlamentar la al patrulea mandat și ministru a treia oară
Exit mobile version